Σφοδρή επίθεση σε όσους έχουν αντίθετη άποψη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος εξαπέλυσε σε συνέντευξή τύπου σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος . Επέκρινε έντονα τον δήμαρχο Λέρου κ. Μιχάλη Κόλλια και τον κατηγόρησε για  λαϊκισμό.

Αναλυτικότερα αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και με αφορμή τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις που έχουν γίνει και τις ανακοινώσεις στις οποίες προέβησαν κυβερνητικά στελέχη ο Περιφερειάρχης δήλωσε πως μια χώρα βασανισμένη όπως η Ελλάδα έπεσε στο μάτι του κυκλώνα και ψάχνει να βρει τα βήματα της.

«Σήμερα είναι μια ημέρα όπου οι πάντες τοποθετούνται σε ένα ζήτημα που μας έχει βασανίσει πάρα πολύ και όχι μόνο εμάς. Όλη την Ευρώπη και τον πολιτισμένο κόσμο τουλάχιστον. Στο Μέγαρο Μαξίμου οι 13 περιφερειάρχες δώσαμε το παρόν στη σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Το πρόβλημα είναι μεγάλο . Πολύ δύσκολο έως αδύνατο είναι να πει κανείς ότι έχει τη λύση. Είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο που έχει ταλανίσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη . Η διαχείριση του δεν ήταν εύκολη πουθενά. Ακόμη και άλλες πιο ισχυρές χώρες είχε μεγάλες επιπτώσεις. Μια χώρα βασανισμένη δημοσιονομικά και πολιτικά όπως η Ελλάδα έπεσε στο μάτι του κυκλώνα και ψάχνει να βρει τα βήματα της», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δηλαδή την ενίσχυση των νησιών με 800 συνοριοφύλακες , η επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης ασύλου , η ενίσχυση της υπηρεσίας εξέτασης ασύλου με προσωπικό , η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που υποφέρουν από το πρόβλημα, η ενίσχυση δομών υγείας και παιδείας, η ίδρυση νέας δομής φύλαξης των συνόρων.

Έκανε λόγο  και για το λαϊκισμό που παρακινεί κάποιους να χαϊδέψουν τα αυτιά των ψηφοφόρων τους.

«Έχουμε μια δέσμη πολλών μέτρων για τα οποία κανείς δεν διαφωνεί που καταλήγει σε ένα δύσκολο θέμα. Αυτό είναι το μήνυμα αποτροπής που η χώρα στέλνει. Αποτροπής σε αυτούς τους ανθρώπους που λαμβάνουν, μια δύσκολη απόφαση και πληρώνουν κάποιους διακινητές με πάρα πολλά λεφτά. Οι περισσότεροι βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Πολλοί ανάμεσα τους και παιδιά έχασαν τη ζωή τους. Πολλού από τις σορούς των νεκρών τους παρέλαβε η ΠΝΑΙ, αποδεικνύοντας πως η κοιτίδα του Πολιτισμού σέβεται πάνω από όλα τον άνθρωπο. Στεκόμαστε απέναντι στην ιστορία μας και την Ευρώπη με καθαρό μέτωπο και καθαρή ματιά. Περήφανοι γιατί τις κλασικές αξίες πάνω στις οποίες έχει κτισθεί η Ευρώπη οι νησιώτες τις έχουν υπηρετήσει στην πράξη. Το θέμα είναι πόσο αντιλαμβάνεται ο καθένας τη θέση και το ρόλο του στο σταυροδρόμι της ιστορίας. Εμείς που έχουμε εκλεγεί αναλαμβάνουμε ένα πολύ μεγάλο βάρος όχι μόνο απέναντι στους ανθρώπους που μας εμπιστεύθηκαν αλλά και απέναντι στην ιστορία. Το λέω αυτό γιατί ο λαϊκισμός είναι το σαράκι που παρακινεί κάποιους να χαϊδέψουν τα αυτιά των ψηφοφόρων και να αποφύγουν τις ευθύνες για να επιβιώσουν πολιτικά. Εμείς εδώ δεν το κάναμε αυτό», είπε ο κ. Χατζημάρκος.

Ο Περιφερειάρχης επικρότησε τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

«Τι είναι αυτό που θα πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που αφήνουν τις πατρίδες τους που κάνουν διάφορες δουλειές για να πληρώσουν τους διακινητές για να τους μεταφέρουν σε άλλες πατρίδες. Μια σκέψη είναι τα κλειστά κέντρα υποδοχής . Στην σύσκεψη ο πρωθυπουργός είπε στους άλλους 11 περιφερειάρχες που ήταν παρόντες ότι δεν μπορεί να δίνει μάχη στην Ευρώπη όταν μεταξύ μας δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας. Ζήτησε να βάλουν πλάτη στα νησιά. Υπάρχει περίπτωση να είσαι περιφερειάρχης να ακούς τέτοια δήλωση και να μην την επικροτήσεις; Μεταξύ των μέτρων είναι και η αποσυμφόρηση των νησιών. Υπάρχει κανείς που διαφωνεί για αυτό; Καταλαβαίνω την πίεση που μπορεί να δέχονται από ένα κομμάτι της τοπικής κοινωνίας άνθρωποι που διαχειρίζονται αυτό το πρόβλημα», δήλωσε.

