Πυρ και μανία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι ο Δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, μετά και το έγγραφο που αποκάλυψε χθες ο sky που του απέστειλε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και ζητά την άμεση απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών και των εκτεταμένων καταλήψεων σε κοινόχρηστους χώρους και πεζοδρόμια του νησιού.

Ο ίδιος απευθύνεται πλέον προσωπικά προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ζητώντας την παρέμβασή της, ενώ μιλώντας σήμερα για το θέμα στο σταθμό μας, δήλωσε ότι θα απευθυνθεί πλέον και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο και θα στείλει άμεσα σχετική επιστολή, για την αδικία που συντελείται εναντίον των δημοτών της Σύμης.

Ο κ. Παπακαλοδούκας προειδοποίησε μάλιστα ότι αν η Αρχαιολογία δεν αποσύρει την απόφαση αυτή, είναι έτοιμος να ξεσηκώσει και τους 3.000 κατοίκους του νησιού, προκειμένου να προστατεύσει τους επαγγελματίες της Σύμης.

“Αν είναι δυνατόν η ανάπτυξη ενός τόπου να εξαρτάται από ένα-δύο ανθρώπους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και με τα ψυχολογικά του εκάστοτε υπαλλήλου. Είναι δυνατόν να έρχεσαι τώρα και να λες στον επαγγελματία δε θα πάρεις πεζοδρόμιο γιατί έχει κάνει αυθαιρεσίες; Τώρα; που ήσουν πριν ένα, πριν πέντε και πριν δέκα χρόνια; Ο τότε υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που ερχόταν στη Σύμη, έκρινε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα κι έλεγε “καλό είναι…”, ανέφερε χαρακτηριστικά, φανερά εξοργισμένος.

“Έρχεται τώρα ο νέος υπάλληλος και αλλάζει τακτική. Δηλαδή κάθε φορά που θα αλλάζει ο υπάλληλος της Αρχαιολογίας που επιβλέπει τη Σύμη, θα πρέπει να αλλάζει και ο σχεδιασμός; Και γιατί δεν τα κάνουν και σε άλλους αυτά και όταν βλέπουν τον Συμιακό…τους ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι; Γιατί όταν δουν έναν ξένο να επενδύει, έχουν άλλη μεταχείριση, όπως συμβαίνει και με τους Ιταλούς; Εκεί κάνουν τα στραβά μάτια κι όταν βλέπουν Συμιακό συμπεριφέρονται να θέλουν να του βγάλουν το μάτι; Είναι ντροπή και θα πρέπει ν’ αφήσουν τον κόσμο να δουλέψει. Δε λέω, υπάρχουν κάποια πράγματα, τα οποία πρέπει να τα συμμαζέψουμε και να τα φτιάξουμε. Όχι όμως σήμερα, όχι αύριο. Ν’ αφήσουν ένα περιθώριο ένα-δυο χρόνια να μπορέσει ο κόσμος να κάνει κάποια πράγματα. Αν είχαν κάνει κάποιοι “αυθαιρεσίες” πριν από πέντε-δέκα χρόνια, με τη συγκατάθεση του τότε υπάλληλου της Αρχαιολογίας, τώρα γιατί το θυμήθηκαν αυτή τη χρονική περίοδο που ο κόσμος δεν έχει δουλειά και σε μία περίοδο lockdown που όλα είναι κλειστά;

Φέτος ενοικιάσαμε 2-3 παραλίες γιατί η Αρχαιολογική Υπηρεσία δε συμφωνούσε να ενοικιάσουμε την παραλία π.χ. στο Πέδι και αυτά τα έσοδα τα χάνει και ο Δήμος και το δημόσιο, αλλά και ο επαγγελματίας που δε μπορεί να λειτουργήσει. Κάντε λοιπόν ένα σχέδιο κι επιδοτείστε και τους επαγγελματίες. Δε μπορεί μόνο να δίνεις εντολές. Η ανάπτυξη δεν έρχεται έτσι κ. Γεωργιάδη, με μία Δ/νση Δασών, μία Αρχαιολογική Υπηρεσία και μία Κτηματική Υπηρεσία που διεκδικεί όλη την περιουσία των Συμιακών. Όχι να φέρνουμε τους ξένους στην Ελλάδα να επενδύσουν στα φιλέτα και τους Συμιακούς να μην τους αφήσουμε να χτίσουν το σπίτι τους πάνω στα βράχια και να τους κάνουμε τη ζωή μαρτύριο. Να τους λες χτίσε το σπίτι σου με μέτρα και μετά να τους λες σοβάτισε το απ’ έξω!”

Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος επισήμανε ότι ο Δήμος της Σύμης για να φτιάξει ένα αντιπλημμυρικό έργο  χρειάζεται την άδεια της Αρχαιολογίας, για να γκρεμίσει ένα τοίχο μισό μέτρο, που δε θα την πάρει ποτέ: “Να αφήσω εγώ να καταστραφούν οι επιχειρήσεις και να μου στέλνει επιπλέον και την Αστυνομία;;;…Ο Δήμαρχος δεν είναι δημόσιος υπάλληλος. Ο Δήμαρχος εκλέγεται και κρίνεται!”, είπε σχετικά.

 3,566 total views,  2 views today