Ξεκινάει σήμερα  η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για τις επιχειρήσεις καθώς όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής άνοιξε η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Την έναρξη της διαδικασίας ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Όπως τόνισε μέσω της σχετικής ιστοσελίδας οι επιχειρηματίες όλων των νησιών μπορούν να  υποβάλλουν αιτήσεις για τη χρηματοδότηση τους ( για το 2019).

Όπως τόνισε ο κ. Σαντορινιός η εφαρμογή έχει λειτουργήσει πιλοτικά για τα 49 νησιά και χιλιάδες  επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί του μέτρου και έχουν πάρει επιστροφή κατά μέσο όρου το 43% των εξόδων μεταφοράς των προϊόντων.

Ο Ν. Σαντορινιός  είπε ακόμη  ότι εντός των επομένων ημερών θα εκδοθεί η ΚΥΑ προκειμένου να γίνει η πιλοτική εφαρμογή για τα καύσιμα για τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναλυτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

Μετά την καθολική επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, σε όλα τα νησιά της Ελλάδας, από  1η Ιανουαρίου 2019, άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα του μέτρου για την κατάθεση των παραστατικών μεταφοράς από όλες τις νησιωτικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να συλλεχθούν τα κατάλληλα στοιχεία, να υπολογιστεί το αντιστάθμισμα και να ξεκινήσει η κατάθεση των χρημάτων στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα, όσες νησιωτικές επιχειρήσεις από το σύνολο των νησιών της χώρας, είναι κάτοχοι του Μοναδικού Αριθμού Νησιωτικής Επιχείρησης  (Μ.Α.Ν/Ε)  θα πρέπει να εισαχθούν στην πλατφόρμα του μέτρου, μέσω της ιστοσελίδας metaforikoisodynamo.gr, και με την εισαγωγή των κωδικών ΤAXISnet, μπορούν να υποβάλλουν τα στοιχεία των παραστατικών που αφορούν το μεταφορικό κόστος των  εμπορευμάτων, από και προς στα νησιά, που έχουν δαπανήσει για την περίοδο 01/01/2019 έως και την ημερομηνία οριστικής υποβολής της αίτησης. Ως δαπάνες λογίζονται οι μεταφορές των εμπορευμάτων που έλαβαν χώρα είτε μέσω μεταφορικής εταιρείας, είτε με μέσω ναύλου επαγγελματικού οχήματος.

Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου αγκαλιάζει όλα τα νησιά της χώρας και δίνει ευκαιρίες ζωής και ανάπτυξης για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις τους. Μέχρι σήμερα στο μέτρο έχουν εγγραφεί πάνω από 8.300 νησιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν πίσω, κατά μέσο όρο, το 43% του μεταφορικού κόστους που έχουν δαπανήσει, δημιουργώντας έτσι ρεαλιστικές συνθήκες αντιστροφής των αρνητικών συνεπειών της Νησιωτικότητας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών προϊόντων.

 522 total views,  4 views today