Για το δικό της… ταξίδι στους Αρκιούς, και τη μάχη που δίνει για το μοναδικό μαθητή του ακριτικού νησιού της Δωδεκανήσου, στο μικρότερο σχολείο της Ευρώπης, μίλησε στον sky η δασκάλα Μαρία Τσιαλέρα.

Η κυρία Τσιαλέρα ξεκίνησε τη διαδρομή της από τη Θεσσαλονίκη, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, όμως η διδασκαλική της πορεία την «έβγαλε» στο ξεχωριστό νησί των 35 κατοίκων, στο οποίο και υπηρετεί φέτος για τέταρτο χρόνο!

“Το λατρεύω αυτό το νησί”, δήλωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας μάλιστα ότι δεν της απομένει προσωπικός χρόνος ούτε για να πιει έναν καφέ σε κάποια γειτόνισσά της, αφού είναι τόσες πολλές οι καθημερινές ενασχολήσεις της.

H δασκάλα πρόσθεσε παρότι στο σχολείο είναι οι δύο τους, τόσο η ίδια, όσο και ο μαθητής φοράνε προστατευτική μάσκα, ιδίως όταν είναι σε κοντινή απόσταση, ή όταν έχουν κάποιους επισκέπτες, λόγω των υγειονομικών συνθηκών στη χώρα μας. “Ο μαθητής μου είναι πολύ δεκτικό παιδί και το έχει δεχθεί”, δήλωσε η κυρία Τσιαλέρα.

Ο μοναδικός μαθητής της κι εφέτος, ο Χρήστος Καμπόσος, πηγαίνει στην ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου κι από ότι φαίνεται του χρόνου δεν θα έχει κάποιον άλλο μαθητή το Σχολείο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια οικογένεια στο νησί με μικρά παιδιά.

“Γίνεται προσπάθεια μήπως έρθουν για να κατοικήσουν στο νησί 2-3 οικογένειες με παιδιά, οι οποίοι θα στηριχθούν οικονομικά και να στελεχωθεί και το σχολείο με μαθητές. Επ’ ουδενί δεν πρέπει να κλείσει το σχολείο…”

Πρόβλημα, υπάρχει όμως και για τον μαθητή για την επόμενη σχολική χρονιά, αφού θα πρέπει να φύγει από το νησί του, για να μπορέσει να πάει σε κάποιο Γυμνάσιο.

“Έχω καταφέρει να εξασφαλίσω στο παιδί με υποτροφία, διετείς σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, που είναι όνειρο για κάθε παιδί, με όλα πληρωμένα, σε όποιο τμήμα επιθυμεί”, είπε η δασκάλα, ενώ πρόσθεσε ότι η ιδανικότερη λύση, την οποία χαρακτήρισε ως ευλογία, θα ήταν η ίδρυση Γυμνασίου στο νησί, με δύο-τρεις καθηγητές.

 1,730 total views,  2 views today