Ανανέωση:

Πρόεδρος της Διεύθυνσης Αποδήμων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων (ΥΤΒ) Αμπντουλάχ Ερέν : “Βακουφικές περιουσίες μας σε Ρόδο και Κω, εδώ και καιρό πουλήθηκαν σε τρίτους με πλειστηριασμό χωρίς τίμημα ή πολύ πιο χαμηλά και από την αξία τους”

Στην ομιλία που έκανε ο Ερέν, στο “Διεθνές Συμπόσιο Τουρκικών Βακουφίων Ρόδου και Κω” που οργανώθηκε στο πανεπιστήμιο Γιασάρ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων, είπε πως ως ΥΤΒ, σε κάποιες σημαντικές γεωγραφικές γραμμές διεξάγουν κάποιες σημαντικές εργασίες.

Ο Ερέν τόνισε πως μία από αυτές τις γραμμές είναι η γραμμή που ενώνει Κύπρο, νησιά, Δυτική Θράκη Βουλγαρία και Βαλκάνια και συνέχισε λέγοντας :

“Κάνουμε ότι μπορούμε ώστε οι ομογενείς μας σε Ρόδο και Κω να αποκτήσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα, τις ελευθερίες τους και την αυτοπεποίθησή τους. Το 90%. των βακουφίων σε Ρόδο και Κω χάθηκαν. Ηταν 400 και έμειναν 40. Βακουφικές περιουσίες μας σε Ρόδο και Κω, εδώ και καιρό πουλήθηκαν σε τρίτους με πλειστηριασμό χωρίς τίμημα ή πολύ πιο χαμηλά και από την αξία τους. ”

Ο Ερέν ανέφερε πως η ΥΤΒ ασκεί δραστηριότητες σε όλα τα σημεία του κόσμου ενώ δίνει ιδιαίτερη σημασία στα πολιτιστικά θέματα.

Ο Μουσταφά Καϊμακτσι-προεδρος του ROISDER, τόνισε πως παγκοσμίως κυριαρχεί η αντίληψη πως η τουρκική παρουσία στην Ελλάδα είναι περιορισμένη στην Δυτική Θράκη.
Ο Καϊμακτσι είπε πως σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες σε Ρόδο και Κω υπάρχει ένας πληθυσμός Τούρκων άνω των 9.000 και πρόσθεσε: ”Οι ελληνικές αρχές δεν αναγνωρίζουν στους ομογενείς μας την πολιτιστική ταυτότητα των συγγενών τους. Οι Τούρκοι που ζουν σε Ρόδο και Κω έχουν πολλά προβλήματα. Στερούνται θεμελιωδών ζωτικών δικαιωμάτων όπως αυτά της παιδείας και της λατρείας”.

Στο συμπόσιο μετείχαν ο αντιπρόεδρος της FUEN Γούστα Τοφτ, ο δήμαρχος του Καρσίγιακα Τζεμιλ Τουγκαι και ο δήμαρχος Μπορνοβα Μουσταφα Ιντουγ.

 116 total views,  2 views today