Μεγάλη είναι η προσπάθεια που  γίνεται από το υπουργείο Παιδείας αλλά και τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , προκειμένου να ετοιμαστούν όλα και να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά χωρίς προβλήματα.

Σε τοπικό επίπεδο συνεδριάζουν τα υπηρεσιακά συμβούλια προκειμένου να γίνουν οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών,  στα σχολεία και να μην υπάρχουν κενές θέσεις .

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν  θα υπάρχουν πολλές κενές θέσεις καθώς έχουν γίνει αρκετές προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών.

Δεν θα συμβεί το ίδιο με τα γυμνάσια και τα λύκεια όπου θα υπάρχουν κενά. Όπως επισημάνθηκε στο skyrodos.gr  η χρονιά θα ξεκινήσει με τις προσλήψεις  που έχουν γίνει. Αργότερα ίσως και μέσα στον Σεπτέμβριο,  θα γίνει και άλλη προκήρυξη  για προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών .

Στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών αναφέρθηκε σήμερα μιλώντας στον Sky η γενική γραμματέας  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας κ . Αναστασία Γκίκα.

« Καταβάλαμε κάθε δυνατή  προσπάθεια. Πρoχωρήσαμε σε προσλήψεις  αρκετών αναπληρωτών εκπαιδευτικών  σε όλη τη χώρα. Υπολογίζουμε ότι είναι 20% περισσότεροι από πέρσι. Σε ότι αφορά τα Δωδεκάνησα στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση προσελήφθησαν  637  εκπαιδευτικοί. Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση προσελήφθησαν 245 καθηγητές», δήλωσε η κ. Γκίκα και πρόσθεσε πως ο αγώνας για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών ξεκίνησε από τον περασμένο Αύγουστο.

«Τα βιβλία βρίσκονται στα σχολεία και πιστεύουμε όλα τελικά θα πάνε καλά και οι εκπαιδευτικοί θα είναι στις θέσεις τους για να υποδεχθούν τους  μαθητές», είπε η κ. Γκίκα .

Σε ερώτηση αν οι 245 καθηγητές  που έχουν προσληφθεί για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια επαρκούν η κ. Γκίκα δήλωσε πως θα γίνει και δεύτερη προκήρυξη για προσλήψεις καθηγητών.

« Θα προχωρήσουμε σε νέα προκήρυξη για να καλυφθούν οι ανάγκες», είπε η κ. Γκίκα.

Στον αγώνα που γίνεται αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky και η προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης κ. Μαρκέλα Παραμυθιώτου.

«Γίνεται αγώνας δρόμου για να τοποθετηθούν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία των μικρών αλλά και των απομακρυσμένων νησιών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων. Θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα και όλα να είναι έτοιμα με την έναρξη της  σχολικής χρονιάς», δήλωσε η κ.Παραμυθιώτου .

Σε ερώτηση αν επαρκούν οι καθηγητές για τα γυμνάσια και τα λύκεια η κ. Παραμυθιώτου  τόνισε πως θα γίνει και νέα προκήρυξη για προσλήψεις εκπαιδευτικών.

«Κάνουμε ότι είναι δυνατό ώστε το σχολείο να είναι μια διαδικασία ευχάριστη για τα παιδιά. Θέλουμε να πηγαίνουν με χαρά και κέφι για μάθημα», είπε η κ.Παραμυθιώτου.

Η δίχρονη προσχολική αγωγή

Τελικά το μέτρο της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής δεν θα εφαρμοσθεί στη Ρόδο και την Κω. Για τη Ρόδο όπως τόνισε η κ.Παραμυθιώτου υπάρχουν οι χώροι αλλά δεν υπάρχει ο αναγκαίος εξοπλισμός.

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να ετοιμαστούν όλα σε υποδομές και εξοπλισμό  και να εφαρμοσθεί το μέτρο από το επόμενο έτος στη Ρόδο», τόνισε.

Vouchers για τη φοίτηση των τετράχρονων και πεντάχρονων σε νηπιαγωγεία

Στη σημερινή  του συνεδρίαση, το Δ.Σ. της Ε.Ε.Τ.Α.Α.Α.Ε. αποφάσισε να εκδώσει, σύμφωνα με την ΚΥΑ με Αριθμ. 87927/ΦΕΚ Β΄/4.9.2019, νέα Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το Πρόγραμμα ««Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»,  για την περίοδο 2019-2020, που αφορά στα προ-νήπια ηλικίας 4-5 ετών, σε 13 Δήμους που εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για το τρέχον σχολικό έτος.

