Βόζεμπεργκ: Στην Ελλάδα έχουμε το θλιβερό προνόμιο ο ΣΥΡΙΖΑ να επενδύει πολιτικά στην πανδημία!

516

Για  όλα τα θέματα που «καίνε» αναφέρεται σε συνέντευξή της σήμερα Πρωτοχρονιά στο skyrodos.gr η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Μιλάει για την μετάλλαξη Όμικρον που εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη και τον κόσμο αλλά και στον αγώνα που κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Όσο για την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι «όχι μόνο δεν έχει καταθέσει καμία σοβαρή πρόταση και δεν συμβάλλει στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και υπονομεύει το έργο της κυβέρνησης καταψηφίζοντας όλες τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους υγειονομικούς, το πρόστιμο για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και τις ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο».

Η κ. Βόζεμπερκ αναφέρεται στην επιτυχία της κυβέρνηση για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα ελληνοτουρκικά το μεταναστευτικό και άλλα σημαίνοντα θέματα:

Η συνέντευξή της κ. Βόζεμπεργκ αναλυτικά:

 Αγωνία φόβο και προβληματισμό προκαλεί η πανδημία και κυρίως η μετάλλαξη Όμικρον που γίνεται η αιτία να έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα στην Ελλάδα. Σας ανησυχεί η εξέλιξη;

Η πανδημία του κορωνοιού εδώ και δύο χρόνια έχει αλλάξει τη ζωή μας επηρεάζοντας κάθε κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα. Είναι εύλογο κάθε νέα μετάλλαξη να προκαλεί μεγάλη ανησυχία, μέχρι να διαπιστωθεί αφ’ ενός ο δείκτης νοσηρότητας που τη χαρακτηρίζει και αφ’ ετέρου η επάρκεια κάλυψης από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, όμως τα στοιχεία από τις χώρες που προηγούνται χρονικά αφήνουν μία μικρή νότα αισιοδοξίας, δοθέντος ότι η έξαρση των κρουσμάτων της «Όμικρον» δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη έξαρση σε νοσηλείες και θανάτους.

Όμως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον χαρακτηρίζεται από ραγδαία διασπορά και μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και οι γιατροί με τους νοσηλευτές υπερβάλλουν εαυτούς.

Ο εμβολιασμός και η πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας παραμένουν η μοναδική λύση απέναντι στον κορωνοιό και σε κάθε νέα μετάλλαξη.

Σειρά μέτρων έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων όμως υπάρχουν αντιδράσεις από τους τομείς της εστίασης και της διασκέδασης. Πρέπει να ανακοινωθούν μέτρα στήριξης;

 Η εστίαση και η διασκέδαση ανήκουν στους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση της πανδημίας, καθώς υποχρεώθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε να κλείσουν είτε να λειτουργήσουν με περιορισμούς σε αριθμό πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας εμπράκτως το πόσο δοκιμάστηκαν οι εν λόγω κλάδοι, από την πρώτη στιγμή τους στήριξε με αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση παγίων δαπανών, αναστολή καταβολής ενοικίου και με τα προγράμματα «Γέφυρα» και «Συνεργασία» με στόχο τη ρύθμιση δανείων και την προστασία των θέσεων εργασίας αντίστοιχα.

Με το ίδιο πνεύμα οι κλάδοι της εστίασης και της διασκέδασης θα ενισχυθούν και στην παρούσα φάση, από τη στιγμή που αποτελεί ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί.

 Με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων η κυβέρνηση δέχεται επίθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για παλινωδίες. Ποια πρέπει να είναι η απάντηση;

 Μετά από δύο χρόνια πανδημίας όλοι έχουν αντιληφθεί ότι έχουμε να κάνουμε με μία δυναμική κατάσταση, της οποίας τα χαρακτηριστικά μεταβάλλονται καθημερινά.

Οι νέες μεταλλάξεις, η ταχύτητα μετάδοσης, ο δείκτης νοσηρότητας και τα επικαιροποιημένα αποτελέσματα εργαστηριακών ερευνών δημιουργούν νέα δεδομένα, υποχρεώνοντας σε πολλές περιπτώσεις τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να αλλάζουν στρατηγική.

