Ανανέωση:

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 χρονών ο Κώστας Μ. Σοφούλης. Βρισκόταν στο σπίτι του στην Άνοιξη, περιστοιχισμένος από τα αγαπημένα του πρόσωπα, αναρρώνοντας από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Έχοντας ζήσεις πολλές ζωές σε μία, θεωρείται ότι έθεσε το θεμέλιο λίθο για το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, του οποίου ήταν Ομότιμος Καθηγητής.

Ο Κώστας Σοφούλης γεννήθηκε στη Σάμο την Πρωταπριλιά του 1937 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια υπήρξε δραστήριο στέλεχος του αριστερού νεολαιϊστικου κινήματος και στη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών κατέληξε στη φυλακή, ύστερα από καταδίκη του Έκτακτου Στρατοδικείου, ως ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας.

Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως οικονομικός συντάκτης στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Βήμα και τα Νέα.

Αφιέρωσε σημαντικό χρόνο στη μετάφραση επιστημονικών οικονομικών εγχειριδίων, που αποτέλεσαν το θεμέλιο της Νεοθετικής οικονομικής σκέψης στη χώρα μας και συνέβαλε με πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες του προς την ίδια κατεύθυνση.

Μετά τη δικτατορία, είχε εργαστεί ως φιλοξενούμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Οικονομικών της Οικονομικής Σχολής της Στοκχόλμης και στη συνέχεια δίδαξε ως καθηγητής στην έδρα George Miller του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

Διετέλεσε βοηθός γενικός διευθυντής στη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ), υποδιοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας και διοικητής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικών Επενδύσεων (ΕΤΒΑ).

Το 1984 ήταν ο πρώτος ιδρυτικός Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επί πέντε χρόνια ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την οργάνωσή του. Τον απασχολούσε η παιδεία και είχε εκδώσει δύο βιβλία για την οργάνωση των σύγχρονων πανεπιστημίων.

Την τριετία 1993-96 διετέλεσε βουλευτής του Νομού Σάμου, το γενέθλιο νησί όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια, μετά τη συνταξιοδότησή του.

Το 2015 εμφανίστηκε στον χώρο του λογοτεχνικού βιβλίου, εκδίδοντας τρία έργα (Επιστροφή, Το ζυμάρι, Αναφορά στο Αρχιπέλαγος), ενώ το 1997 είχε εκδώσει και μία ποιητική συλλογή (Αντιστάσεις).
Αφήνει πίσω του την αγαπημένη του σύζυγο Ελένη, τρεις κόρες και τέσσερα εγγόνια.

 Ψήφισμα της πρυτανικής αρχής για το θάνατο του  Κ. Σοφούλη

Την Παρασκευή, 24Ιανουαρίου 2020, στην έκτακτη συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Πρυτάνισσα, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, με βαθιά οδύνη ενημέρωσε το Σώμα για την απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Προέδρουτης πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, Καθηγητή Κωνσταντίνου Σοφούλη.

Η Πρυτάνισσα αναφέρθηκε εκτενώς στον δυναμικό και οραματικό, αλλά και προσηνή χαρακτήρα του εκλιπόντος, στην καθοριστική συμβολή του στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και στο εν γένει πλούσιο ακαδημαϊκό έργο του και στην πολιτική και κοινωνική του προσφορά.

Επισημάνθηκε ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με «πλοηγό» το όραμα του Κωνσταντίνου Σοφούλη συνεχίζει σταθερά τη διεθνοποιημένη αναπτυξιακή τουπορεία, με συνέπειαστις σταθερές προσπάθειες και ευγενείς προσδοκίες, ενός εκ των σημαντικότερων ιδρυτικών στελεχών του.

Σε αναγνώριση της σημαντικότατης ανιδιοτελούς προσφοράς του, με τιμή στη μνήμη του και με μεγάλη θλίψη για την απώλεια του δικού μα ςΔασκάλου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:

  1. Να εκδοθεί το παρόν Ψήφισμα.
  2. Να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε όλες τις Μονάδες από σήμερα έως και την ημέρα τέλεσης της εξοδίου ακολουθίας.
  3. Να παραστεί αντιπροσωπεία της Πρυτανικής Αρχής στην εξόδιο ακολουθία.
  4. Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του.
  5. Να επιδοθεί Αντίγραφο του παρόντος Ψηφίσματος στην οικογένεια του εκλιπόντος.
  6. Να δημοσιευθεί το Ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος και στον τοπικό τύπο.

 

 

 

 

Η Πρυτάνισσα

 

 

Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη

 

 4 total views,  2 views today