«Δεν έχουν βάση όσα ανακοινώθηκαν για την ενεργοποίηση ρήγματος στην Ελλάδα από το σεισμό στην Αλβανία. Μιλάμε για ανεξάρτητα γεγονότα. Δεν είναι δυνατό να αναστατώνονται οι επιχειρηματίες του τουρισμού στην Κρήτη εξαιτίας των ανακοινώσεων που έχουν γίνει»

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στον Sky ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Άκης Τσελέντης με αφορμή τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος και την ανάρτηση του στο facebook.

Ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της UNESCO, έχει εκτιμήσει δημοσίως ότι η αθροιστική επίδραση των δύο σεισμών ίσως αποσταθεροποιήσει το σύστημα ρηγμάτων στην περιοχή μας. Μερικές ημέρες αργότερα εξελίχθηκε σεισμική δραστηριότητα στα νότια της Δυτικής Κρήτης με περίπου 100 μετασεισμούς μεγέθους από 2 μέχρι 4,5 Ρίχτερ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τον σεισμό στις 27 Νοεμβρίου 2019 -μεγέθους 6,1- η αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα προέλασε από τη Μεσόγειο προς τα βορειοανατολικά και προχώρησε κατά μερικά εκατοστά κάτω από την περιοχή Δ. Κρήτης – Αντικυθήρων. Είναι αρκετά πιθανό ότι αυτή η μετακίνηση αύξησε την πίεση κατά μήκους του ελληνικού σεισμικού τόξου. Η πίεση αυτή προκαλεί τη σεισμική δράση που παρατηρούμε μετά τον ισχυρό σεισμό στις 27/11/2019», σημείωσε .

«Δεν μπορεί κάποιοι να μην σέβονται το τουριστικό προϊόν και να ξεσηκώνουν ένα ολόκληρο κράτος και να λένε ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός στο Αιγαίο. Εμείς διαθέτουμε 400 σταθμούς καταγραφής της σεισμικής δραστηριότητας και εξάγουμε τα συμπεράσματα μας από τα στοιχεία που έχουμε . Δεν είναι δυνατό να λέμε ότι ο σεισμός στην Αλβανία διέγειρε τα ρήγματα στην Ελλάδα. Η είδηση ανησύχησε τους επιχειρηματίες του τουρισμού στην Κρήτη», είπε ο κ. Τσελέντης και πρόσθεσε πως ο σεισμός στην Αλβανία δεν επηρέασε την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Επίσκεψη της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Κάρπαθο

Ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε και στα παλιρροϊκά κύματα που παρακολουθεί το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

«Εμείς παρακολουθούμε το φαινόμενο σε όλη τη χώρα και στη Ρόδο. ¨Όταν γίνει κάποιος σεισμός στη θάλασσα αμέσως στέλνουμε ειδοποιήσεις εκεί που πρέπει . Δεν μπορούν να λένε πως θα έχουμε και τσουνάμι στο Αιγαίο», είπε ο κ. Τσελέντης.

 220 total views,  2 views today