Ανανέωση:

Δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος στα Δωδεκάνησα η πρόταση του καθηγητή και πρώην βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Δημήτρη Κρεμαστινού για την συνένωση του ΚΙΝΑΛ με το ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που δημιούργησε όμως αρνητικές εντυπώσεις είναι το γεγονός ότι ο κ. Κρεμαστινός αφού δήλωσε πως ποτέ μα ποτέ δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στα Δωδεκάνησα άνοιξε πανιά για άλλη περιφέρεια χωρίς όμως να ομολογεί ανοικτά ποια είναι. Το μόνο που αρκέστηκε να πει είναι ότι παραμένει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Σε δηλώσεις του  στον Sky ο κ, Κρεμαστινός υποστήριξε πως η συνένωση των δύο κομμάτων είναι η μόνη λύση για να αντιπαρατεθούν στην κυβέρνηση της ΝΔ.

«Ο ενιαίος χώρος ΠΑΣΟΚ έπιανε πάντα ποσοστά άνω του 40%. Αυτός ο χώρος σήμερα ακολουθεί δύο κόμματα το Κίνημα Αλλαγής και το ΣΥΡΙΖΑ. Αν ήταν ενωμένος ο χώρος θα είχαμε ποσοστό 40%», δήλωσε ο κ. Κρεμαστινός.

Σε ερώτηση πως είναι δυνατό να επιτευχθεί η συνένωση αφού και η κ,Γεννηματά και κατά την επίσκεψη της στη Ρόδο άσκησε κριτική και δεν άφησε με οποιοδήποτε τρόπο να εννοηθεί ότι θα δέχονταν συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κρεμαστινός δήλωσε:

“Ο κόσμος έχει μοιραστεί στα δύο κόμματα. Αν είναι διασπασμένοι αυτοί οι χώροι είναι δύσκολο να αποκτήσουν πλειοψηφία. Δεν με ενδιαφέρουν οι προσωπικές απόψεις του καθενός. Εγώ αισθάνομαι μεγάλο πνεύμα για να ομιλω, Ξεκαθαρίζω πως υποψήφιος στα Δωδεκάνησα για βουλευτής δεν θα είμαι ποτέ. Το αναφέρω για να ηρεμήσουν κάποιοι».
Όσο και αν ερωτήθηκε ο κ, Κρεμαστινός δεν θέλησε να αποκαλύψει αν θα είναι υποψήφιος στην Αθήνα.

«Θα είμαι πλέον στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν είμαι από αυτούς που κτυπούν πολιτικές πόρτες ή επαιτούν», τόνισε αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ανοικτός σε προτάσεις.
Σε ερώτηση για τους λόγους που χάθηκε η έδρα στα Δωδεκάνησα ο κ. Κρεμαστινός δήλωσε ότι φταίει… η απλή αναλογική

«Φταίει η απλή αναλογική αν η δύναμη του κόμματος ήταν ισχυρότερη θα έβγαζε βουλευτή και στα Δωδεκάνησα. Το ποσοστό μας ανέβηκε από τα προηγούμενα χρόνια. Είμαι υπερήφανος που συνέβαλα σε αυτό. Φταίει ο εκλογικός νόμος

Ο κ. Κρεμαστινός έκανε πολλές φορές μνεία στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και τόνισε πως το ΚΙΝΑΛ πρέπει να επιστρέψει στις αρχές του για να σωθεί.

Πως αντιδρούν τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής

Οι δηλώσεις του κ. Κρεμαστινού ενόχλησαν τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής στη Ρόδο και τα άλλα νησιά που εκτιμούν πως αν συμμετείχαν άλλα στελέχη του κόμματος όπως ο κ. Γιώργος Νικητιάδης η έδρα δεν θα είχε χαθεί.

Αντίθετη με την πρόταση του κ. Κρεμαστινού δήλωσε στον Sky η κ. Λίτσα Φτακλάκη .

«Εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνη η πρόταση του κ. Κρεμαστινού . Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ που το τίμησαν στις εκλογές έδειξαν ότι δεν θέλουν κάτι τέτοιο. Αν το είχαν θα πήγαιναν απευθείας στο ΣΥΡΙΖΑ. Και η πρόεδρος έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί ένωση του Κινήματος Αλλαγής με το ΣΥΡΙΖΑ. Το Κίνημα Αλλαγής έχει μια αυτόνομη πορεία . Θα ξεκινήσει αναδιάρθρωση στις οργανωτικές δομές. Τώρα υπάρχει άπλετος χρόνος να αναδιατάξουμε τη δομή του κόμματος. Χρειάζεται στιβαρή δομή εκλεγμένη από το λαό», δήλωσε η κ. Φτακλάκη.

Το ΚΙΝΑΛ ψήφισε ΝΔ για να φύγει ο …ΣΥΡΙΖΑ

Η κ. Φτακλάκη αποκάλυψε πως ακόμη και μέλη του ΚΙΝΑΛ της κατέστησαν σαφές στην προεκλογική περίοδο ότι θα ψήφιζαν ΝΔ για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.
«Υπήρξαν και άνθρωποι που ψήφιζαν ΚΙΝΑΛ αλλά πίστεψαν το ΣΥΡΙΖΑ και το ψήφισαν», δήλωσε .

Σε ότι αφορά το μέλλον του κόμματος η κ. Φτακλάκη δήλωσε:
Εδώ είναι θέμα του δικού μας πολιτικού χώρου της προέδρου και των οργάνων να κερδίσουμε το στοίχημα. Αν το χάσουμε είμαστε άξιοι της τύχης μας. Θα είναι μάχη χαρακωμάτων για την επικράτηση του χώρου μας στην κεντροαριστερά. Σίγουρα είναι δύσκολη περίοδος για μας. Πρέπει να λειτουργήσουμε με σοβαρότητα ενότητα και με ξεκάθαρες θέσεις»

Η κ. Φτακλάκη αναφέρθηκε και στο γεγονός για τους ψηφοφόρους μέτρησε αρνητικά γιατί δεν μετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ ο κ. Γιώργος Νικητιάδης και τέθηκε στο περιθώριο ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όποιοι θέλουν να γίνουν να πάνε αλλού!

Την άποψη ότι δεν πήγε και τόσο άσχημα στις εκλογές το ΚΙΝΑΛ εξέφρασε ο πολιτευτής του κόμματος κ. Βάιος Καλοπήτας.

«Δεν χρειάζεται να απογοητευόμαστε κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας νέος. Εμείς είμαστε με αυτούς που κάνουν και όχι αυτούς που θέλουν να γίνουν. Όποιοι θέλουν να γίνουν να πάνε αλλού. Δεν πήγε άσχημα το κόμμα στις εκλογές» δήλωσε ο πολιτευτής κ, Βάιος Καλοπήτας και πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνουν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.
‘Στην συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής θα συζητηθούν όλα τα θέματα και θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος”, είπε ο κ. Καλοπήτας.

Γεννηματά : Όσοι θέλουν καρέκλες να φύγουν τώρα!

