Γρηγοριάδης: Σε ιδιώτες η διαχείριση των απορριμάτων, στους πολίτες αργότερα ο λογαριασμός;

565

Η παρέμβαση που είχε σχεδιάσει ως δήμαρχος ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος φαίνεται πως υλοποιείται τώρα με την δρομολόγηση του έργου «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου μέσω ΣΔΙΤ”, με αναθέτουσα αρχή το ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.

Το κυριότερο όμως και σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα περί νέου διαγωνισμού για την αποκομιδή  φαίνεται πως το πακέτο της διαχείρισης των σκουπιδιών περνάει σε ιδιώτες.

Αυτή η εξέλιξη δεν αποκλείεται να φέρει και αυξήσεις στα τέλη για τους πολίτες αφού  δεν έχει πλέον το 100% της υλοποίησης και διαχείρισης του έργου που αφορά τα απορρίμματα η αυτοδιοίκηση.

Στον τρόπο λειτουργίας του έργου αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky σήμερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Γρηγοριάδης

Έκρουσε όμως και τον κώδωνα του κινδύνου για την υποβάθμιση της ανακύκλωσης στην πηγή.

“Το έργο θα προκαλέσει  όπως είπε  αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριζόμαστε τα απόβλητα.Στα πλαίσια του έργου θα   επεκταθεί ο χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.  Κοντά στο ΧΥΤΑ στο Τσαϊρι θα  δημιουργηθεί μια νέα λεκάνη μεγάλης χωρητικότητας  που θα καλύψει  τις ανάγκες για 20 χρόνια.  Επίσης θα  δημιουργηθεί μια μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων υπολειμματικών απορριμμάτων και   μια μονάδα κομποστοποίησης για τα οργανικά απόβλητα”, τόνισε.

Ακόμη θα δημιουργηθούν και δύο σταθμοί μεταφόρτωσης των  απορριμμάτων. Επίσης προβλέπεται εκσυγχρονισμός του ΚΔΑΥ και μονάδα επεξεργασίας της λυματολάσπης.

Την ευθύνη για το όλο έργο όπως προκύπτει σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη θα έχει ο ιδιώτης που θα συνεργαστεί ενώ τη διεκπεραίωση θα κάνει η αυτοδιοίκηση.

«Οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων που γίνονται με μηχανικό τρόπο υποβαθμίζουν την ανακύκλωση και ιδίως στην πηγή. Θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η ανακύκλωση στην πηγή συνεχίζεται», παρατήρησε ο κ. Γρηγοριάδης.

«Πρέπει να βελτιώσουμε την ανακύκλωση για να έχουμε και προϊόντα για εμπορική εκμετάλλευση. Διαφορετικά θα έχουμε  ένα μεγάλο έργο που δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα», είπε.

Ο κ. Γρηγοριάδης τόνισε επίσης ότι εφόσον οι ιδιώτες θα  επενδύσουν κεφάλαια και θα έχουν την ευθύνη για την αποκομιδή και την επεξεργασία των απορριμμάτων θα θελήσουν να πάρουν πίσω τα χρήματα που δαπάνησαν γεγονός που σημαίνει πως μερίδιο του κόστους θα μετακυλιστεί στους πολίτες.

«Εφόσον θα πρέπει ο ιδιώτης που θα συνεργαστεί  θα δώσει 12 εκατομμύρια ευρώ θα θελήσει να  τα πάρει πίσω. Πρέπει να δούμε την ποιότητα των υπηρεσιών και το κόστος που ενδεχομένως να προκύψει για τους πολίτες», είπε.