Απόφαση σοκ: Άκυρη η απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο.

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο, μετέδωσε το CNN Turk.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση, ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, το κόμμα του Ερντογάν, δια του αντιπροέδρου του Νουμάν Κουρτουμούς, είχε ξεκινήσει να δημιουργεί κλίμα υπέρ της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε λατρευτικό ναό.

Το θέμα της Αγιάς Σοφιάς έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο όμως και της Γαλλίας και της Ρωσίας, που ζητούν από την Τουρκία να μην προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη μετατροπή του ναού και πάλι σε τζαμί.

ΔΗΛΩΣΗ Ε. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

Σχολιάζοντας το θέμα της έκτακτης αυτής εξέλιξης στην εκπομπή του Τέρη Χατζηιωάννου “Μαζί στις 3” στο Aigaio tv από τη Ρόδο όπου βρίσκεται η βουλευτής Επικρατείας και πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Εφη Αχτσιόγλου, έκανε λόγο για μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, τονίζοντας ότι χρειάζεται άμεσα παρέμβαση της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο. “Η Τουρκία έχει ξαναγυρίσει σε μία πολύ σκληρή θρησκευτικού τύπου λογική και με μία κυβέρνηση αυταρχική”, σχολίασε σχετικά.

 1,041 total views,  2 views today