Ωστόσο ο Περιφερειάρχης κατηγόρησε για άκρατο λαικισμό το δήμαρχο Λέρου κ. Μιχάλη Κόλλια για την επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό αλλά και γιατί τράβηξε διαχωριστική γραμμή με την ΠΝΑΙ . Επιχείρησε να ανατρέψει τα επιχειρήματα του κ.Κόλλια όπως επίσης και τις προτάσεις του. Του ζήτησε να κάνει την αυτοκριτική του να θυμηθεί με ποιους ομιλούσε δημόσια και ποιους βοήθησε.

«Δύο από τα νησιά που έχουν σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος διαθέτουν δομές που τις απέκτησαν σε ένα προγενέστερο χρόνο . Ποτέ δεν θα πάψει να με εντυπωσιάζει πως η κενότητα ανθρώπων που είναι σε δημόσια αξιώματα τους οδηγεί να φέρονται με άκρατο λαϊκισμό. Αναφέρομαι στην περίπτωση του δημάρχου της Λέρου κ. Μιχάλη Κόλλια που τις τελευταίες 48 ώρες με στοχοποιεί με δηλώσεις του . Μπορώ να υποθέσω τους λόγους. Δεν θέλω να υιοθετήσω την άποψη που μου λένε ότι γνώριζε το σχέδιο και τώρα κάνει τον ανήξερο. Γιατί αυτό το δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Πέτσας. Υπάρχουν αυτοί που λένε πως το κλειστό κέντρο χαλάει τις μπίζνες σε σχέση με το ανοικτό . Είναι μικρότερος ο τζίρος που γίνεται στη γειτονιά και κάποιοι χάνουν λίγο χρήμα. Δεν ξέρω τι από όλα αφορά. Ας αποφασίσει ο ίδιος. Θα σας πω το απολύτως ντροπιαστικό και πολιτικά χυδαίο του συλλογισμού που αναπτύχθηκε τις τελευταίες 48 ώρες. Ο συλλογισμός είναι γιατί στη Λέρο το κλειστό. Και αυτό λέγεται ξεδιάντροπα και ξετσίπωτα και όχι και στα άλλα νησιά που έχουν « αφίξεις» δηλαδή στη Σύμη στη Ρόδο στο Καστελόριζο. Μου λέει δηλαδή να πάω και να ακυρώσω το μήνυμα του πρωθυπουργού και να πω ότι έχω και άλλα νησιά για να γίνουν εκεί κέντρα. Αυτά λέγονται δημόσια και δεν ντρέπεται κανείς. Ζούμε μια εποχή παρακμιακή. Μου λένε ότι κακώς προστάτεψα τη Ρόδο και έπρεπε να την προσφέρω ως αντάλλαγμα για την ανακούφιση της Λέρου. Δεν θα επιτρέψω κέντρο σε κανένα άλλο νησί», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε πως δεν έγιναν οι παλαιές δομές φιλοξενίας στην Κω και τη Λέρο με ευθύνη της Περιφέρειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή από τον Φ. Χατζηδιάκο

Ο κ. Χατζημάρκός τόνισε πως δεν θα λυγίσει από το λαϊκισμό και κατέστησε σαφές ότι θα στηρίξει το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Αυτού του τύπου ο λαϊκισμός εμένα δεν με λυγίζει. Θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι καλό. Όλα τα σχέδια κρίνονται στην πράξη. Είδαμε με προσοχή μια τηλεοπτική συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού κ. Α Τσίπρα, Ήταν πολύ προσεκτικός για το μεταναστευτικό γιατί ξέρει πόσο δύσκολο είναι. Τοποθετήθηκε με μεγάλη προσοχή. Δεν υπήρξε περίπτωση στη θητεία του που να πήρε απόφαση χωρίς να έχω τοποθετηθεί δημόσια ευχαριστώντας τον. Λυπάμαι γιατί η πολιτική μας ζωή σύρεται στο βούρκο των προσωπικών αδιεξόδων που έχουν διάφοροι ολίγιστοι, όπως ο δήμαρχος της Λέρου. Μπροστά στις ώρες ευθύνες φαίνεται και η ικανότητα του καθενός να σηκώσει το βάρος που του αναλογεί. Τα κλειστά κέντρα θα δοκιμαστούν και αυτά. Η αποσυμφόρηση είναι απολύτως αναγκαία. Το ζήτημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν μια χώρα το έχει εργαλειοποιήσει και χρησιμοποιεί τον πόνο αυτών των ανθρώπων είτε γιατί είναι πρόσφυγες ή οικονομικοί μετανάστες και τους έχει κάνει εργαλείο της εξωτερικής της πολιτικής. Αυτό το έχει κάνει η Τουρκία. Θα στηρίξω το σχέδιο της κυβέρνησης. Γιατί πείστηκα ότι η δήλωση του κ.Πέτσα ότι σε τοπικό επίπεδο ήταν ενήμεροι είναι αληθής» , είπε.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας για το δήμαρχο Λέρου

Ο Περιφερειάρχης απάντησε και εγγράφως στο δήμαρχο Λέρου. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, απαντώντας στον Δήμαρχο Λέρου, Μιχάλη Κόλλια, για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, με αφορμή τις αναφορές του στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τόσο σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ όσο και σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Λυπάμαι που ο Δήμαρχος Λέρου μέχρι σήμερα δεν έχει αντιληφθεί ότι το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται αντικείμενο μια λαϊκίστικης ρητορικής που χαϊδεύει αφτιά και εκτονώνει προσωπικά πολιτικά αδιέξοδα.

