Άπνοια επικρατεί στην αγορά της Ρόδου αφού οι καταναλωτές εξακολουθούν να μένουν παγερά αδιάφοροι  και απρόθυμοι για ψώνια από τα καταστήματα.

Μιλώντας σήμερα  στον Sky ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κώστας Σπανός τόνισε πως η  φετινή περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών.

«Έχουμε τη χειρότερη  χειμερινή εκπτωτική περίοδο των τελευταίων ετών . Οι καταναλωτές δεν προβαίνουν σε αγορές. Εμείς αποδίδουμε την απροθυμία τους  στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Δεν είναι εύκολο ο κόσμος να έρθει στην αγορά  όταν έχουμε βροχοπτώσεις ή κρύο», δήλωσε ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κώστας Σπανός.


Όπως τόνισε ο κ. Σπανός υπάρχουν  ημέρες όπου καταστήματα που λειτουργούν στο κέντρο της πόλεως αλλά και στις παρυφές της που δεν κάνουν ούτε … σεφτέ δηλαδή ούτε ένα ευρώ είσπραξη για τα λειτουργικά έξοδα.

«Τα φαινόμενα αυτά τα βλέπουμε τα τελευταία δύο τρία χρόνια. Πιστεύουμε ότι ο ι καταναλωτές εξάντλησα και τα λιγοστά αποθέματα και τώρα δεν έχουν ρευστότητα  για να κάνουν αγορές από τα καταστήματα της Ρόδου», τόνισε ο κ. Σπανός.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι παρουσιάζεται τώρα μείωση και στον τομέα των τροφίμων. Δηλαδή είναι μειωμένη η κίνηση και κυρίως η κατανάλωση στα καταστήματα τροφίμων.

Ο κ. Σπανός έκανε λόγο για μείωση της κατανάλωσης στα καταστήματα τροφίμων σε ποσοστό που κυμαίνεται από 3,5% έως 5%.

Η τοπική οικονομία  εξαρτάται όπως είπε ο κ. Σπανός και από τον τουρισμό. Όμως οι ειδήσεις που κυκλοφορούν στην αγορά για την πορεία των κρατήσεων δεν είναι καλές και δείχνουν υστέρηση στις κρατήσεις από τις αγορές του εξωτερικού.

«Μας προβληματίζουν οι ειδήσεις που έχουν να κάνουν με την πορεία των κρατήσεων. Δεν μπορούμε όμως παρά να περιμένουμε», τόνισε ο κ. Σπανός.

Οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ

Ο κ. Σπανός αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να επανέλθει το ειδικό καθεστώς σε  όλα τα νησιά. Δεν θα κουραστούμε να επιμένουμε μέχρι να δοθεί λύση, εως  ότου εισακουστούμε», είπε ο κ. Σπανός.

Μέχρι στιγμής οι  έχοντες την ευθύνη σε κεντρικό επίπεδο  έχουν ανακοινώσει ότι θα επαναφέρουν το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες και  κυρίως όταν θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας.

Δεν λείπει η αισιοδοξία

Παρόλα αυτά οι έμποροι συνεχίζουν να αισιοδοξούν και να περιμένουν ότι η κατάσταση στην αγορά θα βελτιωθεί.

«Η εκπτωτική περίοδος δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ευελπιστούμε ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση και οι καταναλωτές θα σπεύσουν να προμηθευθούν ότι χρειάζονται», είπε ο κ. Σπανός.