“Το Eurogroup της “Καθαρής Δευτέρας” τελικά δεν “καθάρισε” την εκταμίευση των 970 εκ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ από τα ANFAs και SMPs, αφού τουλάχιστον δύο σημεία παραμένουν ανοικτά και εφόσον ολοκληρωθούν τότε θα εγκριθεί. Δεν είναι μόνο ο νέος νόμος Κατσέλη, στο “report” της ΕΕ, το περιεχόμενο του οποίου φαίνεται να έχει δυσαρεστήσει τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αλλά επιπλέον η ΕΕ θέλει να δει μια λύση που να προστατεύει τους πλέον ευάλωτους χωρίς όμως να επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση των τραπεζών”

Aυτό υπογραμμίζει σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης με αφορμή την συνεδρίαση του Εurogroup από την οποία έγινε γνωστό ότι δεν θα εκταμιευθεί η δόση του 1δις για την Ελλάδα.

«Οι πιστωτές δείχνουν ανησυχία για την πορεία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας την επιδείνωση της ελληνικής θέσης στους αντίστοιχους διεθνείς δείκτες. Στέκονται στο μεγάλο επενδυτικό κενό το οποίο συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία, ενώ με προβληματισμό προσεγγίζουν τη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2018 μετά από εννέα διαδοχικά τρίμηνα μεγέθυνσης», υπογραμμίζει ο κ. Κορκίδης.

Αναλυτικά στη δήλωση του ο κ. Κορκίδης αναφέρει τα ακόλουθα:

 Το Eurogroup δεν αποφάσισε την εκταμίευση του 1 δις ευρώ και η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει με προβληματισμό τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία τονίζοντας ότι συνολικά παρουσιάζει μία “μεικτή” εικόνα.

Η 2η έκθεση της ΕΕ για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας αποτύπωσε ελλιπή πρόοδο στην εκπλήρωση των μεταρρυθμιστικών προαπαιτούμενων.

Το Eurogroup της “Καθαρής Δευτέρας” τελικά δεν “καθάρισε” την εκταμίευση των 970 εκ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ από τα ANFAs και SMPs, αφού τουλάχιστον δύο σημεία παραμένουν ανοικτά και εφόσον ολοκληρωθούν τότε θα εγκριθεί.

Δεν είναι μόνο ο νέος νόμος Κατσέλη, στο “report” της ΕΕ, το περιεχόμενο του οποίου φαίνεται να έχει δυσαρεστήσει τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αλλά επιπλέον η ΕΕ θέλει να δει μια λύση που να προστατεύει τους πλέον ευάλωτους χωρίς όμως να επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση των τραπεζών.

Οι πιστωτές δείχνουν ανησυχία για την πορεία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας την επιδείνωση της ελληνικής θέσης στους αντίστοιχους διεθνείς δείκτες.

Στέκονται στο μεγάλο επενδυτικό κενό το οποίο συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία, ενώ με προβληματισμό προσεγγίζουν τη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2018 μετά από εννέα διαδοχικά τρίμηνα μεγέθυνσης.

Για το λόγο αυτό μιλούν για “μεικτή” εικόνα της ελληνικής οικονομίας η οποία όμως επιφυλάσσει ρίσκο καθυστερήσεων στο θετικό μεταρρυθμιστικό “momentum” της Ελλάδας. Το βασικό πάντως θέμα που εκκρεμεί μετά το Eurogroup, αφορά στο διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπου υπήρξε μία κατ´αρχάς συμφωνία, αλλά μένει η οριστικοποίηση όλων των επίμαχων παραμέτρων ένταξης των οφειλετών.

Η συμφωνία για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα στο ελληνικό δημόσιο, μετατίθεται πλέον για το Eurogroup της 5ης Απριλίου, ενώ είναι εφικτό να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, μέχρι το επόμενο Euroworking Group, της 25ης Μαρτίου. Το μήνυμα των θεσμών να μπλοκάρει τη συμφωνία ήταν σαφές, ενώ οι εκκρεμείς ελληνικές δεσμεύσεις ήταν ο λόγος που μετέθεσαν την εκταμίευση, από γιορτή σε γιορτή!

 550 total views,  2 views today