Ανανέωση:

Σε όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους ξενοδόχους αναφέρθηκε σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της ΕΞΡ χθες ο αντιπρόεδρος τoυ ΞΕΕ και της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Άρης Σουλούνιας. Εκτός από το κλείσιμο της φετινής σεζόν που ξεκίνησε και εξελίχθηκε δύσκολα για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, και τις προοπτικές για τη νέα, ο κ. Σουλούνιας αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκλήθηκαν από την πτώχευση του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook και στις πιέσεις που η ΠΟΞ ασκεί στα κέντρα λήψης αποφάσεων για να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα που πραγματικά θα ανακουφίσουν τους πληγέντες.

Αναλυτικότερα ο κ. Σουλούνιας  τόνισε:

«Συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση μέσω πολιτικών οδών προς την κυβέρνηση για τα θέματα που έχουν ανακύψει από την πτώχευση της Thomas Cook. Συγκεκριμένα για το ΦΠΑ διεκδικούμε την μη πληρωμή του, επί των ανείσπρακτων απαιτήσεων, ή γι΄αυτούς που τον κατέβαλλαν τον άμεσο συμψηφισμό του. Επίσης διεκδικούμε να μη ληφθεί υπόψιν στην φορολογία εισοδήματος ο ανείσπρακτος τζίρος. Ακόμη πιέζουμε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν και να στηρίξουν με ευνοϊκούς όρους- όπως χαμηλότοκα δάνεια και περίοδο χάριτος – τις πληγείσες επιχειρήσεις».

Με την συμβολή του Κωστή Ζωγραφίδη η νέα κλαδική 

Με δεδομένο ότι λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους η κλαδική σύμβαση εργασίας ο κ. Σουλούνιας αναφέρθηκε στη νέα που θα συναφθεί μετά από διαπραγματεύσεις.

Καθοριστικής σημασίας όπως τόνισε στο ζήτημα αυτό θα είναι η συμβολή του προέδρου του τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κωστή Ζωγραφίδη όπως σε όλα τα καίρια ζητήματα που αφορούν τον τόπο.

«Όπως γνωρίζετε η Πανελλήνια κλαδική σύμβαση των ξενοδοχουπαλλήλων λήγει στις 31/12/2019. Για τη νέα κλαδική σύμβαση η ΠΟΞ πηγαίνει χέρι-χέρι με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω πέντε ζητήματα που θα τεθούν προς διαπραγμάτευση στη νέα κλαδική σύμβαση. Αναφέρομαι στην εισαγωγή νέων χαμηλότερων βασικών μισθών για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο μας για τα πρώτα χρόνια της υπηρεσίας τους. Αύξηση του επιδόματος στέγης από 7% σε 15% που περικόπτουμε από του βασικούς μισθούς των ξενοδοχουπαλλήλων που τους παρέχεται στέγη, λόγω της σημαντικής αύξησης των ενοικίων σε όλη την επικράτεια. Επίσης επιδιώκουμε διαφοροποίηση τη σύμβασης με πιο ευνοϊκούς όρους για τα ξενοδοχεία που διαθέτουν έως 20 δωμάτια.Τέλος, αλλά αυτό έχει να κάνει με το Υπουργείο Εργασίας και το οποίο δέχεται συνεχόμενες πιέσεις από εμάς, είναι η τροποποίηση της προθεσμίας αναγγελίας αλλαγής προγράμματος των εργαζομένων σε 24 ώρες από την τροποποίηση του. Σε αυτό οφείλω να πω ότι έχουμε και την σύμφωνη γνώμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχουπαλλήλων.Θέλω να αναφέρω ότι στη νέα κλαδική σύμβαση η ΠΟΞ συνεργάζεται άμεσα με τον πρόεδρο του Τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κωστή Ζωγραφίδη», υπογράμμισε ο κ. Σουλούνιας .

