Διευρύνεται ο κύκλος των ερευνών που αφορούν την υπόθεση της κατασκοπείας στη Ρόδο από τον 35χρονο υπάλληλο του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και του 54χρονου μάγειρα του πλοίου «Σταυρός» που διενεργεί δρομολόγιο στη γραμμή Ρόδος – Καστελλόριζο, ενώ νέα στοιχεία έρχονται στο φως τη δημοσιότητας για τη δράση των δυο που κατηγορούνται. Οι δύο άνδρες είχαν ανταλλάξει περίπου 2.500 φωτογραφίες ελληνικών στόχων.

Μάλιστα οι φωτογραφίες των υποβρυχίων που έχουν εντοπιστεί στους υπολογιστές που κατασχέθηκαν από τα σπίτια τους, είναι κυρίως από το λιμάνι της Ρόδου, όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα.

Οι ελληνικές αρχές είχαν θέσει τους δυο άνδρες υπό παρακολούθηση από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πληροφορία Έλληνα στρατιωτικού, που ταξίδευε με το πλοίο της γραμμής Ρόδος – Καστελλόριζο και θεώρησε ύποπτες τις ερωτήσεις που του έκανε ο 54χρονος μάγειρας. Η πληροφορία αυτή ενεργοποίησε τον μηχανισμό παρακολούθησης από τις μυστικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές που άρχισαν να παρακολουθούν τα e-mail που αντάλλασσαν καθημερινά οι δυο άνδρες και φαίνεται πως βρέθηκε και ο «σύνδεσμός» τους στην Τουρκία, ο άνθρωπος στον οποίο έφταναν οι πληροφορίες. Το πρόσωπο αυτό φέρεται να ανήκει στο στενό περιβάλλον σημαντικού Τούρκου αξιωματούχου της κυβέρνησης Ερντογάν.

Από την πορεία των ερευνών, τα στελέχη των ελληνικών Αρχών έχουν διαπιστώσει πως ο 56χρονος δεν φέρεται να έχει συμμετοχή στο περιστατικό που καταγράφηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου με τη ρίψη κόκκινης μπογιάς στην ελληνική σημαία που βρίσκεται ζωγραφισμένη σε βραχώδη περιοχή του Καστελλόριζου. Ωστόσο έχουν ενδείξεις, τις οποίες εξετάζουν, πως ο 35χρονος γραμματέας γνώριζε για το περιστατικό, και δεν αποκλείουν να ήξερε και τους δράστες.

«Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση, γιατί πέρα από το θέμα της ετοιμότητας, είναι το αίσθημα ασφαλείας που νιώθουμε οι ακρίτες του Καστελλορίζου και για μας είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε στον sky ο Αντιδήμαρχος Μεγίστης Στράτος Αμύγδαλος, με αφορμή την αποκάλυψη της υπόθεσης κατασκοπείας.

 1,093 total views,  6 views today