Υποβαθμίζει η κυβέρνηση (εν όψει διερευνητικών επαφών) τη θρασύτατη πρόκληση με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία.

Η εφημερίδα αναφερόμενη στις πληροφορίες που ήδη έχουν δημοσιευθεί, μιλά για περίεργη σιωπή που τηρείται από την ελληνική κυβέρνηση για το επεισόδιο στα Ιμια ανήμερα τα Φώτα, στις 6 Ιανουαρίου.

Αναλυτικά η Δημοκρατία γράφει:

Οι Τούρκοι εμβόλισαν με ακταιωρό τους ένα σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος στα ελληνικά χωρικά ύδατα, και η δική μας αντίδραση ήταν να αποσιωπήσουμε το γεγονός στην αρχή και στη συνέχεια, όταν έγινε γνωστό, να κάνουμε σαν μη συνέβη το παραμικρό.

Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, το militaire.gr, οι Τούρκοι είναι… εγκατεστημένοι στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων από τις 29 Δεκεμβρίου, με τις τουρκικές ακταιωρούς να πλέουν, όπως υποστηρίζουν, στα δικά τους χωρικά ύδατα. Η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα στις επιταγές της Ε.Ε., της Γερμανίας και όλων όσοι θέλουν να μας σύρουν στο τραπέζι του διαλόγου με τους Τούρκους, και στην επιθετική τακτική της Αγκυρας, που προκαλεί συνεχώς, είτε με δηλώσεις είτε με πράξεις. Και είναι εγκλωβισμένη, γιατί από τη στιγμή που έληξε η αποτυχημένη Σύνοδος Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου η ελληνική πλευρά διαμηνύει σε όλους ότι διάλογος θα γίνει αφού υπάρξει ικανό χρονικό διάστημα, χωρίς προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας.

Το επεισόδιο, λοιπόν, στα Ιμια, που μόνο ήσσονος σημασίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, χαλάει το αφήγημα της κυβέρνησης ότι διανύουμε μέρες χωρίς προκλήσεις από την Αγκυρα. Έτσι δείχνει να προχωρά προς τις διερευνητικές, προσποιούμενη ότι δεν έχει συμβεί κάτι σοβαρό, γιατί αδυνατεί, όπως φαίνεται, να αντιδράσει χωρίς να αθετήσει τις υποσχέσεις της να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Φωτογραφίες

Το πρωί της Τετάρτης έλαβε χώρα το επεισόδιο, το οποίο αποκαλύφθηκε το βράδυ της ίδιας μέρας από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα militaire.gr. Ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ώρες και να δώσουν οι Τούρκοι στη δημοσιότητα φωτογραφίες, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του τουρκικού λιμενικού σώματος, για να αντιδράσει και το ελληνικό Λιμενικό Σώμα: «Πρωινές ώρες 06-01-2021, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Σημειώνεται ότι το περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος».

Περιγραφή

Τι ακριβώς έγινε περιέγραψε ο δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, ο οποίος είπε ότι πέντε ελληνικά αλιευτικά σκάφη από την Κάλυμνο μετέβησαν στην περιοχή των Ιμίων, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, για να ψαρέψουν τσιπούρες. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλύμνου, σκάφη του τουρκικού λιμενικού εισέβαλαν εντός των χωρικών μας υδάτων, προσπαθώντας να κόψουν τις σημαδούρες των Ελλήνων ψαράδων. Τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής που εισήλθαν στα χωρικά μας ύδατα ήταν τρία, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλύμνου, με αποτέλεσμα οι Ελληνες ψαράδες να ζητήσουν βοήθεια από το Λιμενικό μας και να λάβει χώρα το επεισόδιο.

Η νέα θρασύτατη πρόκληση των Τούρκων, με την οποία η Αγκυρα προσπαθεί να επιβάλει συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο σε όλα τα επίπεδα -άλλωστε, στη δική τους ανακοίνωση ανέφεραν οτι οι Ελληνες ψαράδες βρίσκονταν σε δικά τους χωρικά ύδατα-, προκαλεί νευρικότητα και στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπό του να απαντά «ουδέν σχόλιο» στην ερώτηση για το θερμό επεισόδιο.

Το αφήγημα της κυβέρνησης χάλασε και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Πώς αξιολογεί την τουρκική στάση, λαμβάνοντας υπόψη ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Ε.Ε. προειδοποίησε την Άγκυρα για επιβολή σημαντικών κυρώσεων, που θα υλοποιηθούν εν όψει της επόμενης Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, τον ερχόμενο Μάρτιο;»

 1,869 total views,  2 views today