Αντίστροφη μέτρηση για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech από την Ευρώπη

446

Η αντίστροφη μέτρηση για την έγκριση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της Pfizer/BioNTech έχει ξεκινήσει, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) να συνεδριάζει σήμερα ώστε να δοθεί ή όχι το πράσινο «φως».

Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν σήμερα ή τις επόμενες μέρες, ενώ στην αρχή πιθανή ημερομηνία συνεδρίασης ήταν και η 23η Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η συνεδρίαση αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα, Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελλάδα, έχουν γνωστοποιήσει πως σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού στις 27 Δεκεμβρίου.

Η ημερομηνία για τη Γαλλία ανακοινώθηκε σήμερα από το Γάλλο υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Τι γίνεται αν δοθεί έγκριση από τον ΕΜΑ

Εάν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πει το «ναι», τον τελικό λόγο θα έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι στόχος είναι η έναρξη του εμβολιασμού μεταξύ 27-29 Δεκεμβρίου.

Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στη χώρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece ο εμβολιασμός θα αρχίσει στις 27 Δεκεμβρίου.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η διαδικασία εμβολιασμού θα ξεκινήσει σε μεγάλο νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid-19, πιθανότατα στο «Σωτηρία».

Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη από το υπουργείο Υγείας οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι μέλη του υγειονομικού προσωπικού. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει πως οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι μια νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος.

Πρώτα θα εμβολιασθούν οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες, οι υπέργηροι και μετά σταδιακά ο γενικός πληθυσμός, έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, υπογραμμίζοντας πως θα γίνει μια προσπάθεια να εμβολιασθούν όσο πιο πολλοί συμπολίτες μας.

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός των πολιτών

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος έχει διευκρινίσει πως στο gov.gr, δίνονται οι οδηγίες βήμα-βήμα ώστε ο κάθε πολίτης να μπορέσει να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση.

«Ο πολίτης που έχει άυλη συνταγογράφηση θα δεχθεί ένα μήνυμα στο κινητό του με το προκαθορισμένο ραντεβού του με ημέρα, ώρα και Κέντρο Εμβολιασμού. Θα το αποδεχθεί εάν τον εξυπηρετεί και θέλει να εμβολιαστεί ή αν δεν τον εξυπηρετεί τότε μπορεί να μπει στο gov.gr στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να ζητήσει νέο ραντεβού. Η πλατφόρμα θα λειτουργεί όπως των αεροπορικών εταιρειών, που μας προκαθορίζουν μία θέση αλλά έχουμε τη δυνατότητα να την αλλάξουμε. Θα βλέπει εκεί ο πολίτης δηλαδή ποιες επιλογές έχει, όσον αφορά στην ημερομηνία και τον τόπο».

Αν δεν μπορεί ο πολίτης να το κάνει ψηφιακά, τότε εναλλακτικά θα μπορεί να μεταβαίνει σε κάποιο φαρμακείο, όπου ο φαρμακοποιός θα μπαίνει στη φόρμα gov.gr και θα κλείνει το ραντεβού που τον εξυπηρετεί.

Επίσης όπως έχει αναφέρει ο κ. Ζαριφόπουλος, υπάρχουν σκέψεις για να εξυπηρετούν τους πολίτες και τα ΚΕΠ, αλλά και την ενεργοποίηση τηλεφωνικού κέντρου προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

«Στόχος μας είναι ο εμβολιασμός 2 εκατομμυρίων πολιτών κάθε μήνα» έχει πει χαρακτηριστικά.

Η προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό θα καθοριστεί από την Επιτροπή Εμβολιασμού.

Ενημέρωση κάθε Δευτέρα για το μαζικό εμβολιασμό

Κάθε Δευτέρα, στις 18:00, στο υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιείται τακτική ενημέρωσηγια την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού, αλλά και για τα οφέλη του, από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η κ. Θεοδωρίδου θα ενημερώνει για τα επιστημονικά ζητήματα που αφορούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα και ο κ. Θεμιστοκλέους θα ξεδιπλώνει το Εθνικό Σχέδιο της εμβολιαστικής κάλυψης για COVID-19. Με τρόπο απλό, κατανοητό και πειστικό, θα εξηγούν στους πολίτες το μεγάλο πλεονέκτημα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.