«Δεν επηρεάζονται τα νησιά από τους σεισμούς στην Αλβανία και την Κρήτη. Ανήκουν σε διαφορετικό γεωδυναμικό πλαίσιο. Επιπλέον δεν  μπορεί να μεταφερθεί η σεισμική δραστηριότητα από τη μια χώρα στην άλλη».

Αυτό δήλωσε μιλώντας σήμερα στον Sky ο καθηγητής Γεωλογίας Σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας με αφορμή την ισχυρή δόνηση στην Αλβανία .

Ο κ.Λέκκας βρίσκεται στην Αλβανία με αφορμή τον ισχυρό σεισμό που έγινε εκεί και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές και θανάτους.

«Όσα έγιναν όμως ανοίγουν πάλι τη συζήτηση για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και όλα όσα πρέπει να γίνουν και την επικαιροποίηση των σχεδίων. Σκοντάφτουμε όμως πάντα στη γραφειοκρατία . Επιπλέον δεν υπάρχουν και τα απαραίτητα κονδύλια», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Σε ερώτηση σχετικά με την κατάρρευση της γέφυρας στο Μάκκαρη ποταμό ο κ. Λέκκας δήλωσε πως ήταν αναμενόμενη.

«Ήταν αναμενόμενη αυτή η εξέλιξη. Η γέφυρα είχε πολλές παραμορφώσεις και αρκετά προβλήματα . Το ζήτημα είναι πως θα γίνει ο σχεδιασμός και πως θα προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα», τόνισε ο κ. Λέκκας

Σχετικά με τη δόμηση στην Ιαλυσό ο κ, Λέκκας τόνισε πως έχει αρκετές φορές αναφέρει τι πρέπει να γίνει αλλά βελτίωσης δεν υπήρξαν.

«Έχω αναφέρει πολλές φορές τι πρέπει να γίνει αλλά αλλαγές δεν υπάρχουν. Η γραφειοκρατία είναι τέτοια που δεν αφήνει περιθώρια βελτίωσης. Αυτά ούτε καν στην Αλβανία δεν τα βλέπουμε», τόνισε.

Όσο για το τι πρέπει να γίνε σε επίπεδο προετοιμασίας ο κ. Λέκκας τόνισε:

«Συνεχώς αναφέρουμε τα ίδια πράγματα. Πρέπει να υπάρξει συνολική προσπάθεια . Έχουμε τους τρόπους την επιχειρησιακή και επιστημονική γνώση να υλοποιήσουμε όσα πρέπει. Χρειάζεται πολιτική βούληση αλλαγή νοοτροπίας αλλαγή προτεραιοτήτων. Είναι πολλά που θα πρέπει να γίνουν . Τα ανακαλούμε κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα»

 220 total views,  6 views today