Στην ανάγκη κατάστρωσης ενός σχεδίου για το τι θέλουμε για τα μικρά νησιά, καθώς και την δημιουργία ενός πυρήνα ζωτικού και βιώσιμου που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη τους, αναφέρθηκε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών (13/03) με θέμα “Αναπτυξιακός Νόμος και προοπτικές των ελληνικών Περιφερειών”.

«Θέλουμε να φτιάξουμε έναν βιώσιμο πυρήνα σε κάθε νησί και πώς θα τον αναπτύξουμε ή θα τα αφήσουμε, όπως είναι φθίνοντα και απλά θα προσπαθούμε να κάνουμε «ενέσεις» στους τελευταίους κατοίκους που υπάρχουν εκεί;

Υπάρχουν νησιά από έναν κάτοικο μέχρι 25 κατοίκους και μέχρι 100 κατοίκους που δεν είναι βιώσιμος πυρήνας για να έχει το ιατρείο, τον δάσκαλο, τη διοικητική υπηρεσία κ.λπ.. Πρέπει σύντομα να εκπονήσουμε ένα τέτοιο σχέδιο, γιατί κάθε 10 χρόνια ερημώνουν και κάποια νησιά και καταλαβαίνετε στο Αιγαίο τη μεγάλη σημασία έχει αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Δωδεκανήσιος βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στην πάγια θέση του για την ανάγκη ύπαρξης χωροταξικών μελετών οι οποίες θα δείχνουν που πρέπει να πηγαίνει η ανάπτυξη της κάθε περιοχής: «Η ύπαρξη χωροταξικών σχεδίων είναι απαραίτητο εργαλείο για τη χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής στις περιφέρειες, αφού στην αναπτυξιακή διαδικασία δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες».

Κυρίως όμως, επισήμανε κλείνοντας την τοποθέτησή του την ανάγκη  κατηγοριοποίησης των νησιών, ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή οποιασδήποτε νησιωτικής πολιτικής, η εκπόνηση προγραμμάτων και η λήψη μέτρων ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των νησιών και την εξάλειψη των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

« Δεν είναι καθόλου κριτήριο αυτό το 3.100 κάτοικους που προβλέπει ο νόμος. Είναι πολύ λάθος, έχει νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων που είναι αναπτυγμένα και χρειάζονται άλλα κίνητρα και έχουμε νησιά που είναι πάνω από 3.100 κατοίκους και χρειάζονται άλλα κίνητρα. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

 542 total views,  2 views today