Γιορτινό μενού για τους ακροατές του Sky από τον Executive Chef Γιάννη Σφακιανάκη

1068

Πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό γίνεται η γαστρονομία . Σε αυτή αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky σήμερα ο Executive Chef κ.Γιάννης Σφακιανάκης .

Ο κ.Σφακιανάκης έχει δουλέψει στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και κατάφερε να ταξιδέψει μέχρι εκεί τις ελληνικές γεύσεις.

Όσο για τις συνθήκες εκεί τόνισε πως είναι πρόκληση.

«Είναι πρόκληση να εργαστείς στη Σαουδική Αραβία. Είναι όμορφο να δημιουργείς και να ευχαριστείς τους επισκέπτες. Δεν ήταν δύσκολο να περάσουμε εκεί τις ελληνικές γεύσεις. Είμαστε κοντά γευστικά και  μας αγαπούν», είπε ο κ.Σφακιανάκης.

To εορταστικό μενού για τους ακροατές του Sky

Ο κ. Σφακιανάκης  ετοίμασε ένα γιορταστικό μενού ειδικά για τους ακροατές του Sky και τους αναγνώστες του Skyrodos.gr

Για πρώτο πιάτο ο κ. Σφακιανάκης πρότεινε μια σούπα βελουτέ με κολοκύθα και ξεχωριστό άρωμα μαστίχας γαρνιρισμένη με τραγανό απάκι Κρήτης,  για δεύτερο χοιρινό με κυδώνια κάστανα με κρασί μαυροδάφνη στο φούρνο  και για γλυκό μια ωραία δημιουργία από γιαούρτι και κατίκι Δομοκού με μέλι εντός και γαρνίρισμα γλυκό του κουταλιού.

Για σαλάτα πρότεινε μια δημιουργία με μαρούλι , εσπεριδοειδή ρόδι ρόζ γκρέιπ φρούτ , τυρί γραβιέρα και κουκουνάρι καβουρδισμένα.

Oι συνταγές από τον κ Σφακιανάκη

Βελουτέ Σούπα Κολοκύθας

 Μερίδες :10 άτομα

Υλικά Συνταγής

  • 2 κιλά Κολοκύθα
  • 500 γρ. Ξερά Κρεμμύδια
  • 500 γρ. Πράσσο
  • 1 κιλό Καρότα
  • 200 γρ. Πατάτες
  • 50 γρ. Ελαιόλαδο
  • 12 γρ. Μαστίχα Χίου (κομμάτια ή σκόνη)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Για το Σερβίρισμα

  • Τραγανό Απάκι

 

Εκτέλεση

 

Για την Βελουτέ Σούπα Κολοκύθας η κολοκύθα πρέπει να είναι κομμένη σε σχετικά μεγάλα κομμάτια και ψημμένη στον φούρνο, ώστε να «μαραθούν».

  • Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτία βάζουμε τα κρεμμίδια, το πράσσο, τα καρότα, τις πατάτες και το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε μέχρι να «μαραθούν».
  • Σε ένα μίξερ μετατρέπουμε την μαστίχα σε σκόνη.Αν έχτε προμηθευτεί σκόνη μαστίχας παραλείψετε αυτό το βήμα.
  • Όταν «μαραθούν»τα παραπάνω υλικά, βάζουμε και την κολοκύθα στην κατσαρόλα.Ρίχνουμε νερό μέχρι να στεπαστούν όλα τα υλικά και βράζουμε για 40 λεπτά. Προσθέτουμε την σκόνη της μαστίχας πριν κλείσουμε την κατσαρόλα για να βράσουμε τα υλικά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι αν χρειάζεται.
  • Μόλις «μαραθούν» τα υλικά παίρνουμε ένα μίξερ χειρός και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν αλοιφή. Η υφή που θέλουμε να έχει είναι αυτή της πηχτής σούπας.

 Για το Σερβίρισμα:

 

  • Κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες το απάκι, το απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στον φούρνο για 3-4 λεπτά στους 180 βαθμούς, μέχρι να γίνει τραγανό.

Σερβίρουμε την σούπα τοποθετώντας απο πάνω το τραγανό απάκι και λίγο πιπέρι.

 

Χοιρινό Μπούτι με Κυδώνια, Κάστανα και Baby Πατάτες

 

Μερίδες :10 άτομα

 

Υλικά Συνταγής

  • Χοιρινό Μπούτι Γαλάκτος σε ρολό κιλά
  • 5 Κυδώνια
  • Μισό κιλό Κάστανα
  • 1 κιλό Πατάτες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το μαρινάρισμα:

  • Μαυροδάφνη
  • Κόκκινο Κρασί της επιλογής σας
  • Μέλι
  • Ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Για το Χοιρινό Μπούτι με Κυδώνια, Κάστανα και Baby Πατάτες

  • Θα μαρινάρουμε το χοιρινό ρόλο με μέλι, μαυροδάφνη, ελαιόλαδο και κόκκινο κρασί της επιλογής σας. Θα ήταν προτιμότερο να κάνετε την διαδικασία αυτή απο το προηγούμενο βράδυ και να το βάλετε στο ψυγείο σκεπασμένο.
  • Σκεπάζουμε το ταψί στο οποιό θα ψήσουμε το ρολό, μαζί με την μαρινάδα του, αλάτι και πιπέρι, με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στο φούρνο στους 160 βαθμούς για 1 μίση με 2 ώρες.
  • Κόβουμε τα κυδώνια και τις καθαρισμένες πατάτες στα τέσσερα.
  • Ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε τα κυδώνια, τις πατάτες και τα κάστανα στο ταψί με το ρολό.
  • Σε τακτά χρονικά διαστήματα περιχύνουμε το κρέας με τον ζώμο που υπάρχει στο ταψί.

 

Σερβίρουμε κόβοντας το ρολό σε ωραίες φέτες μαζί με κυδώνια, κάστανα και πατάτες. Περιχύνουμε πάνω απο το κρέας το ζουμί που έχει περισσέψει στο ταψί.

 

Μους Γιαούρτι με Κατίκι Δομοκού

 

Μερίδες :10 άτομα

 

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό Κανταΐφι
  • 500 γρ. Στραγγιστό Γιαούρτι
  • 500 γρ. Κατίκι Δομοκού
  • 100 γρ. Μέλι

 

Για το Σερβίρισμα

  • Κανέλα
  • Γλυκό του κουταλιού Βύσσινο ή Σταφύλι

 

Εκτέλεση

Για την Μους Γιαούρτι με Κατίκι Δομοκού

  • Φτιάχνουμε με το κανταΐφι φωλίες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τις ψήνουμε στον φούρνο για 3-4 λέπτα στους 180 βαθμούς.
  • Σε ένα μπόλ βάζουμε το γιαούρτι, το κατίκι και το μέλι και τα ανακατευούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

 

 Για το Σερβίρισμα

  • Σερβίρουμε το μίγμα με το γιαούρτι, το κατίκι και το μέλι και απο πάνω ρίχνουμε κανέλα και γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή σταφύλι.

 

 Ο κ. Σφακιανάκης έχει εργαστεί και σε ξενοδοχεία της Ρόδου με πιο πρόσφατη συνεργασία του αυτή με την εταιρεία ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΑΕΞΤΕ  και το Αmada Colossos Resort.