«Η κυβέρνηση έφθασε  σε αυτό το σημείο γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα υποβάθμισε και ωραιοποίησε τη στάση της Τουρκίας . Εγιναν με τη γειτονική χώρα από την αρχή  λάθος εκτιμήσεις»

Αυτό δήλωσε στον Sky ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή τις εξελίξεις με τη γειτονική χώρα και την κλιμάκωση της έντασης είτε με τις παραβιάσεις ή  με τις γεωτρήσεις στην Κύπρο.

Ο προηγούμενος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, όπως είπε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, χαρακτήρισε νευρική την Τουρκία.
« Με το να χαρακτηρίζεις κάποιο νευρικό του δίνεις χαρακτηριστικά πολύ παροδικά. Στην πραγματικότητα η Τουρκία έχει σταθερή στρατηγική και όποιος την παρερμήνευε ως στιγμιαία δράση οδηγήθηκε σε λάθος εκτιμήσεις. Ακολούθησαν και άλλα  λάθη στη λογική αυτή. Εμείς από την αρχή είχαμε πει πως η γειτονική χώρα έχει στρατηγική και σταθερότητα και έπρεπε και εμείς να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός, με τη δήλωση στην οποία προέβη, είπε τα αυτονόητα.

«Ενας ηγήτορας πρέπει να έχει στο μυαλό του όλα τα σενάρια τα οποία πρέπει να μελετά για να μην τον πιάνουν οι εξελίξεις ξαφνιασμένο. Τώρα μιλάει ο πρωθυπουργός με κάποιο ρεαλισμό. Πέντε χρόνια μας έλεγε τι ωραία που είναι. Είχαν συντελεστεί γεγονότα που έπρεπε να είχαν «ψυλλιάσει» την κυβέρνηση. Οι παραβιάσεις αυξάνονταν με αλματώδεις ρυθμούς το είχα επισημάνει και μου έλεγαν ότι δεν τρέχει τίποτε. Ας κάνουν ότι οφείλουν διαφορετικά θα χρειαστούμε μια άλλη θεώρηση των πραγμάτων η οποία θα είναι ρεαλιστική και θα διαμορφώνει συνθήκες και συμμαχίες αποτροπής προκειμένου η χώρα να διασφαλίσει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα», τόνισε .


Σε ερώτηση αν είναι τελικά ορατός ο κίνδυνος η Τουρκία επιχειρήσει να κάνει γεώτρηση εντός της ΑΟΖ στο Καστελόριζο ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:

« Η Τουρκία έχει εγκλωβιστεί στο μοντέλο της παραγωγής έντασης. Το αν θα μεταφέρει την ένταση στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελορίζου δεν μπορώ να το πω. Αυτοί που σχεδιάζουν διπλωματικές και επιχειρησιακές κινήσεις πρέπει να ετοιμάζονται και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο».