Απάντηση με ανοικτή επιστολή απέστειλε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός προς τον Πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου, με κοινοποίηση στον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου,

Λόγω του θεσμικού μου ρόλου και της φύσης του χαρακτήρα μου δε θα επικεντρωθώ στο να απαντήσω στις βαριές, απρεπείς και υποτιμητικές εκφράσεις προς το πρόσωπό μου, οι οποίες βρίθουν στην επιστολή σας και είναι αντιστρόφως ανάλογες του ενδιαφέροντος που έχω δείξει για το θέμα σας, αλλά και για τα συμφέροντα του Νομού συνολικά, εδώ και χρόνια. Άλλωστε σκοπός της παρούσας επιστολής μου δεν είναι να ρίξω νερό στο μύλο μιας προσωπικής αντιπαράθεσης, αλλά στο να καταστούν σαφείς και κατανοητές στους νησιώτες της Δωδεκανήσου οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και κατ΄ επέκταση οι δικές μου, σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, που με πρόφαση την πανδημία, τίθενται σε κίνδυνο από την παρούσα Κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης του Ν/Σ «Για τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές», του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Κυβέρνηση κατέθεσε νύχτα μια τροπολογία (Αρ. Πρωτ. 777/ 44) όπου στο άρθρο 3 προέβλεπε την αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής, σε όλη την Επικράτεια, ειδικά για όσα ακίνητα βρίσκονται στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού. Με άλλα λόγια η ΝΔ προχώρησε σε μια οριζόντια παράταση κάθε παρατυπίας, πολεοδομικής αυθαιρεσίας και περιβαλλοντικής καταπάτησης, που βρίσκεται κοντά σε όλα τα υδάτινα στοιχεία της Ελλάδας, γεγονός που προσβάλλει την κείμενη νομοθεσία, το περιβάλλον, τους πολίτες που έχουν με κόστος συμμορφωθεί και φυσικά το ίδιο το Δημόσιο συμφέρον.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι αυτή η φωτογραφική και προκλητική ρύθμιση που ψηφίστηκε, μόνο από την ΝΔ, προκάλεσε την αντίδραση όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και τις αιχμηρές ανακοινώσεις όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας. Ενώ, με ανάλογα αρνητικά σχόλια υποδέχτηκε την συγκεκριμένη τροπολογία και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, ο οποίος την επομένη της συζήτησης στη Βουλή, σημείωνε ότι η αντιπεριβαλλοντική αυτή ρύθμιση περί παράτασης μη κατεδάφισης των αυθαιρέτων «προέκυψε» μετά από πιέσεις επιχειρηματιών και αυθαιρετούχων κυρίως από τη Χαλκιδική και την Κρήτη. Μια συγκεκριμένη, μάλιστα, εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας, προχώρησε το ρεπορτάζ περαιτέρω υποστηρίζοντας ότι συντάχθηκε καθ΄ υπόδειξη Κρητικού Υπουργού, από την Ανατολική Κρήτη.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, όπως και η δική μου τοποθέτηση ήταν σαφής: η κρίση της πανδημίας αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί για την Κυβέρνηση μια ευκαιρία να προωθήσει ίδια και φίλια συμφέροντα που απειλούν την κοινωνική ζωή και το περιβάλλον. Οι παραλίες της χώρας μας είναι γεμάτες από αυθαίρετα κουφάρια και παράνομες ημι-κατασκευές που καταστρέφουν το φυσικό μας πλούτο, υποβαθμίζουν και απειλούν το περιβάλλον. Μπροστά σε αυτή την αξιακή θέση, δεν κάνουμε, και δεν κάνω, ούτε βήμα πίσω.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, περίμενα ως κάτοικοι νησιών που είστε και ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες, που επίσης έχετε αποδείξει πως είστε, να σεβαστείτε και να χαιρετίσετε τη συγκεκριμένη στάση σύσσωμης της Αντιπολίτευσης απέναντι σε μια «δύσοσμη» τροπολογία, καθώς είναι προφανές ότι αυτή η ρύθμιση παρεμπιπτόντως και βραχυπρόθεσμα σας καλύπτει, αφού ΔΕΝ έγινε για να βοηθήσει τη δική σας υπόθεση και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ δίνει οριστική λύση τα χρόνια ζητήματά σας.

Οι διεκδικήσεις της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου πορεύονται από μακριά και δεν έχουν εμπλακεί σε καμία φάση με κρυφά συμφέροντα που εποφθαλμιούν το περιβάλλον για να πλουτίσουν πρόσκαιρα, εις βάρος του Δημοσίου. Ενώ είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό να γίνονται τα μέλη της Ένωσής σας αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάποιους πονηρούς πολιτευτές, οι οποίοι απέτυχαν να ασχοληθούν με τα προβλήματά σας και τώρα βρίσκουν καιροσκοπικά την ευκαιρία για να σας πείσουν ότι σας εξυπηρετούν με μια 8μηνη παράταση, που έρχεται υπό την ομπρέλα της κάλυψης συγκεκριμένων συμφερόντων και μάλιστα «μεγάλων».

Άλλωστε το πρόγραμμα κατεδάφισης που έχει εκπονηθεί για την περιοχή μας αφορά κατά κύριο λόγο αυθαίρετες κατασκευές στην παραλία και στα δάση. Μιλάμε, δηλαδή, για αυτά τα αυθαίρετα, για τα οποία στην συνομιλία που είχαμε, μου είχατε δηλώσει σαφώς ότι δεν θέλετε να σας ταυτίζουν.

Αλήθεια τι θα γίνει μετά τους 8 αυτούς μήνες; Δέχεστε να σας ομαδοποιούν μαζί με όλους τους λοιπούς καταπατητές, ανά τη χώρα, που έχουν ρημάξει τις παραλίες και τους αιγιαλούς της πατρίδας μας; Πως προβάλλεται το δίκαιο των αιτημάτων σας, όταν εσείς οι ίδιοι καταδικάζετε τις ορθές αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης για την προστασία του περιβάλλοντος;

Η εκπεφρασμένη θέση μου, τόσο στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχαμε, όσο και διαχρονικά είναι ότι τα προβλήματα της Ένωσής σας, που εκπορεύονται από το ιστορικά ταλαιπωρημένο ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών μας και από την παρελθοντική έλλειψη κοινών πολεοδομικών κανονισμών και θεσμικών οργάνων, με την υπόλοιπη Ελλάδα, χρήζουν μιας συγκεκριμένης και εφάπαξ επίλυσης που να βασίζεται σε στοιχεία και να λαμβάνει υπόψη τη βιωσιμότητα πολλών νησιωτικών οικογενειών. Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκομαι σε επικοινωνία με τους αρμόδιους τομείς του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, έτσι ώστε να συμφωνηθεί η προσέγγιση του θέματος.

Κύριε Πρόεδρε και αγαπητά Μέλη της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου,

Επειδή συνεχίζω να πιστεύω ότι τα νησιά μας υφίστανται ακόμη τις αδικίες του παρελθόντος, στο πρόσωπό μου μπορείτε, άσχετα με το ύφος και τον σκοπό της επιστολής σας, να βλέπετε ένα σύμμαχο και όχι έναν εχθρό. Αρκεί και εσείς να αντιλαμβάνεστε, πέρα από την υπόθεσή σας, ότι η προστασία του Περιβάλλοντος είναι αξία ανυπέρβλητη που δεν μπορεί να παραβλεφθεί ούτε από μένα, ούτε από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Με εκτίμηση,

Νεκτάριος Σαντορινιός,

Βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία 

 276 total views,  4 views today