Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών και τη σχετική συζήτηση που διεξήχθη σε πανηγυρικό κλίμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων και εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την βία κατά των γυναικών στο διαδίκτυο, προέβη στην ακόλουθη δήλωση-παρέμβαση, παρουσία της αρμόδιας Επιτρόπου, κ. Dalli:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ακόμη μια μέρα αφιερωμένη στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και διαπιστώνουμε με θλίψη και απογοήτευση ότι το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι πάντα ευρύτατα διαδεδομένο στην Ένωση.

Τα αδιάψευστα στοιχεία αποτελούν κόλαφο. 17 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υφίστανται σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση κάθε χρόνο ενώ 3.000 χάνουν τη ζωή τους ως συνέπεια πράξεων ενδοοικογενειακής βίας. Είναι σοκαριστικό.

Κατά τη διάρκεια των lockdown μάλιστα, τα κρούσματα  βίας και έμφυλης κακοποίησης αυξήθηκαν δραματικά ενώ ανησυχία προκαλεί και η έντονη εμφάνιση της ειδικής μορφής έμφυλης βίας στο διαδίκτυο. Τονίζουμε με έμφαση ότι η βία δεν αποτελεί μόνο ακραία μορφή διάκρισης κατά των γυναικών, είναι κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βάναυση προσβολή του ανθρώπου από άνθρωπο.

Με πρωτοβουλία μου, ως εισηγήτρια της νομοθετικής έκθεσης για την έμφυλη βία στο διαδίκτυο, ζητώ από την Επιτροπή να εντάξει με νομοθετική πρόταση τη διαδικτυακή βία στα επαχθή εγκλήματα του άρθρου 83/1 ΣΛΕΕ, και να προωθήσει δράσεις στα κράτη μέλη τόσο για την πρόληψη του εγκλήματος όσο και για την προστασία των θυμάτων. Όταν φτάσουμε στην καταστολή, το έγκλημα έχει ήδη διαπραχθεί.

Παρά την ένταση του φαινομένου, έξι κράτη μέλη ακόμη δεν έχουν κυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως. Μέχρι τέλους αυτής της κοινοβουλευτικής  περιόδου, το θέμα αυτό πρέπει να έχει λυθεί οριστικά.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, γιατί και μόνο η ύπαρξη ντροπιαστικών φαινομένων βίας κατά γυναικών μας αφαιρεί το δικαίωμα να μιλάμε για ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Σας ευχαριστώ».

 

 111 total views,  5 views today