Έναρξη αύριο για τη Historica

574

Σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δόθηκε η συνέντευξη Τύπου της Historica, που θα γίνει για τρίτη φορά στη Ρόδο, από 6 έως 9 Οκτωβρίου.

Αύριο  Τετάρτη 6 Οκτωβρίου θα ανοίξει τις πύλες της η έκθεση παλιού ποδηλάτου στη νέα πτέρυγα του «Νεστορίδειου» Μελάθρου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα την επισκεφτούν μαθητές από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Ρόδου και παράλληλα θα γίνουν στο αμφιθέατρο επιμορφωτικά σεμινάριο για την οδική συμπεριφορά από τον διοικητή της Τροχαίας Ρόδου κ. Γιώργο Στέργο, αλλά και τον δάσκαλο κ. Χάρη Συργιάννη από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου το «παρών» στη συνέντευξή τύπου έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου και επίσης μίλησαν οι διοργανωτές κ. Γιώργος Βογιατζής, κ. Μιχάλης Καρπαθάκης και η κ. Νεμρά Μπάστιαλη.

ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ: «Θέλω να σας καλωσορίσω στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να μιλήσουμε για ένα ιστορικό άθλημα, που λέγεται ποδηλασία. Έχει δημιουργήσει πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα με τη συμμετοχή πολλών αθλητών, που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες με αθλητές που έχουν διακριθεί για τις αποδόσεις τους. Ένας άνθρωπος που ανέδειξε το ποδήλατο και το άθλημα της ποδηλασίας στη Ρόδο είναι ο Γιώργος Βογιατζής. Από τότε που ασχολήθηκα με τα κοινά μου δίδαξε πάρα πολλά ο Γιώργος, σχετικά με το ποδήλατο. Ο Περιφερειάρχης μας κ. Γιώργος Χατζημάρκος είναι υποστηρικτής του ποδήλατου και της Historica. Κάθε χρόνο η διοργάνωση μεγαλώνει και οφείλουμε εμείς ως Περιφέρεια να είμαστε κοντά και να υποστηρίζουμε το άθλημα της ποδηλασίας. Επίσης, μεταφέρω τους χαιρετισμούς του συναδέλφου μου και εντεταλμένου συμβούλου αθλητισμού Νίκου Νικολή. Θέλω να πω με την ευκαιρία ότι θα δούμε αρκετούς ποδηλάτες στο δρόμο. Θα παρακαλούσα τους φίλους οδηγούς να δίνουν προτεραιότητα στους ποδηλάτες και συνιστώ επίσης στη νεολαία να ασχοληθεί με την ποδηλασία. Είναι ένα άθλημα, με το οποίο ένα παιδί μπορεί να ασχοληθεί από νεαρή ηλικία. Εύχομαι καλή επιτυχία στους διοργανωτές και συνιστώ και παροτρύνω τον κόσμο να παρακολουθήσει την Historica».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ: «Η σχέση της ποδηλασίας με τη Ρόδο είναι παλιά. Το ποδήλατο σε όλο τον κόσμο έχει μία εξαιρετική δυναμική σε όλα τα επίπεδα. Όλα αυτά στην Historica γίνονται ώστε να έρθει ο κόσμος, να δει τη Ρόδο, να θυμηθεί τις παλιές καλές στιγμές και να γευθεί τη κουζίνα της. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα. Με αυτή την προσπάθεια δεν εστιάζουμε στην αγωνιστική ποδηλασία αλλά ενώνουμε το παλιό ποδήλατο, με τον τουρισμό και τη γαστρονομία. Η ιστορία της Ρόδου στην ποδηλασία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. Παρά τις αντιξοότητες λόγω κορωνοϊού, κάνουμε αυτή την προσπάθεια και δεν μας σταματούν τα προβλήματα. Θέλουμε όλο τον κόσμο κοντά.  Από αύριο το πρωί αρχίζουν οι επισκέψεις στη νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου, όπου θα έχουμε τα εκθέματα. Τα σχολεία, δημοτικά και γυμνάσια θα επισκεφτούν την έκθεση, όπως και όλοι οι Ροδίτες αλλά και οι επισκέπτες στο νησί. Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα είναι υπερπλήρες και θα υπάρχουν δεκάδες μαθητές που θα δώσουν το «παρών». Το βράδυ της Παρασκευής θα ζωντανέψουμε την πίστα με διασυλλογικό αγώνα, με μουσική και γιορτή και το πρωί του Σαββάτου θα γίνει η ποδηλατική βόλτα με τους παλαίμαχους αθλητές, που θα περάσουν και από την Παλιά πόλη. Έτσι θα δώσουμε χρώμα στην όλη διοργάνωση. Θα έρθουν επισκέπτες και από άλλες χώρες. Έχουμε κάνει μεγάλη έρευνα στο αρχείο του αείμνηστου Αντώνη Πάχου όχι μόνο από αγώνες και συγκίνηση μας είναι μεγάλη από το υλικό, που συγκεντρώσαμε».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΠΑΘΑΚΗΣ: «Θέλω να εστιάσω στο εκπαιδευτικό κομμάτι της Historica. Περίπου 880 παιδιά έχουν δηλώσει συμμετοχή στην έκθεση, η οποία περιλαμβάνει δύο πολύ σημαντικά εκπαιδευτικά σεμινάρια. Το πρώτο θα γίνει από το Περιβαλλοντικό Κέντρο Εκπαίδευσης Πεταλούδων και τον δάσκαλο κ. Χάρη Συργιάννη και το δεύτερο από τη διοικητή της Τροχαίας κ. Γιώργο Στέργου για την οδική συμπεριφορά. Οφείλουμε όλο αυτό να το μεταφέρουμε στις νέες γενιές. Έγινε μεγάλη έρευνα με αποκόμματα από άρθρα των παλαιότερων χρόνων, που αφορούν την ποδηλασία στη Ρόδο».

 

ΝΕΜΡΑ ΜΠΑΣΤΙΑΛΗ: «Ήταν μία τρέλα τριών παιδικών φίλων η Historica. Είπαμε να κάνουμε κάτι για τον τόπο μας, πολυθεματικά. Η Ρόδος δεν είναι μόνο θάλασσα και ήλιος, έχουμε και μία ιστορία. Το υλοποιήσαμε πρώτη χρονιά το 2018, μετά το 2019. Είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση και το συνεχίζουμε. Έρχεται κόσμος από άλλα κράτη. Δεν ξέρω κατά πόσο το καταλαβαίνουν κάποιοι, τι πάμε να κάνουμε, εύχομαι να το εμπεδώσουν. Είναι είναι τετραήμερο πλούσιο με πολύ δουλειά για μας. Παντρέψαμε το νέο με το παλιό και θέλουμε να μάθουμε στα παιδιά το παρελθόν της ποδηλασίας. Πρέπει όλοι να ξέρουμε την ιστορία του αθλήματος για να μάθουν και οι νέοι τους παλιούς μεγάλους αθλητές. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Θέλουμε τη στήριξη της Ρόδου σ’ αυτό το ποδηλατικό