«Υπεράσπιση» της πορείας του κόμματος και –εν μέρει– του εκλογικού αποτελέσματος, αυτοκριτική, αλλά και αιχμές με ιδιαίτερα αυστηρά μηνύματα προς το εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ περιελάμβανε η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά στο Πολιτικό Συμβούλιο της παράταξης.
Η πρόεδρος του κινήματος, σχολιάζοντας το 8,10% της Κυριακής, επανέλαβε ότι πρόκειται για θετικό αποτέλεσμα σε δύσκολες συνθήκες, ωστόσο για πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι «δεν συντελέστηκε η επιδιωκόμενη ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών», εννοώντας ότι η επομένη των εκλογών βρήκε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ενισχυμένους. Προχωρώντας σε αποτίμηση της πορείας του κόμματος, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι και η ίδια φέρει ευθύνη για το γεγονός ότι η προσπάθεια για «ενότητα, διεύρυνση και ανασύνθεση του πολιτικού μας χώρου» δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Ωστόσο, έστρεψε τα πυρά της και προς το εσωκομματικό πεδίο, κάνοντας λόγο για στελέχη «κρυπτόμενα στον αγώνα, που αρχίζουν τώρα, με κίνητρο τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, να εμφανίζονται». Παράλληλα, σε μια έμμεση πλην σαφή αιχμή προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, μίλησε για εκείνους «που και το 2015 έλεγαν να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, να γίνει Επινέ με διαδικασίες μακριά από τη βάση της παράταξης» (σ.σ. αναφορά σε παλαιότερη δήλωσή του στην οποία είχε θέσει θέμα δημιουργίας νέου ενιαίου φορέα με αυτοδιάλυση των υπαρχόντων κομμάτων στα πρότυπα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος τη δεκαετία του ’70). Η τοποθέτηση της κ. Γεννηματά, μάλιστα, ήρθε λίγες ώρες μετά την πρώτη δημόσια δήλωση του κ. Ανδρουλάκη για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο χαρακτήρισε «ασύμβατο προς τις προσδοκίες του ΚΙΝΑΛ».

Από την κριτική της κ. Γεννηματά δεν έλειψαν τα «βέλη» προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπουργοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά προθύμων», ενώ, «φωτογραφίζοντας» τον ίδιο τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, του καταλόγισε «υπόγειες συναλλαγές» και του απέδωσε ρόλο «δούρειου ίππου».

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο, η επικεφαλής του κινήματος έστειλε, σε υψηλούς τόνους, μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος, υπογραμμίζοντας πως «όσοι ακόμα στον πολιτικό μας φορέα αισθάνονται ευάλωτοι και επιρρεπείς στον πειρασμό της καρέκλας να φύγουν τώρα».

Τέλος, δίνοντας στίγμα της αντιπολιτευτικής στάσης που θα ακολουθήσει, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι το ΚΙΝΑΛ παραμένει πιστό στην αυτονομία του, αλλά θα απέχει από «όρους διπολικής αντιπαράθεσης», προσθέτοντας ότι «θα ασκεί κριτική σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, ταυτόχρονα, μπορεί να συνομιλεί και με τους δύο».

Αναδιοργάνωση

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απαρίθμησε και τα βήματα που θα γίνουν με στόχο τη δομική αναδιοργάνωση του κόμματος. Σε αυτά, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται: σύγκληση πανελλαδικής προγραμματικής συνδιάσκεψης το φθινόπωρο, συνδιάσκεψη και συνέδριο νεολαίας, μητρώο και ακαδημία στελεχών, καθώς και συγκρότηση προσωρινών νομαρχιακών επιτροπών και εκλογή νέων.

Παράλληλα, σε μια κίνηση που παραπέμπει και στην πρόθεση για έναν εν γένει απολογισμό της πορείας του ΠΑΣΟΚ από την έναρξη της κρίσης, όταν δηλαδή ξεκίνησε και η καθοδική του πορεία, η κ. Γεννηματά πρότεινε συγκρότηση ειδικής επιτροπής υπό τον Παναγιώτη Ιωακειμίδη, η οποία θα αναλύσει συνολικά την πολιτική και εκλογική πορεία του κόμματος από το 2009 και θα καταλήξει σε πόρισμα μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Τέλος σε επίπεδο προσώπων, ο Αποστόλης Σπυρόπουλος αναλαμβάνει τον συντονισμό των τομεαρχών, ο Στέφανος Παραστατίδης θα είναι γραμματέας οργανωτικού και ο Δημήτρης Μάντζος, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

 56 total views,  2 views today