“Τόσα χρόνια δεν υπήρξε πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση ζητημάτων που άπτονται του τουρισμού . Χρειάζονται τομές και μακροχρόνιος σχεδιασμός για την αύξηση των αφίξεων για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν”.

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, στον Sky ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός. Σε ότι αφορά την τουριστική σεζόν τόνισε πως τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι δεν εξελίσσεται καλά γεγονός που οδηγεί τους ξενοδόχους σε μειώσεις τιμών και εκπτώσεις.

Τα στοιχεία όπως υπογράμμισε προέκυψαν από τη μελέτης συγκυρίας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων,που παρέπεμπε σε πτώση πληροτήτων, τιμών και προκρατήσεων στο α’ τρίμηνο του 2019.

« Είχαμε κάνει μια μεγάλη μέτρηση. Τα ευρήματα δεν ήταν πολύ καλά .Ήρθαν να επιβεβαιώσουν κάτι που λέμε εδώ και πολύ καιρό ότι δεν μπορούμε να επενδύουμε στην ποσότητα αλλά στην ποιότητα. Είναι σαφές ότι κάποια στιγμή αφενός θα επέστρεφαν οι ανταγωνιστές μας που την τελευταία πενταετία ήταν σε δύσκολη κατάσταση. Θα άρχιζαν να φαίνονται πια και τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας», είπε ο κ. Βασιλικός.
Η έρευνα έδειξε πως το 45% των ξενοδόχων είχαν μείωση πληρότητας το πρώτο τρίμηνο σε ποσοστό 20%.

«Και στα πεπραγμένα όμως είναι αρνητικά. Αυτό δείχνει πως πρέπει να πάρουμε άλλη κατεύθυνση. Ο τουρισμός άντεξε και σε νησιά όπως η Ρόδος δείχνει ότι στηρίζει την τοπική οικονομία. Μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα, Για να γίνει αυτό θα πρέπει να απελευθερωθεί. Έχει βοηθήσει πολύ σε μια κοινωνία που είχε ανάγκη. Και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με τα φορολογικά βάρη στριμώχτηκαν πάρα πολύ. Έδωσαν χέρι βοηθείας όμως στους εργαζόμενους. Είναι ο μόνος κλάδος που διατήρησε την κλαδική σύμβαση που προβλέπει αυξήσεις μεγαλύτερες της εθνικής. Πρέπει όλα αυτά και να αναγνωριστούν και να περάσουμε σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο», δήλωσε ο κ. Βασιλικός.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε πως εξαιτίας του τουρισμού κάποιοι δείκτες της οικονομίας ανέβηκαν.
« Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί γιατί ο τουρισμός φθάνει στο 75% του ΑΕΠ. Μπορεί οι δείκτες να αρχίσουν να πέφτουν», είπε.
Σε ερώτηση σχετικά με τις αγορές που δεν πάνε καλά ο κ. Βασιλικός τόνισε:
«Δεν θέλω να μιλάω για πρόβλημα. Έχουμε προοπτικές και δυνατότητες. Αλλά πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Υπάρχουν αγορές που δείχνουν φέτος μια δυναμική. Κάθε χρόνο αποδίδουμε τα στοιχεία σε κάποιο γεγονός σε άλλους προορισμούς ή χώρες. Επιμένω ότι πρέπει να φύγουμε από αυτές τις εξαρτήσεις. Δεν μπορεί να συζητάμε για το τι θα γίνει φέτος. Καταρχάς δεν έχουμε περιθώριο να κάνουμε τίποτε για φέτος. Το μόνο εργαλείο είναι να ρίξουν οι ξενοδόχοι τις τιμές για να καλύψουν πληρότητες. Το ζήτημα είναι οι συζητήσεις να γίνονται για δύο τρία πέντε χρόνια μπροστά. Αυτή είναι η ουσιαστική συζήτηση. Ο κάθε προορισμός πρέπει να ανοίξει μια ευρεία συζήτηση για το μοντέλο του τουρισμού που θέλουμε τα επόμενα χρόνια. Και υπάρχουν δυνατότητες. Προορισμοί σαν τη Ρόδο έχουν περάσει εξετάσεις΄. Είναι ώρα να παρθούν αποφάσεις. Ποιες είναι οι επενδύσεις που θα οδηγήσουν στον ποιοτικό τουρισμό; Ποιο μοντέλο τουρισμού θέλουμε; Επιθυμούμε τη διεύρυνση ναι ή όχι; Πρέπει να μιλήσει και η τοπική κοινωνία. Μετά θα οδηγηθούμε στα πρακτικά βήματα. Διαφορετικά κάθε χρόνο θα συζητάμε για τις συγκυρίες που επηρεάζουν τον τουρισμό. Δεν είναι αυτοί οι δείκτες που οδηγούν την τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα» , δήλωσε ο κ. Βασιλικός.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρθηκε και στις καθυστερήσεις στην υλοποίηση επενδύσεων όπως αυτές στο Γκόλφ Αφάντου.

« Πόσα χρόνια καθυστέρησαν επενδύσεις όπως αυτή στο Γκόλφ Αφάντου στο νησί σας; Το 2020 θα κλείσουμε 100 χρόνια από τότε που η Air France είχε στην Κάρπαθο βάση υδροπλάνων. Τώρα κάθε χρόνο συζητάμε για το πότε θα πετάξουν τα υδροπλάνα. Όμως ο ανταγωνισμός εξελίσσεται όμως. Οι ξενοδόχοι κάνουν επενδύσεις βελτιώνονται. Αλλά θα πρέπει να επενδύσει και ο προορισμός. Πρέπει να υπάρχει μια συνολική απόφαση», είπε .

Σε ερώτηση αν σε αυτό το διάλογο έχει λόγο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ο κ. Βασιλικός δήλωσε:

« Έχετε την τύχη να έχετε ένα δήμαρχο που γνωρίζει τα θέματα που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό».

Σχετικά με τα ζητούμενα των ξενοδόχων από τη νέα κυβέρνηση ο κ. Βασιλικός δήλωσε :
«Υπάρχουν πολλά θέματα. Εμείς είμαστε έτοιμοι από τη Δευτέρα 8 Ιουλίου να πιάσουμε δουλειά με τους νέους υπουργούς. Να ενημερώσουμε όπου και αν χρειάζεται για να γίνουν γρήγορα πολλά βήματα που μπορούν να απλοποιήσουν τη ζωή του Έλληνα ξενοδόχου. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που μπορούν να λυθούν χωρίς κόστος. Παράδειγμα τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα. Το σύστημα τώρα δεν λειτουργεί αλλά κανείς δεν τολμά να μιλήσει. Τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα θα είναι τεράστια. Αν νέα κυβέρνηση είναι αυτή που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τότε έχει βάλει ψηλά τον πήχη. Χρειάζονται σοβαρές τομές για να έχουμε πολλαπλαστικά αποτελέσματα για τον τουρισμό», είπε ο κ. Βασιλικός.

Ο κ. Βασιλικός μίλησε και για την συνεργασία με το νέο δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη