Μεγάλα έργα στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, όπως ο νέος δρόμος Αεροδρόμιο-Πόλη της Ρόδου, η κατασκευή της νέας γέφυρας Μάκκαρη στο Χαράκι, η αποκατάσταση της κοιλάδας των Πεταλούδων, η ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων, και άλλες σημαντικές υποδομές στα Δωδεκάνησα,  μπορούν να χρηματοδοτηθούν και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τόνισε στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου είχε την τιμή να είναι Ειδική Εισηγήτρια της Ν.Δ. στον πρώτο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής. Στην παρέμβαση της, η Μίκα Ιατρίδη επικεντρώθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι με το σχεδιασμό του και την εκτέλεσή του από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. μπορούν να χρηματοδοτηθούν βασικά έργα και υποδομές στα Δωδεκάνησα και να ενισχυθούν οι άγονες γραμμές.

Με τον προϋπολογισμό αποτυπώνεται και η πραγματικότητα που ήδη ζουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, ανέφερε η Μίκα Ιατρίδη. Και η πραγματικότητα είναι ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ, πληρώνουν λιγότερο φόρο εισοδήματος ως φυσικά πρόσωπα, ο ΦΠΑ έχει μειωθεί σε βασικά είδη και υπηρεσίες, υπάρχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις εκατόν είκοσι δόσεις στην Εφορία και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ και οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να πληρώνουν λιγότερους φόρους.

Για όλα τα παραπάνω, η βουλευτής Δωδεκανήσου επεσήμανε ότι ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας είναι ένας προϋπολογισμός ευθύνης, ένας προϋπολογισμός συνέπειας, ένας προϋπολογισμός προοπτικής και για αυτούς τους λόγους εισηγήθηκε τη ψήφισή του.

Αναλυτικά η ομιλία της :

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ξεκινάμε σήμερα στην ολομέλεια τη συζήτηση του κορυφαίου νομοθετήματος της χώρας μας, τον προϋπολογισμό του 2020.

Τον νόμο ο οποίος αποτυπώνει τις προθέσεις της Κυβέρνησης, τις πολιτικές της προτεραιότητες, τη γενική κατεύθυνση στην οποία σκοπεύει να κινηθεί τον επόμενο χρόνο.

Με τον προϋπολογισμό κάθε χρόνο η οποιαδήποτε κυβέρνηση στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Στο εσωτερικό καθιστά σαφές στους Έλληνες και τις Ελληνίδες το πώς σκοπεύει να κινηθεί οικονομικά.

Γιατί είναι προφανές ότι η ανάγνωση του προϋπολογισμού δεν αφορά μόνο το κράτος και τον σχεδιασμό των πολιτικών του.

Αφορά πρώτα και κατά κύριο λόγο και τον σχεδιασμό των οικονομικών του κάθε Έλληνα της κάθε Ελληνίδας. Αφορά τον σχεδιασμό των οικογενειών, των επιχειρήσεων, του τραπεζικού συστήματος, της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Αποτελεί ο προϋπολογισμός σημείο αναφοράς για όλες και όλους, ένα σημείο για το τι πρέπει να περιμένουμε τον επόμενο χρόνο.

Στο εξωτερικό ο προϋπολογισμός καθιστά σαφές στις αγορές, στους επενδυτές, στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης, τις πολιτικές που αναμένεται να εφαρμόσει.

Αφορά ουσιαστικά τον επιμερισμό όλων αυτών των παραγόντων, οι οποίοι με τη σειρά τους επηρεάζουν και το εσωτερικό της χώρας, το ευρύτερο οικονομικό κλίμα της.

Τα επισημαίνω όλα αυτά, γιατί ο προϋπολογισμός αναφέρεται σε νούμερα, προφανώς και εκτιμήσεις, αλλά είναι δεδομένο ότι οι επιπτώσεις του είναι καθοριστικές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της οικονομίας, της κοινωνίας, της ίδιας της ζωής των ανθρώπων μιας χώρας.

Αυτή είναι η σημασία του και αυτή τη σημασία καλούμαστε να αναδείξουμε και εμείς σήμερα, όπως και στις υπόλοιπες συνεδριάσεις μας στην ολομέλεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να είμαι ειδική εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020.

Στην αντίστοιχη συζήτησή μας στην Επιτροπή Οικονομικών για το προσχέδιο του προϋπολογισμού είχα τονίσει ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, ο οποίος θα λάβει τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και έγινε.

Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι όταν υπάρχει σωστή προετοιμασία, ρεαλιστική προσέγγιση και γνώση των προβλημάτων της οικονομίας μας, θα υπάρξει και συνεννόηση και συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Σε όλα αυτά αξίζει να σημειωθεί για μια ακόμα φορά ότι η χώρα μας βγήκε με επιτυχία στις αγορές και μάλιστα βγήκε για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων δεκατριών εβδομάδων του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Αντίστοιχα για το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου προέκυψε και το ιστορικό χαμηλό επιτόκιο του 1,5%.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με τον Προϋπολογισμό του 2020 γίνεται πράξη η δέσμευση της Κυβέρνησης να περιορίσει τους φόρους, να διευρύνει τη φορολογική βάση και βέβαια να ανατρέψει το κλίμα αποεπένδυσης, το οποίο είχε προκύψει με τη σκληρή περιοριστική πολιτική που είχε ασκήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ύψους 11,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, δίνονται περισσότερα φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις τα οποία σε συνδυασμό με όσα έχουν ψηφιστεί ήδη από το καλοκαίρι, αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα βάζουν μπροστά τη μηχανή της οικονομίας μας.

