Πολύ κοντά στην  εξιχνίαση της υπόθεσης, που αφορά την κλοπή στρατιωτικού υλικού από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων της Λέρου, βρίσκονται τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που διεξάγουν τις έρευνες.  Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι στην υπόθεση έχουν εμπλοκή στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρέτησαν στη μονάδα.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους επισημαίνουν ότι η πρόσβαση στην αποθήκη βαρέος οπλισμού ελέγχεται από ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας και γίνεται μόνο με τη χρήση μυστικού κωδικού, δίχως ποτέ μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ενεργοποίηση συναγερμού.

Από τις ανακρίσεις προκύπτει πως στην υπόθεση εμπλέκονται,  ένας διαχειριστής  της αποθήκης,  που είχε την ευθύνη φύλαξης του στρατιωτικού υλικού, όπως επίσης και δύο  στελέχη της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), που μπαινόβγαιναν στο χώρο,  προκειμένου να επιθεωρούν  και να ελέγχουν  το «αξιόμαχο» του οπλισμού.

Δεν μπορεί βεβαίως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «διαρροής» του μυστικού κωδικού, με αποτέλεσμα και άλλα άτομα, πλην των εξουσιοδοτημένων, να είχαν πρόσβαση στο στρατιωτικό υλικό.

Ως πιθανότερο κίνητρο της κλοπής αναφέρεται αυτό της λαθρεμπορίας οπλισμού. Εξάλλου, προ διετίας είχε αποκαλυφθεί υπόθεση κλοπής 280.000 τόνων πετρελαίου από τις δεξαμενές της ίδιας μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού, στη Λέρο. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, εκείνη η υπόθεση λαθρεμπορίας είχε αποκαλυφθεί όταν η φρεγάτα «Θεμιστοκλής», που είχε καταπλεύσει στη Λέρο για ανεφοδιασμό, φόρτωσε 90.000 αντί για 240.000 λίτρα, καθώς η δεξαμενή της ΥΝΤΕΛ ήταν άδεια!

Την έρευνα για την υπόθεση συντονίζει ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου, κατόπιν παραγγελίας του οποίου κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών συγκέντρωσε δακτυλικά και γενετικά αποτυπώματα από το εσωτερικό της αποθήκης.

Την εξέλιξη της έρευνας παρακολουθεί κλιμάκιο αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής, όπως επίσης και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Βίντεο “καίει” τους φερόμενους ως δράστες

Να σημειωθεί πως ο διαχειριστής της αποθήκης έχει μετατεθεί στη Βόρεια Ελλάδα, μετά τη Λέρο, ενώ τα δύο στελέχη της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών έχουν αποστρατευθεί. Οι αρμόδιες αρχές, όπως αναφέρθηκε, έχουν στα χέρια τους και βίντεο που δείχνει την κλοπή γεγονός που καίει τους φερόμενους ως δράστες. Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη και οι εξελίξεις ραγδαίες!

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως αναμένονται οι ανακοινώσεις από το αρμόδιο υπουργείο όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται.

Διάψευση του ΓΕΝ για τις 140 νάρκες

Δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ» ανέφερε νέες πληροφορίες για την υπόθεση αυτή, λέγοντας ότι «εκλάπησαν 140 νάρκες κατά προσωπικού από την υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου, κάτι όμως που το Γενικό Επιτελείου Ναυτικού διαψεύδει με ανακοίνωση του.

Όπως αναφέρει το ΓΕΝ:

Γνωρίζεται ότι τα αναγραφόμενα σε δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου που αναφέρονται στην απώλεια «140 ναρκών» από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ) είναι αναληθή και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Επίσης γνωρίζεται ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν διαθέτει στο οπλοστάσιό του στρατιωτικό υλικό που αντίκειται σε Διεθνείς Συνθήκες – Συμφωνίες.
Τέλος επισημαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη η Προανάκριση από τις καθ ύλην αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές.

 202 total views,  2 views today