Την πεποίθησή του ότι η Κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση εθνικής στρατηγικής εξέφρασε με συνέντευξή του στον ρ/σ “Παλμός 99,5” και τον Τέρη Χατζηιωάννου ο τέως υπουργός και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω, Αριστοτέλης Παυλίδης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αλλά και την αναβάθμιση του ΔΙΙΚΩ.

Οι βασικές αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία κατείχε τη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υιοθετούσαν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που τώρα δεν ακολουθεί η Τουρκία, επισήμανε σχετικά ο κ. Παυλίδης διετέλεσε επί πολλά χρόνια μέλος του ΣτΕ και κατέστη επί τιμή μέλος, λόγω της μακρόχρονης θητείας του σ’ αυτό.

“Κύριος στόχο αυτών των αρχών είναι η τήρηση των κανόνων που αναφέρονται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην τήρηση κάποιων άλλων κανόνων στα πολιτιστικά και γενικώς στην πολιτική ευταξία μεταξύ των χωρών μελών του ΣτΕ και των συνδεδεμένων με αυτό. Ο Πρόεδρος λοιπόν αυτού του διεθνούς οργάνου, το οποίο παρακολουθήσαμε και στη Ρόδο με τις δραστηριότητες που είχαμε αναπτύξει, εμφανίζεται φιλοπόλεμος και μη τηρών όλα όσα εκείνος αξιούσε να τηρούν τα υπόλοιπα μέλη του ΣτΕ. Είναι αλλαγή του χαρακτήρος; Αλλαγή του πιστεύω του; Όχι. Τηρεί τις αρχές κι επιδιώκει τους στόχους της τουρκικής πολιτικής. Δε συμφωνώ με τα όσα λένε για τους μακροχρόνιους στόχους της Τουρκίας… Έχουν και οι Έλληνες. Και οι Έλληνες έχουν να παρουσιάσουν επιτυχίες σε επίτευξη στόχων. Τώρα τι γίνεται; Είναι μια στιγμή που παρουσιάζεται ένα μεγάλο κενό”.

Ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι “Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έχει ασκήσει μία ορμητική πολιτική. Η Ελλάδα παρακολουθεί με υπομονή κι επιμονή εντυπωσιακή την πάγια τακτική της Ελλάδας, την τηρεί με εξαιρετικό σεβασμό. Δόξα τω Θεώ είμαστε σε μία χώρα, που το μόνο που δε λείπει είναι οι πεπαιδευμένοι. Ήρθε η ώρα να ζήσουμε σε μία άλλα ατμόσφαιρα που την καλλιεργεί η αντίληψη του Ερντογάν για τα της χώρας του. Έχουμε κι εμείς αντίληψη του τι πρέπει να γίνει στην περιοχή μας για να ζήσουμε εν ειρήνη και προστατεύοντας τα συμφέροντα της δικής μας χώρας.

Θέλω να ελπίζω ότι τα συμφέροντα που έχουν αναπτυχθεί, θα συμβάλλουν και πάλι στο να αποκατασταθεί η ισορροπία. Στο μεταξύ δεν είμαστε και …ξεβράκωτοι! Από το 1974 έχουμε δαπανήσει δισεκατομμύρια για τα περίφημα εξοπλιστικά προγράμματα. Για την άσκηση έχουμε τους κατάλληλους να υπερασπιστούν, αν χρειασθεί και με άλλα μέσα, αυτό που τόσα χρόνια το έχουμε διαφυλάξει με πολύ μεγάλη προσοχή.

Αναφερόμενος στο σύμπλεγμα του Καστελλορίζου, όπου είναι στο επίκεντρο, που η ελληνοτουρκική ένταση κορυφώνεται τους τελευταίους τρεις μήνες, ο τέως υπουργός υπενθύμισε ότι “Ο Ευάγγελος Αβέρωφ από την εμπειρία του στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και λόγω της γνώσης των πραγμάτων που είχε, έπραξε σωστά κι έδωσε αξία στο Καστελλόριζο. Ο Αβέρωφ αναζητούσε ευκαιρίες να το ταυτίσει με κάτι σημαντικό. Υιοθέτησε τις σκέψεις του ναυάρχου Αγαπητού για να δώσει μία διάσταση στην παρουσία και στο ρόλο της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της γνωστής Κυράς της Ρω στο νησί.

Επίσης, ο μακαρίτης ο Γεώργιος Μαύρος μιλούσε με τέτοιο ενθουσιασμό για το Καστελλόριζο που πίστευε κανείς ότι το Καστελλόριζο ήταν το επίκεντρο της μεσογειακής, για να μην πω της παγκόσμιας ζωής! Το Καστελλόριζο μας χαρίζει μίλια Ελλάδα! Δεν αμφισβητείται η ελληνικότης του.

Ξέρετε ποιοί συνέβαλλαν, ώστε το Καστελλόριζο να παραμείνει υπό τον ελληνικό χαρακτήρα; Οι Αμερικανοί. Και αυτό γιατί δεν υπήρχε κανείς αλλοεθνής ή αλλόθρησκος στο νησί! Οι πληθυσμοί οδηγούν στο χαρακτήρα του κάθε τόπου. Το σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι χαραγμένο από την εποχή των Ιταλών. Αυτά είναι αναμφισβήτητα, είναι καθιερωμένα, ότι και να λένε οι Τούρκοι, ότι και να συμβαίνει σήμερα, δε μπορούν να τα μεταβάλλουν!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΟΡΚΟΥ

Αυτή η τελετή, η οποία οργανώθηκε εδώ και πολλά χρόνια, γίνεται κάθε χρόνο. Το Ιπποκράτειο Ίδρυμα αποφάσισε να την οργανώνει μία φορά το χρόνο, προκειμένου να αποδώσουν τον όρκο του Ιπποκράτη οι αριστούχοι νέοι πτυχιούχοι γιατροί των επτά Ιατρικών Σχολών της χώρας μας και παίρνει μία ξεχωριστή σημασία γιατί έχει διεθνή χαρακτήρα.

Δίνεται η ευκαιρία και σε ιατρούς από διάφορες χώρες να συμμετέχουν στη διαδικασία και διαπιστώθηκε ότι είναι όνειρό τους να υψώσουν το χέρι και να απαγγείλουν το κείμενο που καθορίζει κανόνες δεοντολογίας του λειτουργήματος. Φέτος, αλλάξαμε τακτική κι αξιοποιήσαμε τη δυνατότητα που μας δίνει η τεχνολογία και οργανώθηκε μέσω τηλεδιασκέψεως το εξής σκηνικό:

Οι επτά Πρόεδροι των Ι.Σ. της Ελλάδας, έχοντας στο πλάι τους τον αριστεύσαντα σπουδαστή της Σχολής, συν το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου φέτος, ν΄αποδώσουν τον όρκο. Ήταν μία καλοργανωμένη τελετή. Μας βοήθησαν σημαντικά εκτός από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ιπποκρατείου Ιδρύματος κι εθελοντές οι οποίοι γνωρίζουν το σύστημα των τεχνολογιών και δόθηκε μέσα από το youtube η εικόνα της τελετής σε όλο τον κόσμο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΥ

Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια αναβαθμίσεως τόσο του κτιρίου του Ιπποκρατείου Μελάθρου, που είναι υπόδειγμα αρχιτεκτονικής, το οποίο φιλοξενεί το Μουσείο του Ιπποκράτους, συνεδριακό χώρο, το ιατρείο και τα βότανα του Ιπποκράτη, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο που έχει αναπτυχθεί ο βοτανικός κήπος με τα βότανα που χρησιμοποιούσε ο πατέρας της ιατρικής.

Η μελέτη που εκπονήθηκε για την αναβάθμιση σε μία έκταση 300 στρεμμάτων προβλέπει τώρα και την οργάνωση του Ιπποκρατείου Περιβαλλοντικού Πάρκου, στο οποίο θα φιλοξενηθεί ανοικτό μουσείο της ιστορίας της ιατρικής. Αρχίσαμε την εφαρμογή της μελέτης επί σηματοδοτήσεως που έγινε από την ΠΝΑΙ. Ο κ. Χατζημάρκος συμπαρίσταται, ο Δήμος Κω παρομοίως κι εφέτος η συνδιοργάνωση έγινε με την σύμπραξη του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών μία μεγάλη διεθνής διοργάνωση που προΐστατο ο κ. Πατούλης και το υπουργείο Εξωτερικών, δια της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

 1,927 total views,  2 views today