Σεμινάριο με αντικείμενο την διασφάλιση εταιρειών και εργαζομένων έναντι σοβαρών κινδύνων και προβλημάτων  όπως αυτά που δημιούργησε η κατάρρευση της Thomas Cook θα διοργανώσει στο τέλος Οκτωβρίου το ΕΒΕΔ.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον Sky ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου θα έρθουν στη Ρόδο και θα μιλήσουν αξιόλογοι ομιλητές   ειδικευμένοι στον τομέα της ασφάλισης. Θα εξηγήσουν στους επιχειρηματίες που ασχολούνται είτε με τον τουρισμό ή το εμπόριο ότι υπάρχει τρόπος να  προστατεύσουν τα έσοδα τους σε περίπτωση κινδύνου.

«Το σεμινάριο  θα καλύπτει  όλο το φάσμα κινδύνων που μπορεί να απειλήσουν ξενοδοχεία και εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και τους  εργαζόμενους σε αυτά . Οι επιχειρηματίες  θα λάβουν καλές απαντήσεις και προτάσεις από τους ομιλητές για την ασφάλεια πιστώσεων σε περίπτωση κινδύνων . Στόχος είναι η διασφάλιση των εσόδων τους », δήλωσε ο κ.  Πάππου.

Η διοίκηση του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, όπως τόνισε ο κ. Πάππου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που αφορούν την κατάρρευση του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook.

«Η ζημιά είναι  μεγαλύτερη γιατί αρχικά μιλούσαμε για το αγγλικό κομμάτι της Thomas Cook .  Ακολούθησαν όμως και τα άλλα τμήματα .Η Thomas Cook είχε διάφορες εταιρείες και ξενοδοχεία τα οποία  διαχειριζόταν κατά αποκλειστικότητα. Προστίθενται λοιπόν και άλλες οφειλές που έχουν να κάνουν με  τις υποχρεώσεις της εταιρείας», δήλωσε ο κ. Γιάννης Πάππου.

Όσο για τους λόγους που η εταιρεία έπεσε έξω ο κ. Πάππου τόνισε πως είναι πολλοί και σύνθετοι καθώς οι  επιχειρηματικές κινήσεις που έγιναν ήταν λανθασμένες .

«Το 2007 έγινε συγχώνευση της εταιρείας με το  My Travel που της έδωσε «προίκα» υποχρεώσεις και χρέη άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Αυτό ήταν μια άκρως λανθασμένη κίνηση. Δεν ήταν όμως, μόνο αυτό.  Άλλαξαν οι συνήθειες των ταξιδιωτών που κλείνουν τις διακοπές τους από άλλα κανάλια. Ακόμη και η κλιματική αλλαγή λειτούργησε αρνητικά. Οι διακοπές των Βρετανών έχουν συρρικνωθεί σε διάρκεια και αυτό έχει επιπτώσεις», τόνισε ο κ. Γιάννης Πάππου.

H διοίκηση του ΕΒΕΔ όπως τόνισε ο κ. Πάππου από την πρώτη στιγμή που κτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για την Thomas Cook ήρθε σε επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα αλλά και τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη.

«Συντεταγμένοι οι φορείς της Δωδεκανήσου στείλαμε υπόμνημα και ζητήσαμε  να μην καταβληθεί ο ΦΠΑ για τις οφειλές της εταιρείας προς τα ξενοδοχεία. Πρέπει να γίνει πρόβλεψη, ώστε, αυτά τα ποσά να μην προστεθούν στους τζίρους των εταιρειών και να μην φορολογηθούν για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει», τόνισε.