Όμως μιλώντας για την Ευρώπη, όταν χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο υποχρεώθηκαν να λάβουν σκληρά μέτρα που έφθαναν από τον περιορισμό ωραρίου έως το lockdown, η αντιπολίτευση δεν μίλησε για παλινωδίες και οι μόνοι που αντέδρασαν ήταν κάποιες ακραίες ομάδες αντιεμβολιαστών.

Αντίθετα στην Ελλάδα έχουμε το θλιβερό προνόμιο ο ΣΥΡΙΖΑ να επενδύει πολιτικά στην πανδημία για να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν έχει καταθέσει καμία σοβαρή πρόταση και δεν συμβάλλει στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και υπονομεύει το έργο της κυβέρνησης καταψηφίζοντας όλες τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους υγειονομικούς, το πρόστιμο για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και τις ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Αιτία αγωνίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν γίνει οι ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Πως μπορεί να αντιμετωπιστούν;

 Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια αποτελούν διεθνές φαινόμενο, που οφείλεται στην αύξηση του κόστους ενέργειας, μεταφοράς και πρώτων υλών.

Ειδικά στη σημαντική αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία συμπαρασύρει εν γένει το ενεργειακό κόστος, έχουν συμβάλει και γεωπολιτικοί παράγοντες.

Τα μέτρα ενίσχυσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι η επιδότηση στους λογαριασμούς, η έκπτωση από τους παρόχους και το «κοινωνικό τιμολόγιο» για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Μέτρα στήριξης για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων από το κύμα ακρίβειας είναι ο διπλασιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και το έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η Ελλάδα συγκριτικά με τα 27 κράτη μέλη βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, αφού με πληθωρισμό 4% κινείται θετικότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ άλλες χώρες εμφανίζουν κατά πολύ υψηλότερο πληθωρισμό, όπως το Βέλγιο με 7%, η Γερμανία με 6%, η Ολλανδία με 5,9% και η Ισπανία με 5,5%.

 Με απόφαση του το ECOFIN  ενέκρινε το αίτημα της Ελλάδος για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ από το 2025. Υπάρχει όμως αίτημα για επαναφορά τους νωρίτερα. Πόσο εφικτό είναι;

 Η απόφαση του Ecofin της 7ης Δεκεμβρίου ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της Ελλάδας, δοθέντος ότι από το 2025 θα παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη-μέλη στην πολιτική ΦΠΑ και θα επιτρέπονται φορολογικές παρεκκλίσεις ή απαλλαγές, οι οποίες ίσχυαν μέχρι σήμερα σε ορισμένα κράτη μέλη για ιστορικούς λόγους.

Πολύ σημαντικό για τα νησιά του Αιγαίου είναι το γεγονός ότι η πρόταση Οδηγίας, όπως υιοθετήθηκε, κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή σε αυτά ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ.

Ήδη πέντε νησιά του Αιγαίου, Χίος,  Λέρος, Σάμος,  Κως και Λέσβος, με αφορμή τη σύνδεσή τους με τις μεταναστευτικές ροές συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να έχουν μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ.

Με την απόφαση του Ecofin η Ελλάδα προφανώς μπορεί να διατηρήσει τις εκπτώσεις στα πέντε νησιά, αλλά και να τις επεκτείνει μελλοντικά σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, όμως το ενδεχόμενο ταχύτερης επαναφοράς του μειωμένου ΦΠΑ συνδέεται τόσο με τη συζήτηση για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο όσο και με τους ρυθμούς της ΕΕ.

 Για πολλοστή φορά η Τουρκία εγείρει θέμα κυριαρχίας των νησιών μας την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό της υπάρχουν πολλά προβλήματα με κύριο αυτό της οικονομίας της. Στρέφει το ενδιαφέρον των πολιτών της στην Ελλάδα ή προσπαθεί να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο;

 Η Τουρκία αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική κρίση, με τον πληθωρισμό να καλπάζει, τη λίρα να έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας της μέσα σε ένα μόλις χρόνο και τους πολίτες να αδυνατούν να προμηθευτούν ακόμη και τα πιο βασικά αγαθά.