Για εμάς τους Βουλευτές που στηρίζουμε αυτήν την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι σημαντικό να βλέπουμε στον Προϋπολογισμό όσα είχαν γραφτεί και παρουσιαστεί στο προεκλογικό μας πρόγραμμα.

Όπως ανέφερα και πριν, οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού μάς αφορούν όλους. Αφορούν στις οικογένειες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, αφορούν στην υπογεννητικότητα που αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για το ελληνικό έθνος, αφορούν στις επιχειρήσεις, στη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Αφορούν και στην περιφέρεια με την αναδιάρθρωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα να αναφερθώ στην ομιλία μου στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Η αναδιάρθρωση του προγράμματος, πιστεύω ότι, είναι ένα από τα κομβικά σημεία του παρόντος προϋπολογισμού.

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι αυτό που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της χώρας, είναι αυτό που συμβάλλει στην αύξηση του ιδιωτικού και δημοσίου κεφαλαίου της οικονομίας και στηρίζει την αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας σε μακροχρόνια βάση.

Είναι αυτό το πρόγραμμα που επιτρέπει να υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη, την πρόοδο, ειδικά των ακριτικών νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας μας.

Για το 2020 το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 6.750.000.000 ευρώ. Πώς μεταφράζεται στην πράξη η συγκεκριμένη πολιτική; Είναι προφανές ότι τα ποσά αυτά αναμένεται να κατευθυνθούν σε πολιτικές που έχουμε ανάγκη, σε πολιτικές που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός.

Ενδεικτικά να αναφέρω τις δράσεις που αναβαθμίζουν τις δημόσιες υποδομές, την υγεία, την εκπαίδευση, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες, την ενέργεια και το περιβάλλον. Περαιτέρω, προωθείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης και στηρίζονται αναγκαίες δομές κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   "Η αλήθεια για την έγκριση δαπάνης 100.000 € της μελέτης του κλειστού Αρχαγγέλου"

Το Υπουργείο Οικονομικών ενίσχυσε το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων με μεταφορά 250 εκατομμυρίων ευρώ από το εθνικό σκέλος στο συγχρηματοδοτούμενο.

Ενισχύονται έτσι τα αναμενόμενα αναπτυξιακά οφέλη λόγω του υψηλότερου πολλαπλασιαστή του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους, δημιουργώντας δημοσιονομικό όφελος περί τα 170 εκατομμύρια ευρώ.

Εν κατακλείδι, το συνολικό ποσό των 6 δισ.750 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύει το 3,4% του ΑΕΠ και χωρίζεται σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και σε 750 εκατομμύρια για τα έργα από αμιγώς εθνικούς πόρους.

Γιατί επιλέξαμε αυτήν την πολιτική; Γιατί στοχεύουμε στην απορρόφηση των πόρων, ώστε να εξασφαλιστεί η εισροή της αναλογούσας συνδρομής από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο στόχος αυτός θα ενισχύσει την προώθηση της αναπτυξιακής πολιτικής και θα επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των προγραμμάτων. Σημειώνω εδώ ότι από τα 6 δισεκατομμύρια τα 4,2 αφορούν σε έργα ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2020 και τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε λοιπά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Ουσιαστικά, με την αλλαγή στην προσέγγιση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στοχεύουμε στην πλήρη υλοποίησή του, γιατί θεωρούμε ότι θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην προσπάθειά μας για την ουσιαστική ανάπτυξη.

Είναι και αυτή μια απάντηση στην πολιτική των υπερβολικών πλεονασμάτων που επιδίωξε ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς βέβαια να τα ονομάζει «ματωμένα».

Θα ήθελα εδώ να εξηγήσω τι σημαίνει στην πράξη η υλοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, έτσι όπως την προωθεί η Κυβέρνησή μας και ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πιστώσεις για τις άγονες γραμμές. Όπως γνωρίζετε, η απρόσκοπτη συγκοινωνία των μικρών νησιών με τα μεγαλύτερα νησιά και με την ηπειρωτική Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας.

Μέχρι πρότινος οι πιστώσεις για τις άγονες γραμμές δίνονταν από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και πριν την κατάργησή του και από τις αντίστοιχες πιστώσεις του Υπουργείου Αιγαίου. Θα μπορούσε να πει κανείς εδώ ότι δεν υπήρχε ένα συνεκτικό σχέδιο για τη χρηματοδότηση των άγονων γραμμών.

