Ανηφόρα ανεβαίνουν οι τοπικές επιχειρήσεις και ο δρόμος θα γίνει περισσότερο ανηφορικός από τις αρχές του νέου έτους που αναμένεται νέο ντόμινο   αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και επομένως  καινούργιες ανατιμήσεις στα βασικά είδη ανάγκης.

Στην κατάσταση της τοπικής οικονομίας κάνει Focus με τη συνέντευξή του σήμερα Χριστούγεννα στο skyrodos.gr  ο αντιπρόεδρος  του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ Γιώργος Αντώνογλου.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός lockdown τονίζει πως αυτό θα προξενούσε μεγάλη ζημιά στην τοπική οικονομία.

«Ζούμε μια δυσάρεστη εξέλιξη στο πανδημικό μέτωπο με τη μετάλλαξη Όμικρον . Σε συνδιασμό με την παρατεταμένη ενεργειακή κρίση αν φθάσουμε σε ένα Lockdown θα είναι  μεγάλη η ζημιά στην τοπική οικονομία. Για  αυτό είναι σημαντικό να το αποφύγουμε τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα», τονίζει.Αναφέρεται επίσης και στην επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ εκτιμώντας πως η κυβέρνηση θα βρει τελικά  το δημοσιονομικό περιθώριο να τους επαναφέρει πιο σύντομα από το 2025

Η συνέντευξη του κ. Αντώνογλου είναι η ακόλουθη:

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών καθώς η πανδημία δεν έχει αντιμετωπιστεί;

Η εορταστική περίοδος μας βρίσκει ευτυχώς με την αγορά ανοικτή. Το κλίμα μπορεί να είναι γιορτινό αλλά οι ανησυχίες και τα προβλήματα παραμένουν. Ο εμπορικός κόσμος υπέστη βαρύτατο πλήγμα λόγω των διαδοχικών lockdown και την περιορισμών που τέθηκαν και ισχύουν για τους ανεμβολίαστους. Επιμελητήριο και επιχειρήσεις έχουμε ταχθεί υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας και προτρέπουμε τον κόσμο στην επέκταση των εμβολιασμών που αν είχαν ολοκληρωθεί δεν θα μετρούσαμε σήμερα τόσα θύματα ούτε θα εφαρμόζονταν περιοριστικά μέτρα, τα οποία επηρεάζουν  σε πολύ μεγάλο βαθμό το επιχειρείν.

Ποια παρέμβαση έγινε από το ΕΒΕΔ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις;

Οι παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου είναι συνεχείς για όλα τα ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα και ειδικά τώρα που το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί . Το ενεργειακό  καύσιμο είναι αγαθό ζωτικής σημασίας για τα νησιά μας και φθάνει  σε τιμή πάνω από 2 ευρώ το λίτρο. Η τιμή  του ρεύματος έχει ανέβει πάρα πολύ. Η επιβίωση μιας επιχείρησης είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και γίνεται δυσκολότερη και εξαιτίας των  μειωμένων τζίρων. Από αυτή τη μέγγενη της ακρίβειας δεν ξεφεύγουν τα νοικοκυριά. Ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης  και αυτό μας βρίσκει σύμφωνους. Κάθε ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος για τα νοικοκυριά λειτουργεί θετικά για όλη την κοινωνία και άρα και για την επιχειρηματικότητα. Περιμένουμε όμως κάποια στήριξη και για τις επιχειρήσεις. Υπάρχει μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι στο χείλος του γκρεμού. Οι πληγές από τη δεκαετή οικονομική κρίση είναι νωπές που έχει προηγηθεί. Την ίδια ώρα συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί και η πανδημία.  Έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για τους επαγγελματικούς σκοπούς και το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι οι τιμές να επανέλθουν στα προ αυξήσεων επίπεδα. Μέτρα για τα καύσιμα ζητήσαμε και για τα  μικρά νησιά.

Θα υπάρξουν πιστεύετε επιχειρήσεις που θα κινδυνεύσουν να βάλουν  λουκέτο;

Όπως γνωρίζετε η ρευστότητα αποτελεί το νούμερο ένα ζήτημα για τις επιχειρήσεις. Πώς να καταφέρει ένας επιχειρηματίας να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του όταν τα έξοδα  είναι τριπλάσια και οι εισπράξεις αισθητά λιγότερες. Ως επιμελητήριο έχουμε ζητήσει από την πολιτεία την περαιτέρω  στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα και το σφοδρό κύμα των ανατιμήσεων.