Η προσπάθεια “εξαγωγής” της εσωτερικής κρίσης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης αποτελεί πάγια τακτική της τουρκικής ηγεσίας, αλλά η αποφασιστικότητα και η ενισχυμένη αποτρεπτική ισχύς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν αφήνει περιθώρια δημιουργίας θερμού επεισοδίου.

Όμως σε κάθε περίπτωση οι προκλητικές δηλώσεις δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες. Την περασμένη Τρίτη κατέθεσα νέα κατεπείγουσα ερώτηση με αφορμή τις απαράδεκτες δηλώσεις Τσαβούσογλου, ζητώντας άμεση ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα.

Στην ερώτησή μου τόνισα ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί ανέκαθεν επιθετική ρητορική, πυροδοτεί σκηνικό έντασης στο Αιγαίο, παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι έχει κληθεί επανειλημμένως να εγκαταλείψει την πολιτική των προκλήσεων σε βάρος κρατών μελών της Ε.Ε.

Με αφορμή τα ναυάγια με θύματα μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου ποια πρέπει να είναι η στάση της ΕΕ;

 Τα πρόσφατα ναυάγια στο Αιγαίο με τραγικά θύματα ακόμη και μικρά παιδιά, μας υπενθυμίζουν ότι ο μοναδικός τρόπος πρόληψης ανάλογων περιστατικών είναι οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης σε συνδυασμό με την επαρκή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Υπό το πρίσμα αυτό βασική προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ΕΛΚ αποτελεί η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ήδη η παρουσία της Frontex εμφανίζεται ενισχυμένη σε επίμαχα σημεία εισόδου, μεταξύ των οποίων και στη χώρα μας.

Παράλληλα απαιτείται ενίσχυση των προγραμμάτων που ενθαρρύνουν τη νόμιμη μετανάστευση, ούτως ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μην απευθύνονται στα παράνομα κυκλώματα διακινητών μέσω τρίτων χωρών, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Στη διαχείριση αυτού του τόσο δύσκολου ζητήματος σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και τα κράτη πρώτης υποδοχής. Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και δυόμιση χρόνια έχει κάνει μία μεγάλη προσπάθεια που αναγνωρίζεται διεθνώς, με κορυφαία παραδείγματα την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και τη δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του Αιγαίου.

 Με αφορμή το κλείσιμο της φετινής χρονιάς  σε ποιες παρεμβάσεις που κάνατε θα στεκόσασταν περισσότερο;

 Θα στεκόμουν περισσότερο στη νομοθετική μου πρωτοβουλία ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της διαδικτυακής έμφυλης βίας, η οποία μάλιστα απέσπασε τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μου ευρωβουλευτών.

Η εν λόγω πρωτοβουλία κατά κύριο λόγο αναφέρεται στην έμφυλη βία στον κυβερνοχώρο, ως ειδική μορφή βίας, δεδομένου ότι η υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ δεν την αντιμετωπίζει επαρκώς και καλεί την Κομισιόν να φέρει Οδηγία για την έμφυλη βία στο διαδίκτυο και να την εντάξει στην ευρωπαϊκή λίστα με τα επαχθή εγκλήματα.

Επίσης θα στεκόμουν στις παρεμβάσεις μου ως εισηγήτρια του ΕΛΚ για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και ανωτέρας βίας στο μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που απασχολεί πρωτίστως την Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής.

Στη συζήτηση που διεξάγεται για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο υποστηρίζω την ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης, ισότιμης κατανομής στα κράτη μέλη και αυτόματου μηχανισμού επιμερισμού ευθύνης στο μεταναστευτικό.

Τέλος, εξίσου σημαντικό θεωρώ ότι ως μέλος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, έκανα σειρά παρεμβάσεων με στόχο να καταγγείλω την τουρκική προκλητικότητα, να αναδείξω τις ελληνικές θέσεις και να τονίσω την ανάγκη επιβολής αυστηρών κυρώσεων εις βάρος της γείτονος από την πλευρά της ΕΕ.