Ωστόσο, σήμερα, ήδη έχει ανακοινωθεί αύξηση κατά 45% των πιστώσεων για τις άγονες γραμμές και ωστόσο αυτό που έχει σημασία για τους νησιώτες είναι ότι από φέτος η χρηματοδότηση των άγονων γραμμών εντάσσεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Με άλλα λόγια οι άγονες γραμμές χρηματοδοτούνται ως επαναλαμβανόμενη δράση για τα επόμενα έτη με διασφαλισμένους πόρους από το πρόγραμμα.

Μπορεί να γίνει έτσι καλύτερος σχεδιασμός των δρομολογίων της άγονης γραμμής και βέβαια να υπάρχει και καλύτερη, ποιοτικότερη μεταφορά όλον τον χρόνο με αντίστοιχης ποιότητας πλοία. Με αυτόν τον τρόπο προωθείται ουσιαστική αναπτυξιακή πολιτική για τα νησιά μας και αντιμετωπίζονται χρόνια ζητήματα ανάπτυξης που αφορούν τη νησιωτική χώρα.

Φυσικά δεν είναι μόνο οι άγονες γραμμές το ζητούμενο για τους νησιώτες. Η νησιωτική Ελλάδα εξακολουθεί και αντιμετωπίζει ζητήματα ανάπτυξης, ζητήματα υποδομών.

Όμως, αυτή η Κυβέρνηση έχει δείξει στην πράξη ότι πιστεύει στην ουσιαστική ανάπτυξη, στην ανάπτυξη που δημιουργεί δουλειές που δημιουργεί πλούτο για τη χώρα.

Για τη Ρόδο είναι σημαντικό που προχωράει η επένδυση της Αφάντου Ρόδου, η οποία θα αναβαθμίσει το επίπεδο των τουριστικών μας υπηρεσιών.

Είναι σημαντικό που με το πρόγραμμα εθνικής ανάπτυξης θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να χρηματοδοτήσουμε έργα υποδομής στα ακριτικά νησιά, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει ανάγκη για νέες υποδομές, μιας και οι παλιές καταστράφηκαν, όπως για παράδειγμα από την πρόσφατη θεομηνία στη Ρόδο.

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, σε συνεννόηση βέβαια και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μπορεί να δώσει, αν χρειαστεί, χρηματοδοτικές λύσεις για την κατασκευή της νέας γέφυρας του ποταμού Μάκαρη στο Χαράκι της Ρόδου.

Μπορεί να αποκατασταθούν οι ζημιές στην Κοιλάδα των Πεταλούδων και όπου αλλού υπάρχουν περιοχές που έχουν πληγεί από τις θεομηνίες και ασφαλώς να σχεδιαστούν νέα και αποτελεσματικά αντιπλημμυρικά έργα.

Μπορεί να προχωρήσει μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και η κατασκευή του νέου δρόμου σύνδεσης της πόλης της Ρόδου με το αεροδρόμιο του νησιού, ενός νέου οδικού άξονα, που έχει ανάγκη ο τόπος μας, ο οποίος βρίσκεται στη φάση των μελετών και συζητείται η χρηματοδότηση της κατασκευής του και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώνω την εισήγησή μου, σημειώνοντας τα εξής:

Η πραγματικότητα που ζούμε όλοι μας είναι και ο τελικός κριτής της παρούσας Κυβέρνησης και της οποιασδήποτε κυβέρνησης και η πραγματικότητα είναι ότι κάθε δέσμευσή μας έχει γίνει πράξη.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πληρώνουν λιγότερο φόρο εισοδήματος ως φυσικά πρόσωπα.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΦΠΑ έχει μειωθεί σε βασικά είδη και υπηρεσίες, όπως στη διατροφή, στην εστίαση και στην ηλεκτρική ενέργεια.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις εκατόν είκοσι δόσεις στην Εφορία και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες βλέπουν ότι και οι επιχειρήσεις τους θα αρχίσουν να πληρώνουν λιγότερους φόρους.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες βλέπουν ότι η ακίνητη περιουσία τους αναβαθμίζεται με τα μέτρα που λάβαμε για την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας και της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων.

Όλα αυτά και άλλα, τα οποία έχουν αναφέρει και οι συνάδελφοί μου εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας, είναι η πραγματικότητα που ζουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, μια πραγματικότητα η οποία αποτυπώνεται τόσο στη δραστική αναβάθμιση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας όσο και από όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Προφανώς, αυτή είναι μόνο η αρχή. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και όλοι εμείς δεν επαναπαυόμαστε με όσα έχουν γίνει.

Είμαστε περήφανοι για όλα αυτά, είμαστε περήφανοι, γιατί μπορούμε να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια, ότι είμαστε ειλικρινείς και πιστοί σε όσα είχαμε δεσμευτεί. Έχοντας την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, προχωρούμε στην εφαρμογή της δραστικής και ουσιαστικής αναπτυξιακής μας πολιτικής.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας είναι ένας προϋπολογισμός ευθύνης, ένας προϋπολογισμός συνέπειας, ένας προϋπολογισμός προοπτικής.

Είναι ένας προϋπολογισμός με ανάπτυξη για όλους, ακριβώς όπως δεσμευτήκαμε πριν από τις εκλογές απέναντι στον ελληνικό λαό. Γι’ αυτούς τους λόγους εισηγούμαι την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2020.

 

 

 150 total views,  2 views today