Με την επισήμανση ότι μοναδική διαφορά Αθήνας – Αγκυρας, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η κυβέρνηση χθες διά του εκπροσώπου της Στ. Πέτσα απέρριψε τη νέα προσπάθεια της Αγκυρας να θέσει εκ νέου ζήτημα αλλαγής της Συνθήκης της Λωζάννης, ως ένα εκ των διμερών προς αντιμετώπιση θεμάτων.

«Ας αλλάξει πλευρό όποιος τα λέει αυτά», είπε (ΣΚΑΪ) χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ περί αναδιαπραγμάτευσης της συνθήκης. «Υπάρχει ένα πλαίσιο, είναι ξεκάθαρο. Το πλαίσιο είναι των διερευνητικών επαφών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε: «Μία είναι η διαφορά μας, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ελπίζουμε η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και τις προκλητικές δηλώσεις και να πιάσουμε το νήμα από εκεί που κόπηκε τον Μάρτιο του 2016. Να οριοθετήσουμε αυτή τη διαφορά. Είναι προς όφελος των λαών των δύο χωρών αλλά και όλων των λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό είμαστε έτοιμοι να κάνουμε. Τίποτα άλλο».

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα, ο κ. Ντονμέζ έλεγε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7: «Με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και με πολέμους που ακολούθησαν υπήρξαν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων. Μία από αυτές είναι η Λωζάννη. Ομως πέρασαν 100 χρόνια, πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να καθίσουμε να τα συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος, στρέφοντας τα πυρά του κατά της Ελλάδας, είπε πως «αν δείτε τι υποστηρίζει η Ελλάδα, είναι σαν να μας εγκλωβίζει στις ακτές μας. Με τη βοήθεια του Θεού θα παραιτηθούν το συντομότερο δυνατόν από αυτά τα λάθη τους».

Σημειώνεται ότι στο παρασκήνιο καταβάλλονται προσπάθειες για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ομως, τη σχετική πρωτοβουλία θα πρέπει να αναλάβει η Αγκυρα.

 327 total views,  2 views today