Σημαντικό για τη διοίκηση του  ΕΒΕΔ είναι ότι εξαιτίας της κατάρρευσης της Thomas Cook χάνονται  πάρα πολλές αφίξεις που είχαν προγραμματιστεί  την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Τέσσερα νέα κρούσματα στην Πάτμο, έφθασαν τους 27 οι ασθενείς

«Όλοι αυτοί οι πελάτες που είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους για την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο δεν μπορούν να έρθουν στη Ρόδο γιατί είναι αδύνατο να εκταμιεύσουν χρήματα και να κλείσουν  και πάλι . Αυτός είναι ο λόγος που στείλαμε υπόμνημα στους αρμόδιους υπουργούς και ζητήσαμε την εφαρμογή μέτρων για επιχειρήσεις αλλά και για τους εργαζόμενους», είπε ο κ. Πάππου.

Δεν είναι όμως  η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ αφού και άλλες μεγάλες εταιρείες διαλύθηκαν μέσα στη δίνη της κρίσης.

«Οφείλουμε να κάνουμε πρόβλεψη διασφάλισης, από τους κινδύνους και να ισχυροποιήσουμε την τουριστική μας βιομηχανία ώστε να έχει λιγότερη εμπλοκή με τους τουριστικούς  πράκτορες. Υπάρχουν διάφορα τουριστικά κανάλια που τροφοδοτούν τους προορισμούς με επισκέπτες. Για παράδειγμα στην Μύκονο και στην Σαντορίνη οι επισκέπτες δεν διασφαλίζονται μόνο,  μέσω τουριστικών πρακτόρων. Καταλυτικό ρόλο έχει παίξει και το υψηλό επίπεδο των  υπηρεσιών που παρέχονται . Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει όλοι μας Δήμος Περιφέρεια Επιμελητήρια πρέπει να εστιάσουμε», ανέφερε ο κ. Πάππου.

Απαραίτητος ο Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού

Αυτός είναι και ο  λόγος εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ που γίνονται εδώ και τρία χρόνια προσπάθειες, για την σύσταση οργανισμού διαχείρισης προορισμού  με την εμπλοκή όλων των φορέων.

«Μέσω του οργανισμού διαχείρισης προορισμού θα δώσουμε μεγαλύτερη αξία στο τουριστικό προϊόν της Ρόδου και θα ανεβάσουμε τον πήχη σε ότι αφορά την παροχή υπηρεσιών  υψηλής ποιότητας. ¨Έτσι θα ανεξαρτητοποιηθούμε  από το προβληματικό κομμάτι των τουρ οπερέιτορς  που μετακυλύουν τα προβλήματα τους στην τοπική αγορά», εξήγησε ο κ. Πάππου και πρόσθεσε πως στην Ελλάδα μέχρι τώρα  δεν υπήρχε συντεταγμένη στρατηγική για τον τουρισμό.

Θέμα χρόνου η αποτίμηση της ζημιάς στην τοπική αγορά

Σε ερώτηση σχετικά με την αποτίμηση της ζημιάς που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις της Ρόδου από την καταρρεύσει της Thomas Cook ο κ. Πάππου δήλωσε:

«Το θέμα είναι σύνθετο. Θα πρέπει να έχουμε πληροφόρηση από τους ξενοδόχους. Είμαστε σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και συγκεντρώνουμε στοιχεία. Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε εικόνα. Στόχος είναι να  μην μεταφερθούν τα προβλήματα στην κοινωνία του νησιού. Να μην μείνουν εργαζόμενοι χωρίς  αποδοχές και το επίδομα ανεργίας».

Η τουριστική βιομηχανία θέλει καλή στρατηγική

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ τόνισε πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η  τουριστική βιομηχανία με καλό σχεδιασμό και στρατηγική.

«Αν δεν υπάρχει σχεδιασμός και στρατηγική είτε στο εμπόριο ή στον τουρισμό δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Χρειάζεται ενημέρωση και  πρόληψη. Είναι φανερό πια ότι οι αποκλειστικές συνεργασίες όπως αυτές που είχαν επιχειρήσεις και στην περιοχή μας με τουρ οπερέιτορς δεν οδηγούν σε καλό. Χρειάζεται άλλος σχεδιασμός» , τόνισε.

 

 206 total views,  2 views today