Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ξεκίνησε η  δεύτερη φάση της περιβαλλοντικής δράσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Keep Aegean Blueγια τον θαλάσσιο και υποβρύχιο καθαρισμό των ακτών σε νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Η μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού  βυθών και παραλιών στην Ελλάδα, που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο και προσέλκυσε το πανελλαδικό ενδιαφέρον είναι και πάλι σε πλήρη εξέλιξη, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  σε συνεργασία με τον Οργανισμό “All For Blue’’ της Κατερίνας Τοπούζογλου,  εκπαιδεύτριας ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμιας πρωταθλήτριας υποβρύχιας σκοποβολής.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την Πάρο συνεχίστηκε χθες στην Λέρο , ενώ ακολουθεί , η Κάλυμνος, η Κως , καθώς και  άλλα νησιά  το επόμενο διάστημα.

Στόχος της καμπάνιας είναι  η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από την ρύπανση, παράλληλα με την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των νέων παιδιών, τους εγγυητές ενός μέλλοντος βιώσιμης ανάπτυξης για το Νότιο Αιγαίο.

Η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου , σε συνεργασία με την  ομάδα της All For Blue , και με τη συμμετοχή εκατοντάδων  εθελοντών, συνδυάζουν  για μία ακόμα φορά την οικολογική δράση με την περιπέτεια.

Η δράση  η οποία πραγματοποιήθηκε  χθες το πρωί,  ξεκίνησε με σεμινάριο στο Μπελλένειο Γυμνάσιο Λέρου,  με τη συμμετοχή των μαθητών του σχολείου, παρουσία του Επάρχου Καλύμνου Γιάννη Θεμέλαρου, όπου η Κατερίνα Τοπούζογλου μίλησε για την σημασία προστασίας του οικοσυστήματος και κατάφερε να ευαισθητοποιήσει ακόμα πιο πολύ τους μαθητές του Γυμνασίου , του Λυκείου και του ΕΠΑΛ της Λέρου, αλλά  και το τοπικό καταδυτικό κέντρο, με ένα σεμινάριο για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Στην επιχείρηση καθαρισμού συμμετείχαν μαθητές, η Κατερίνα Τοπούζογλου, με τους δύτες συνεργάτες της, ο Έπαρχος Καλύμνου, Γιάννης Θεμέλαρος, λιμενικοί και αυτοδύτες, που παρόλο το ψιλόβροχο, κατέβηκαν στην Αγία Μαρίνα, για να καθαρίσουν την παραλία τους, εκεί που συνήθως κολυμπούν.

Συνολικά συμμετείχαν 240 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και 8 αυτοδύτες, που μάζεψαν 723 κιλά σκουπίδια, μεταξύ άλλων ένα πλυντήριο ρούχων, εξαρτήματα μηχανών, ένα τροχήλατο πυροσβεστήρα, εξαρτήματα οικοδομής, αμέτρητα καλαμάκια και σακούλες.

 Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην δράση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Πάρο, από όπου ξεκίνησε η δεύτερη φάση του προγράμματος.

 300 μαθητές Λυκείου από την Παροικιά και τη Νάουσα, παρακολούθησαν το σεμινάριο για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και συμμετείχαν στη βιωματική δράση καθαρισμού παραλίας.

Το σεμινάριο προλόγισε ο Έπαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς ενώ οι μαθητές του ΕΠΑΛ Παροικιάς έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα όσα έμαθαν σχετικά με τα πλαστικά και  τον τρόπο αποφυγής της χρήσης τους.

Η συμμετοχή και ο ενθουσιασμός των μαθητών και των εθελοντών στον υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό στα Λιβάδια της Πάρου ήταν εντυπωσιακός,  καθώς σε λιγότερο από 90 λεπτά  κατάφεραν να απομακρύνουν  από την παραλία και από τον βυθό πάνω από 600 κιλά σκουπιδιών, τα οποία συγκεντρώθηκαν  σε οικολογικούς σάκους στην παραλία.

Τα σχολεία τα οποία συμμετείχαν ήταν :

Α΄ Λύκειο Παροικιάς Πάρου

Β΄ Γυμνάσιο Παροικιάς  Πάρου ,  Α & Β Λύκειο Νάουσας Πάρου

Α& Β ΕΠΑΛ  Πάρου

Η  περιβαλλοντική καμπάνια της Περιφέρειας, Keep Aegean Blue”, υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό “All For Blue”.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα νησιά της Δωδεκανήσου, και των Κυκλάδων με πιστοποίηση για εκείνους που θα τα παρακολουθήσουν, καθώς και βιωματικές δράσεις που αφορούν όχι μόνο τον καθαρισμό των ακτών, αλλά και του βυθού, από τους δύτες της “All For Blue”.

Το πρόγραμμα των δράσεων της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας συνεχίζεται με επόμενους σταθμούς την Κάλυμνο και την Κω , την Κάρπαθο , Ρόδο,  Σύμη, Τήλο  ενώ θα ακολουθήσουν νησιά των Κυκλάδων,  Σαντορίνη, Μήλος, Νάξος, Σύρος , Άνδρος, Τήνος και  Μύκονος.

 566 total views,  2 views today