Ανανέωση:

Γράφει ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός
Πρώην βουλευτής ΚΙΝΑΛ

Πολλοί ακόμα πιστεύουν ότι ο βαθμός της στένωσης της αρτηρίας είναι η αιτία του εμφράγματος δηλαδή ότι οι μεγάλες στενώσεις είναι η αιτία του εμφράγματος. Αυτό δεν είναι σωστό. Η βασική αιτία του εμφράγματος είναι η αθηροσκλήρωση που έχει σαν υπόστρωμα την χρόνια άσηπτη φλεγμονή των αρτηριών.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να συμβεί χωρίς να υπάρχει καν στένωση (βούλωμα) μιας αρτηρίας. Μπορεί να συμβεί ακόμα και με απλή διάβρωση του εσωτερικού τοιχώματος της αρτηρίας. Η χρόνια φλεγμονή των αρτηριών της καρδιάς καταστρέφει το εσωτερικό τοίχωμα της αρτηρίας (ενδοθήλιο) που παρέχει πάνω από 30 ουσίες που προστατεύουν την αρτηρία κυρίως από θρόμβωση ή σπασμό.

Η θρόμβωση και ο σπασμός των αρτηριών είναι οι παράγοντες που παίζουν τον πρωταρχικό και κύριο ρόλο στη δημιουργία του εμφράγματος και όχι ο βαθμός στένωσης (βουλώματα) της αρτηρίας. Με βάση αυτά τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα αποκτά τεράστια σημασία ο ρόλος της χρόνιας φλεγμονής του εσωτερικού τοιχώματος μιας αρτηρίας.

Η διάγνωση της χρόνιας φλεγμονής διαπιστώνεται με την αύξηση της C αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) με τιμές στο αίμα άνω του 1mg% . Με στόχο να ανακαλυφθεί η φλεγμονή σε υποκλινικό επίπεδο, προτού δηλαδή δημιουργηθούν αθηρωματικές πλάκες, στο τελευταίο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας ανακοινώθηκε μια νέα υβριδική μέθοδος συνδυασμού μαγνητικής τομογραφίας (MRI) και τομογραφίας ποζιτρονίων (PET) η οποία φαίνεται ότι απεικονίζει την φλεγμονή των αρτηριών του σώματος, εάν η φλεγμονή είναι υπαρκτή σε υποκλινικό επίπεδο.

Εάν τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαιωθούν από άλλες ανάλογες μελέτες στο μέλλον, τότε αναμφισβήτητα θα έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος στη διάγνωση της πρώιμης διάγνωσης και φλεγμονής.

Έτσι, η νέα γενιά φαρμάκων που στοχεύει την πρώιμη αντιμετώπιση της φλεγμονής με αντιφλεγμονώδη φάρμακα που στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται ότι θα παίξει στο μέλλον σημαντικό ρόλο. Πρόκειται για το μονοκλωνικό αντίσωμα της ιντερλευκίνης 1β το οποίο επέφερε ελάττωση των εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων με τη χορήγηση του, όπως αποδείχθηκε στη γνωστή μελέτη CANTOS.

Κατά συνέπεια, η στρατηγική που διαμορφώνεται για την καταπολέμηση του εμφράγματος του μυοκαρδίου είναι η αντιμετώπιση της φλεγμονής των αρτηριών της καρδιάς προτού καταστραφεί ο εσωτερικός χιτώνας των αρτηριών.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα : Τα Νέα

 126 total views,  2 views today