Μετά την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο τ. Πρόεδρος του Νεστορίδειου, Δρ. Νίκος Φρόνας, για τις ακατανόητες αποφάσεις της νέας Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να χαθούν από τη συλλογή του Μουσείου έργα μεγάλης χρηματικής, εικαστικής και συναισθηματικής αξίας, σήμερα απαντά η Πρόεδρος Σουμέλα Καραχάλιου -Καμπουροπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φρόνας τονίζει στη μακροσκελή ανακοίνωσή του ότι με έκπληξη πληροφορήθηκε πως μετά από εισήγηση της κας Καραχάλιου, αποφασίσθηκε ομόφωνα να κατεβάσουν προσωρινά τις μόνιμες εκθέσεις του Βάλια Σεμερτζίδη και του Δημήτρη Κούκου, οι οποίες φιλοξενούνται στο Νεστορίδειο Μέλαθρο, στο 2ο όροφο και ισόγειο αντίστοιχα, αφού προηγουμένως ενημερώσουν τη Ρούλη Σεμερτζίδη (σύζυγο του Βάλια Σεμερτζίδη) και τον ίδιο το Δημήτρη Κούκο.

Η Πρόεδρος απαντώντας στον κ. Φρόνα, αφού τον κατηγορεί ότι επί της οκταετούς θητείας του δεν προέβη σε καμία ενέργεια συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων που τα φιλοξενούν, ώστε να διαφυλάξει τα έργα από την υγρασία, ούτε φρόντισε για τις συνθήκες φύλαξης αυτών, αναφέρει:

Σε απάντηση των από 26-9-2020 δημοσιευμάτων στον τοπικό Tύπο  και προς αποκατάσταση της αλήθειας σας γνωρίζουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης ουδέποτε έλαβε κάποια απόφαση, η οποία να έρχεται σε αντίθεση  με τους όρους των συμβολαίων Δωρεάς τόσο του κ. Κούκου όσο και των κληρονόμων του Βάλια Σεμερτζίδη.

Πολύ δε περισσότερο δεν έχει γίνει ουδεμία  αθέτηση  οποιουδήποτε ουσιώδους ή μη όρου των υφισταμένων συμβάσεων δωρεάς των έργων.

Όσον αφορά τα έργα τέχνης που αναφέρονται στο δημοσίευμα, αξίας 750.000,00 €, επί της οκταετούς θητείας του, ο κ. Φρόνας δεν προέβη σε καμία ενέργεια συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων που τα φιλοξενούν ώστε να τα διαφυλάξει από την υγρασία, ούτε φρόντισε για τις συνθήκες φύλαξης των έργων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα χρόνια προβλήματα εισροής υδάτων από την κεραμοσκεπή, έντονα φαινόμενα υγρασίας εντός του εκθεσιακού χώρου, τη μη λειτουργία του κλιματισμού, τα κουφώματα που δεν ασφάλιζαν σωστά, τα προβλήματα στο συναγερμό και την πυρασφάλεια και πολλά άλλα.

Οι δηλώσεις του κ. Φρόνα, και ειδικότερα το αδικαιολόγητο ύφος της επιστολής και οι προσβλητικοί σε βάρος του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου υπαινιγμοί, δεν αρμόζουν, στον χώρο της Τέχνης, τον οποίο υπηρετούμε.

Με το πέρας των εργασιών συντήρησης θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου ανοιχτή σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, όπου οι συμπολίτες μας θα ενημερωθούν για τις μέχρι τώρα ενέργειες  του Διοικητικού Συμβουλίου και τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό που αποτελούν προτεραιότητα της νέας Δημοτικής Αρχής.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου,

του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, Δήμου Ρόδου

Η  Πρόεδρος

Σουμέλα Καραχάλιου – Καμπουροπούλου

 1,401 total views,  2 views today