Αυξάνονται και στην περιοχή μας  οι άνθρωποι που προσβάλλονται από  λοιμώξεις και οδηγουνται  στο νοσοκομείο.

Μετά τον 33 χρονο που κατέληξε  τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, στο νοσοκομείο με λοίμωξη εισήχθη 22 χρονος που εμφάνισε πυρετό και μυικούς πόνους.

Εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τελικά προσβλήθηκε από μυοκαρδίτιδα.  Ο  νεαρός που είναι μόνιμος κάτοικος Ρόδου παρακολουθείται συνεχώς από τους γιατρούς και έχει εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρόδου.

«Παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση της υγείας του 22χρονου νεαρού», δήλωσαν στο skyrodos.gr  οι γιατροί του νοσοκομείου Ρόδου.

Σε ερώτηση αν ο νεαρός έχει προβληθεί από γρίπη οι γιατροί δήλωσαν ότι αυτό θα το δείξουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων που εστάλησαν στο ινστιτούτο Παστέρ.

Μέχρι αργά το απόγευμα σήμερα δεν υπήρξαν ενδείξεις επιδείνωσης της υγείας του ασθενούς σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς.

Να σημειωθεί πως ο 33χρονος από την Παστίδα, που κηδεύτηκε χθες εξέπνευσε όταν οργανισμός του καταπονημένος δεν άντεξε και την μυοκαρδίτιδα που τον προσέβαλε μέσα σε λίγες ώρες από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

«Ο οργανισμός του ήταν πολύ καταπονημένος και δεν  άντεξε», υπογράμμισε ο ιατρός κ. Νικήτας Μόσχος .

Οι συγγενείς του πάντως δεν δέχθηκαν να γίνει νεκροψία νεκροτομή παρότι είδαν ειδοποιηθεί από το νοσοκομείο όλες οι αρμόδιες αρχές.

«Ο ασθενής είχε καρδιολογικά προβλήματα και εισήχθη στην καρδιολογική κλινική», δήλωσε στον sky ο διευθυντής της Α Παθολογικής Κλινικής κ. Στέλιος Καραταπάνης.

Αναγκαίος ο εμβολιασμός

Ο κ. Καραταπάνης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα, του εμβολιασμού των ατόμων που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δηλαδή στους καρδιοπαθείς διαβητικούς τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο.

« Δεν είναι δυνατό να μην έχουν κάνει το εμβόλιο, όλοι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο», είπε ο κ. Καραταπάνης.

Όπως εξήγησε ο κ. Καραταπάνης οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται τον Οκτώβριο .

« Ωστόσο ακόμη και τώρα δεν είναι αργά για να γίνουν εμβολιασμοί από άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα» , είπε ο κ. Καραταπάνης.

Ο Διευθυντής της Α Παθολογικής Κλινικής, του νοσοκομείου Ρόδου αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής  από  όλους.

«Το  καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών είναι η αρχή σε ότι αφορά τους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να τηρούνται χωρίς παρεκκλίσεις», είπε  ο κ. Καραταπάνης.

Ακόμη και οι μαθητές δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο όταν διαπιστωθεί ότι  έχουν νοσήσει ανέφερε ο κ. Καραταπάνης.

Οδηγίες προς τους πολίτες  από τη Διεύθυνση Υγείας της ΠΝΑΙ

Με αφορμή την αύξηση των ιώσεων και την έξαρση της γρίπης  από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εκδόθηκε ανακοίνωση με οδηγίες για τους πολίτες.

Αναλυτικά αναφέρεται:

 • Τί είναι η εποχική γρίπη και πως μεταδίδεται;

 Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Από τους τρείς τύπος γρίπης, οι Α &Β είναι οι συνηθέστεροι ενώ ο τύπου Cεμφανίζεται σπανιότερα. Η γρίπη μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο, κυρίως με τα σταγονίδια που μεταφέρονται με το βήχα και το φτέρνισμα. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες από 2-8 ώρες και μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα, μέσω της επαφής των χεριών με το άψυχο περιβάλλον όπως επιφάνειες, πόμολα, πληκτρολόγια Η/Υ, τηλέφωνο, διακόπτες, κ.α. όπου έχουν εναποτεθεί σταγονίδια με τον ιό της γρίπης. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός αυξάνουν τη μετάδοση της.Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο) με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

 • Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;


Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν :
1.Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας ( ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
2. Παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών,
3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
4. Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, με άσθμα, με χρόνια νοσήματα μεταβολισμού όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, με χρόνια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών, με νοσήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού (χρόνια χρήση κορτιζόνης και νεοπλάσματα), με νευρολογικά και νευρομυϊκά νοσήματα, με νοσογόνο παχυσαρκία, με δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και παιδιά που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη.

 1. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
  6. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο –Μάρτιο).
  7. Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.
 • Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;
 • Πυρετός από 38,5οC
 • Καταρροή
 • Πόνος στο λαιμό
 • Έντονος Βήχας
 • Έντονοι μυϊκοί πόνοι
 • Πονοκέφαλος
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Έμετος ή και διάρροια σπανιότερα

Τα συμπτώματα της γρίπης ξεκινούν απότομα 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και
διαρκούν 2-7 ημέρες

Εάν εμφανίσουμε συμπτώματα γρίπης επισκεπτόμαστε αμέσως το γιατρό μας για να μας χορηγήσει τα κατάλληλα αντι-ιϊκά φάρμακα.Δεν πρέπει να πάρει από μόνος του κανένα αντιβιοτικό, αφού τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στους ιούς (όπως η γρίπη) ενώ συγχρόνως δεν θα είναι δραστικά αν τα χρειαστούμε για τις επιπλοκές τις γρίπης, όπως π.χ. η πνευμονία.

 • Ποια είναι τα γενικά μέτρα προστασίας από τη γρίπη;
 • Ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη.Συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και κλινικά δοκιμασμένο εδώ και πολλά χρόνια και χορηγείται με απλή ιατρική συνταγή.
 • Η συστηματική τήρηση των κανόνων υγιεινής
 • Πλένουμε τα χέρια μας συχνά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο αντισηπτικό.
 • Καλύπτουμε το στόμα μας όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε.
 • Αποφεύγουμε το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους.
 • Αν νοσήσουμε από τη γρίπη, πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και να αποφύγουμε τους κλειστούς χώρους και τη στενή επαφή με άλλους, κυρίως με παιδιά και άτομα υψηλού κινδύνου, για χρονικό διάστημα 7 ημερών και οπωσδήποτε ένα 24ωρο μετά την πλήρη απυρεξία.

 738 total views,  4 views today