«Μόνο τα κρατικά έσοδα θα ωφεληθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Η επιχειρηματική κοινότητα οδηγείται προς την λουκετοποίηση. Δυστυχώς μετά από τόσα χρόνια κρίσης οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται είναι στη λάθος κατεύθυνση. Δεν δημιουργείται έτσι η ανάπτυξη»

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο skyrodos.gr ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου με αφορμή τις ανακοινώσεις που έγιναν για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό για την αύξηση του κατώτατου μισθού είμαστε βέβαιοι πλέον ότι η επιχειρηματική κοινότητα οδηγείται προς την λουκετοποίηση. Εμείς είχαμε το τονίσει την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού. Αυτό όμως θα έπρεπε να συνοδεύεται ταυτόχρονα με μείωση των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών και των συντελεστών του ΦΠΑ. Επίσης θα έπρεπε να δοθεί επιτέλους στους επιχειρηματίες η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Δυστυχώς κανένα από τα αιτήματα μας δεν εισακούστηκε. Αυξάνεται μονομερώς οι μισθός. Αυτό θα δυσχεράνει την δυνατότητα που έχουν οι επιχειρηματίες να λειτουργούν στο άκρως ανταγωνιστικό επαγγελματικό στίβο. Θα αυξηθούν τα «λουκέτα», δήλωσε στο skyrodos.gr ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.


Ο κ. Γιάννης Πάππου αναφέρεται και άσχημη κατάσταση που επικρατεί τώρα στην τοπική οικονομία και τόνισε πως οι κινήσεις που έχουν γίνει από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και κυρίως οι πολύ μεγάλες αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής δείχνουν πως η Ελλάδα θα αργήσει να εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Υπάρχουν πολλά προϊόντα που ήταν στο χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ δηλαδή στο 6% ( μπισκότα κονσέρβες). Ακολούθως πήγαν στο 9% μετά στο 16% στο 23 και τώρα στο 24%. Άρα έχουμε επιβάρυνση της τάξεως των 18 ποσοστιαίων μονάδων. Αυτό έχει επιδεινώσει την καταναλωτική δυνατότητα που έχουν όλοι οι πολίτες . Όταν συμβαίνουν αυτά ανάπτυξη δεν θα δούμε ποτέ. Αντιθέτως Θα δούμε περισσότερα λουκέτα.Περισσότεροι επιχειρηματίες θα κλείσουν τα καταστήματα τους. Με αυτή τη μεθόδευση η χώρα δεν θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης ποτέ», τόνισε ο κ. Γιάννης Πάππου.
Οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ

Σε ερώτηση σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ ο κ. Γιάννης Πάππου τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτο που φθάσαμε στο σημείο να συνδεθεί το ειδικό καθεστώς με το μεταναστευτικό πρόβλημα.

«Ναι μεν διατηρήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ αλλά είναι ανεπίτρεπτο που η κυβέρνηση τους συνέδεσε με το «μεταναστευτικό». Αυτό λειτουργεί προσβλητικά για τους νησιώτες. Είναι καλό που έχει διατηρηθεί το μέτρο. Τονίζω ότι μας έχει δοθεί από την ΕΕ ως δικαίωμα . Δυστυχώς όμως έχουμε καταστεί ανίκανοι να το συντηρήσουμε και αναφέρομαι σε εκείνους που έχουν την ευθύνη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ.
Όσο για την ολική επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ο κ. Πάππου δήλωσε ότι η διοίκηση του ΕΒΕΔ δεν σταμάτησε ποτέ να διαμαρτύρεται και να τονίζει το πόσο σημαντικό είναι το ειδικό καθεστώς για τα Δωδεκάνησα .

«Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης. Δεν είναι δυνατό οι κάτοικοι στα νησιά να πληρώνουν τόσο υψηλό ΦΠΑ», είπε ο κ. Πάππου.

Brexit με άτακτη υποχώρηση της Μεγ Βρετανίας από την ΕΕ

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ αναφέρθηκε και στον κίνδυνο της άτακτης υποχώρησης της Μεγ Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέσα στον Φεβρουάριο όπως έχει ανακοινωθεί ήδη η διοίκηση του ΕΒΕΔ θα έχει την ευκαιρία ν α συνομιλήσει με την πρέσβειρα της Μεγ Βρετανίας για το Brexit και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια έξοδος χωρίς συμφωνία.

«Τελούμε σε αναμονή για την ανακοίνωση της ημερομηνίας άφιξης της πρέσβειρας της Αγγλίας στην Ελλάδα. Είναι κάτι που μας αφορά όλους . Οι Άγγλοι θα χρειάζονται βίζα για να έρχονται στη χώρα μας. Θα υπάρξει πρόβλημα στην τουριστική βιομηχανία και στις επιχειρηματικές σχέσεις. Ακόμη και οι Έλληνες που μένουν και δραστηριοποιούνται στη Μεγ Βρετανία θα δυσκολευθούν πάρα πολύ», είπε ο κ. Πάππου.

Η ανακοίνωση από το ΕΒΕΔ

Μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της χώρας για αύξηση του κατώτατου μισθού ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κος Γιάννης Πάππου δήλωσε:

«Είναι υποκριτικό να αυξάνουμε το εισόδημα κάποιας μερίδας εργαζομένων, χωρίς αυτό πράγματι να μεταφράζεται σε αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης.
Το μόνο αποτέλεσμα της συγκεκριμένης απόφασης θα είναι επιπλέον έσοδα σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές χωρίς ουσιαστική βελτίωση της αγοραστικής ικανότητας των εργαζομένων.»