Ανανέωση:

Η ασφάλεια του τουριστικού λιμένα στα πλαίσια του έργου που έχει δρομολογηθεί από τη σημερινή δημοτική αρχή ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νοτίας Δωδεκανήσου.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της εταιρείας που θα υλοποιήσει το έργο ο προϊστάμενος του τμήματος Ελέγχου στο τουριστικό λιμάνι κ. Παναγιώτης Ντόκος οι τουριστικοί πράκτορες που ασχολούνται με το θαλάσσιο τουρισμό Τσαμπίκος Χατζημιχάλης, Γ. Γεωργιάδης και Νίκος Ψυλλάκης και δύο εκπρόσωποι εταιρειών που ασχολούνται με το γιώτιγκ.

Για συνάντηση εργασίας που αντικείμενο είχε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται  ο έλεγχος στο τουριστικό λιμάνι  έκανε λόγο μιλώντας στο Skyrodos.gr o κ. Παναγιώτης Ντόκος.

“Ενημερώσαμε τους πράκτορες για τις αλλαγές που επιβάλουν οι κανονισμοί. Θα πρέπει να μας υποβάλλουν πλέον, μια ημέρα πριν τις λίστες με τα ονόματα των επιβατών που θα διακινούνται από το λιμάνι της Ρόδου. Στην ουσία θα γίνεται check in όπως στο αεροδρόμιο.Το προσωπικό που έχει την αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του ελέγχου θα διασταυρώνει τα στοιχεία των επιβατών με βάση τις λίστες που θα έχει στη διάθεση του από τα πρακτορεία “, δήλωσε ο κ. Ντόκος.

Όπως τόνισε ο κ. Ντόκος οι έλεγχοι θα είναι σχολαστικοί και στο λιμάνι θα εισέρχονται μόνο όσοι διαθέτουν τη σχετική διαπίστευση ( κάτι που ισχύει και τώρα).

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν οι εργασίες για την εγκατάσταση των συστημάτων που χρειάζονται  θα πρέπει να ξεκινήσουν στις αρχές του Ιουλίου και να ολοκληρωθούν σε έξι μήνες για να μην χαθούν τα κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί.

Για όσα συζητήθηκαν στην σύσκεψη μίλησε στο skyrodos.gr και  o ναυτικός – τουριστικός πράκτορας κ. Τσαμπίκος Χατζημιχάλης.

Στα πλαίσια του έργου το τουριστικό λιμάνι θα εξοπλιστεί με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με τερματικά και άλλα μηχανήματα που θα διευκολύνουν το έργο των ελεγκτικών αρχών ώστε να εφαρμόζονται όλα τα μέτρα.

«Το έργο έπρεπε να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου. “Σκόνταψε” και αυτό όμως στην αρχαιολογία και τις ενστάσεις που έχει. Οι αρμόδιοι εκτιμούν,  ότι θα ξεκινήσουν εργασίες την 1η Ιουλίου. Θα γίνουν μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις,  εκσκαφές για να περάσουν καλώδια και όλα τα σχετικά . Εύχομαι να μην δημιουργηθούν προβλήματα στο θαλάσσιο τουρισμό», δήλωσε ο κ. Τσαμπίκος Χατζημιχάλης και πρόσθεσε πως παρόλα αυτά  η ασφάλεια είναι ζήτημα ζωής για την κρουαζιέρα.

Με την ολοκλήρωση του έργου η  εικόνα του τουριστικού λιμένα θα είναι τελείως διαφορετική αφού τα πάντα θα είναι υπό …έλεγχο.

«Μας ανησυχεί η υλοποίηση του έργου . Δεν θέλουμε να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήδη  έχουμε. Επιπλέον δεν είναι και το καλύτερο μέσα στην αιχμή της σεζόν να γίνονται εργασίες στο τουριστικό  λιμάνι. Θα καταπλέουν κρουαζιερόπλοια θα αποβιβάζονται οι τουρίστες και θα βλέπουν χαντάκια σκόνες σκαψίματα», είπε ο κ. Χατζημιχάλης που ζήτησε να ξεκινήσουν αργότερα οι εργασίες.

Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία «G4S . Η σύμβαση έργου «Προμήθειας και εγκατάστασης ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων Ρόδου, Ακαντιάς, Αγγέλων, Κολόνας» προϋπολογισμού 3.437.154.33 ευρώ, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα στον τομέα της ασφάλειας που έχει συμβασιοποιηθεί και θα υλοποιηθεί σε Λιμάνι της Ελλάδας και εντάσσει το Λιμάνι της Ρόδου σε αυτά που πρωτοπορούν στην εναρμόνιση λειτουργίας του, με τον διεθνή κώδικα ISPS και ως ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια της Μεσογείου.

Υπεγράφει τον περασμένο Μάιο στο δημαρχείο.

Το έργο εντάχθηκε με την υπ. αριθμ. 2202/25/7/2017 απόφαση ένταξης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» και δημοπρατήθηκε 30/10/2018.
Αντικείμενο του έργου είναι η εγκατάσταση στο Λιμένα Ρόδου ενός ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Κώδικα περί Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων ISPS (International Ship and Port Facility Security Code), της Συνθήκης Schengen, καθώς και της σχετικής ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης ασφάλειας επιβατών και πλοίων και την ουσιαστική «θωράκιση» του Λιμένα της Ρόδου .

Η υλοποίησή του θα συμβάλλει καθοριστικά στη συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης ασφάλειας του Λιμένα, και στην ταχύτερη και αμεσότερη κινητοποίηση του μηχανισμού ασφάλειας του Λιμένα στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης με παροχή 24ωρής παρακολούθησης.

H  έκβαση της σεζόν για την κρουαζιέρα

Ο κ. Τσαμπίκος Χατζημιάλης αναφέρθηκε και στην έκβαση της φετινής σεζόν που για το θαλάσσιο τουρισμό όπως είπε θα είναι καλή.

«Εκτιμώ ότι θα έχουμε αύξηση των κατάπλων κρουαζιεροπλοίων σε ποσοστό 5 με 7%», είπε ο κ. Χατζημιχάλης.

Για να βελτιωθεί η κατάσταση στο τουριστικό λιμάνι όμως  χρειάζονται περισσότερες και καλύτερες  υποδομές .

Ωστόσο ακόμη και η κατασκευή μιας τέντας για να μην περιμένουν στον ήλιο  οι τουρίστες που βγαίνουν από τα κρουαζιερόπλοια ακόμη και εκείνοι που φθάνουν με τα καταμαράν από την Τουρκία χρειάζεται την έγκριση της Αρχαιολογίας.

Αυτό δηλώνεται τουλάχιστον, στους ναυτικούς τουριστικούς πράκτορες , από τη διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου σε ότι αφορά την μη συμπλήρωση των αναγκαίων υποδομών που χρειάζεται ο θαλάσσιος τουρισμός . Όλα τα απαραίτητα δηλαδή … σκοντάφτουν στην Αρχαιολογία. 

 306 total views,  2 views today