Αφορά περίπου 3.500 παιδιά αυτής της ηλικίας και η χορήγηση των vouchers θα γίνει με τους ίδιους όρους που ισχύουν στη συνολική Πρόσκληση της περιόδου 2019 – 2020, που ήδη ολοκληρώθηκε.

Το ποσό που συμπληρωματικά εγκρίθηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία, είναι 9.000.000 ευρώ, διαμορφώνοντας τη συνολική δαπάνη για το Πρόγραμμα στα 279.000.000 ευρώ.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην Ε.Ε.Τ.Α.Α., στην ιστοσελίδα της οποίας(www.eetaa.gr) από την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου2019θα υπάρχουν αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των μητέρων στο Πρόγραμμα.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα είναι από τις 11-24 Σεπτεμβρίου.

Τα προσωρινά αποτελέσματα θα εκδοθούν στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ενστάσεις θα μπορούν να υποβληθούν από τις 26- 28 Σεπτεμβρίου.

Τα οριστικά αποτελέσματα  θα ανακοινωθούν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς θα αρχίσουν τυπικά από την 1η Οκτωβρίου.

 Ακολουθούν οι 13 Δήμοι στους οποίους αναφέρεται η Πρόσκληση :

α/α ΠΕΡ.Δ/ΝΣΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΔΗΜΟΣ
1 ΑΜΘ Ροδόπης Κομοτηνής
2 Αττικής Αν. Αττικής Παιανίας
3 Αττικής Αν. Αττικής Ραφήνας – Πικερμίου
4 Αττικής Αν. Αττικής Σαρωνικού
5 Αττικής Αν. Αττικής Μαραθώνα
6 Αττικής Β. Αθήνας Αμαρουσίου
7 Αττικής Β. Αθήνας Ηρακλείου
8 Αττικής Β. Αθήνας Κηφισιάς
9 Αττικής Β. Αθήνας Λυκόβρυσης-Πεύκης
10 Ιονίων Νήσων Κέρκυρας Κεντρικής Κέρκυρας
11 Κρήτης Ηρακλείου Μαλεβιζίου
12 Νοτ. Αιγαίου Δωδεκανήσου Κω
13 Νοτ. Αιγαίου Δωδεκανήσου Ρόδου

 

Η περίπτωση του μαθητή που ξεχάστηκε στην τάξη

Δεν μπορεί να γίνει  τίποτε τελικά για τον μαθητή που ξεχάστηκε από λάθος σε τάξη σχολείου τον περασμένο Ιούνιο. Οι γονείς του διαμαρτυρήθηκαν μεν, αλλά  δεν είναι δυνατό να απομακρυνθεί ο δάσκαλος που τον ξέχασε από λάθος  στην τάξη . Το γραφείο της υφυπουργού κ. Σ Ζαχαράκη παρακολουθεί στενά την υπόθεση.

Τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας έχουν λάβει την ΕΔΕ που δεν δείχνει παράπτωμα για τον εκπαιδευτικό. Επίσης το υπουργείο όπως και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης γνωρίζει ότι υπέρ του δασκάλου έχουν ταχθεί με ανακοίνωση τους οι γονείς όλων των υπολοίπων παιδιών.

«Δεν μπορεί να γίνει μετακίνηση του δασκάλου σε άλλο σχολείο στη στιγμή που η ΕΔΕ δεν έχει δείξει παράπτωμα. Επίσης υπέρ του έχουν ταχθεί οι γονείς των υπολοίπων παιδιών» , δήλωσε η κ. Παραμυθιώτου.

Σε  Λέρο  και Κάλυμνο η υπουργός Παιδείας

Στη Λέρο θα βρίσκεται αύριο το πρωί η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως. Σύμφωνα με το πρόγραμμα η  υπουργός θα φθάσει στο νησί στις 11:30 το πρωί και στις 12:30 θα έχει συναντήσεις με εκπαιδευτικούς του νησιού. Ακολούθως θα επισκεφθεί το hot spot του νησιού για να εξετάσει την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Το απόγευμα όπως αναφέρθηκε στο skyrodos.gr από το υπουργείο Παιδείας, θα έχει συνάντηση με τοπικούς φορείς. Το πρωί θα παραστεί σε τέσσερις αγιασμούς σχολείων στο νησί.

Στη συνέχεια στις 11:30 θα βρίσκεται στην Κάλυμνο όπου θα έχει συνάντηση με εκπαιδευτικούς. Θα επιστρέψει το απόγευμα της Τετάρτης στη Λέρο από όπου και θα αναχωρήσει για την Αθήνα.