Το νησί της Λέρου και η τοπική κοινωνία, που έχει σηκώσει και συνεχίζει να σηκώνει δυσανάλογα μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης, θα περίμενε σίγουρα μια πιο υπεύθυνη στάση από εκείνον, μια στάση που θα επικροτούσε την προσπάθεια που για πρώτη φορά αναλαμβάνει ελληνική κυβέρνηση, της αποσυμφόρησης των νησιών και της ισοκατανομής του βάρους σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Την επιλογή αυτή, ως Περιφερειάρχης μιας εκ των δύο Περιφερειών που από το 2015 σηκώνουν και διαχειρίζονται την προσφυγική, ανθρωπιστική κρίση, σαφώς και την επικροτώ. Είναι το χρέος μου απέναντι στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, που όλα αυτά τα χρόνια τιμούν τον πολιτισμό και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη. Είναι χρέος μου να συμβάλω στην επιτυχία αυτού του σχεδίου προς όφελος όλων των νησιών μας.

Η κοντόφθαλμη και μικροπολιτική οπτική του Δημάρχου Λέρου “γιατί στη Λέρο και όχι στη Ρόδο ή στη Σύμη, ή στην Κάλυμνο, ή στο Καστελλόριζο ή σε άλλο νησί”, δεν με αφορά και δεν με αγγίζει. Όπως δεν με αφορά και ο πολιτικός καιροσκοπισμός, που επιδεικνύει, σε μια επιπόλαιη λογική διχασμού και αντιπαλότητας, που πιστεύει ότι τον εξυπηρετεί. Είναι μια λογική ντροπιαστική και πολιτικά χυδαία.

Μπροστά σε δύσκολες επιλογές, φαίνεται η ικανότητα του καθενός να σηκώσει το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί. Ο Δήμαρχος Λέρου να βρει το θάρρος και την παρρησία να αναγνωρίσει τις δικές του επιλογές και να αναλάβει την ευθύνη τους. Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης που ήδη υπάρχει στο νησί του, δεν δημιουργήθηκε με ευθύνη της Περιφέρειας την οποία τις τελευταίες ημέρες συστηματικά στοχοποιεί.

Αν δεν διαθέτει την δυνατότητα να κατανοήσει ποιο είναι το συμφέρον του νησιού του, είναι μάλλον ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος και τις προεκτάσεις του ζητήματος.

Τέλος, θα ήταν χρήσιμο να ενημερώσει ανοιχτά και ευθαρσώς την κοινή γνώμη αν όντως γνώριζε εκ των προτέρων το κυβερνητικό σχέδιο, όπως δήλωσε σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, στο οποίο σήμερα εναντιώνεται και το εμφανίζει ως επιλογή της Περιφερειακής Αρχής.

ΥΓ : Το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Λέρου στέλνει επιστολή στον Πρωθυπουργό στην βάση μίας “τυχόν δέσμευσης”, όπως αναφέρει σε αυτή, δείχνει και την σοβαρότητα αλλά και τα κίνητρα της πρωτοβουλίας.

Οι δασικοί χάρτες

Σε ότι αφορά τους δασικούς χάρτες δήλωσε πως το θέμα θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ερχόμενης Τρίτης σε μια προσπάθεια να μην γίνει η ανάρτηση τους και να σωθούν τα νησιά.

“Θα κάνω τα αδύνατα δυνατά για να μην αναρτηθεί ο δασικός χάρτης της Ρόδου. Δεν ξέρω αν θα με κατηγορήσει ο δήμαρχος Λέρου και για αυτό. Θα χαθούν περιουσίες δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν θα ξεμπλέξει ο κόσμος από αυτά” .

Αναφέρθηκε και στη νομοθετική διάταξη που είχε γραφεί αλλά δεν κατατέθηκε για ψήφιση στην ολομέλεια.

Έχασε την έδρα η Ελληνική Αυγή

Σχετικά με τον ορκωμοσία του κ. Μανώλη Λόγγου ο Περιφερειάρχης δήλωσε:

“Χαίρομαι για τί θα ορκίσω ένα νέο περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης μου  τον κ. Μάνώλη Λόγγο από τα Αφάντου που κέρδισε την ένσταση που έκανε για ψηφοδέλτια παράταξης. Έτσι θα γίνει ο 28ος σύμβουλος της παράταξης μας . Αφαιρέθηκε η έδρα από την Ελληνική Αυγή και την κερδίσαμε εμείς”.

 194 total views,  2 views today