Τι  θα πρέπει να γίνει για τις οφειλές των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν από την πανδημία;

Έχουμε επανειλημμένα κάνει  αρκετές προτάσεις στους υπουργούς Οικονομικών Ανάπτυξης Περιβάλλοντος Ναυτιλίας και στον  ίδιο τον πρωθυπουργό μέσω του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος για την ενίσχυση των επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χρειάζονται χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων και ευκολότερη πρόσβαση στον τομέα των τραπεζών.  Επισης απαιτήσει μείωση των ασφαλιστικών  εισφορών καθώς έχουν εξασθενήσει οι αντοχές των επιχειρήσεων . Όσο δεν εφαρμόζονται μέτρα για την ανακούφιση τους αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα τους.

Η κυβέρνηση αποκλείει συνεχώς την πρόταση των ειδικών για lockdown . Ο καθηγητής κ. Σαρηγιάννης έκανε λόγο για πιθανό κλείσιμο ενός μήνα. Ποιες θα ήταν όμως οι επιπτώσεις αυτού στην τοπική οικονομία;

Ζούμε μια δυσάρεστη εξέλιξη στο πανδημικό μέτωπο με τη μετάλλαξη Όμικρον . Σε συνδιασμό με την παρατεταμένη ενεργειακή κρίση αν φθάσουμε σε ένα Lockdown θα είναι  μεγάλη η ζημιά στην τοπική οικονομία. Για  αυτό είναι σημαντικό να το αποφύγουμε τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Με απόφαση του το ΕCOFIN έδωσε το πρασινο φως για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ  αλλά το 2025. Είναι και αίτημα της επιχειρηματικότητας να επανέλθει το ειδικό καθεστώς νωρίτερα;

Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τις αποφάσεις στο Εcofin που άνοιξαν το δρόμο για την επαναφορά των  μειωμένων συντελεστών στην περιοχή μας. Από την ημέρα που καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου συστηματικά με ένταση έθετε το θέμα σε κάθε ευκαιρία στην κυβέρνηση. Το ειδικό καθεστώς ήταν το τελευταίο μέτρο  νησιωτικότητας και είναι συνυφασμένοι με την ανταγωνιστικότητα  της οικονομίας. Σε αίτημα που έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση ζητούμε να επιστρέψουν οι μειωμένοι συντελεστές  επίσης να λαμβάνεται υπόψη η ρήτρα νησιωτικότητας σε κάθε νομοσχέδιο.. Εκτιμούμε πως η σημερινή κυβέρνηση  έχει δείξει άμεσα αντανακλαστικά στα αιτήματα που έχουμε καταθέσει έστω και μικρότερης σημασίας . Σε ένα τόσο σημαντικό αίτημα που όχι μόνο θα ελαφρύνει τα νοικοκυριά αλλά θα επιτρέψει να γυρίσουμε σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης είμαστε σίγουροι ότι θα βρει και πριν το 2025 το δημοσιονομικό περιθώριο να το ικανοποιήσει.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την κατάσταση της οικονομίας το 2022;

Ζούμε μια περίοδο όχι ευχάριστη με την πανδημία να είναι εδώ  όπως εδώ είναι οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Όλοι μας άλλος πολύ άλλος λιγότερο  καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια περίοδο που επιδρά στην ψυχολογία του κόσμου αλλά και στην τοπική οικονομία. Ωστόσο είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι πριν από ένα έτος. Τότε δεν υπήρχαν εμβόλια και όλοι θυμόμαστε τα περιοριστικά μέτρα. Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η στήριξη από όλους μας των τοπικών επιχειρήσεων που αναμφίβολα αποτελούν τον πνεύμονα της τοπικής οικονομίας .Η πηγή εισοδήματος για χιλιάδες εργαζόμενους είναι οι τοπικές επιχειρήσεις. Τα χρήματα που δίνονται σε αυτές μένουν στον τόπο. Το Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου θα συνεχίσει να ζητά από την πολιτεία την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων ώστε να είναι υγιείς και βιώσιμες και την επόμενη ημέρα.

 277 total views,  2 views today