Για τα πνευματικά δικαιώματα τόνισε:

«Όσον αφορά τα πνευματικά, συγγενικά και τηλεοπτικά δικαιώματα η ΠΟΞ αναμένει τις εξελίξεις μέσω των συναντήσεων που έχει αναλάβει το ΞΕΕ με το κάθε φορέα ξεχωριστά. Στόχος είναι να δημιουργηθεί το ταχύτερον- και κατόπιν διαπραγματεύσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει- μια ενιαία τιμολογιακή πολιτική. Επίσης οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας υπό την εποπτεία του ΞΕΕ για να υπάρχει διαφάνεια και να γνωρίζει εκ των προτέρων ο κάθε επιχειρηματίας ξενοδόχος τι πρέπει και που πρέπει να πληρώσει»

Για τα θέματα προσβασιμότητας όπου το νομοθετικό πλαίσιο είναι ακόμα θολό και δεν περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των ΑΜΕΑ, έχουμε συνάψει, είπε ο κ. Σουλούνιας , πρωτόκολλο συνεργασίας και θα είναι ο δικός μας συνεργάτης και σύμβουλος σε θέματα ΑΜΕΑ ο κ. Αυγουλάς.

«Όσον αφορά τις συνδρομές των μελών θα ήθελα να μεταφέρω ότι είναι πολύ σημαντικό η ΠΟΞ να τις εισπράττει ούτως ώστε να μπορούμε να εκτελούμε το έργο μας και να είμαστε βιώσιμοι. Παράλληλα όμως θα ήθελα να σας αναφέρω ότι έχουμε προβεί και σε διάφορες άλλες ενέργειες ούτως ώστε να ενισχύσουμε τα έσοδα μας για να μπορούμε να αναλάβουμε διάφορες δράσεις προς όφελος των μελών μας. Παράδειγμα η ένταξη σε προγράμματα εκπαίδευσης, η δημιουργία του περιοδικού της ΠΟΞ, και οι συνεργασίες με εταιρείες όπου στα μέλη θα προσφέρονται ειδικές εκπτώσεις», υπογράμμισε ο κ. Σουλούνιας.

Ο κ. Σουλούνιας αναφέρθηκε και στις επιστολές που έχουν σταλεί από τον Ιούλιο στα αρμόδια υπουργεία με θέματα όπως:

1. την επίλυση της αποκομιδής των απορριμμάτων στη Κέρκυρα
2. την ενεργοποίηση μέτρων στήριξης για τις θεομηνίες που έπληξαν την Χαλκιδική,
3. την παραχώρηση απλής χρήσης του αιγιαλού σε όμορες ξενοδοχειακές επιχ/σεις
4. την αύξηση του τέλους εξόδου των Τούρκων πολιτών για την χώρα μας,
5. την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας
6. προβλήματα που ανακύπτουν από τη νομοθεσία για την ταυτοποίηση με pin των πληρωμών με πιστωτικές κάρτες (On line κρατήσεις, προεγκρίσεις κλπ)
7. παράταση ισχύος οικοδομικών αδειών, περιβαλλοντική αδειοδότηση, χρήση θαλασσινού νερού στις κολυμβητικές δεξαμενές κλπ
8. καθυστερήσεις στην ένταξη στο νόμο για αυθαίρετες κατασκευές ξενοδοχείων εντός διατηρητέων κτιρίων

Αποδέκτες των επιστολών ήταν:
• Χ Θεοχάρης – Υπουργό Τουρισμού
• Χ. Σταικούρα – Υπουργό Οικονομικών
• Γ. Βρούτση – Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
• Γ. Θεοδωρικάκο – Υπουργό Εσωτερικών
• Γ. Δένδια – Υπουργό Εξωτερικών
• Κ. Χατζηδάκη – Υπουργό Περιβάλλοντος
• Γ. Πλακιωτάκη – Υπουργό Ναυτιλίας
• κ. Στουρνάρα – Διοικητή Τράπεζας Ελλάδος
• κα Στρατινάκη- Γενική Γραμματέα Εργασίας

 148 total views,  2 views today