Ανανέωση:

«Η διάσκεψη του Βερολίνου δεν επιτρέπει αισιοδοξία γιατί δεν οδήγησε σε συγκεκριμένη απόφαση για να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη. Η συμμετοχής της Ελλάδος δυναμιτίστηκε από τις αξιώσεις της χώρας. Η χώρα μας θα ήθελε καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου κάτι που όμως ήταν εκτός ατζέντας της διάσκεψης»

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον Sky ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου διεθνολόγος κ. Γιάννης Στριμπής.

Μιλώντας για τις συνομιλίες στη διάσκεψη του Βερολίνου ο κ. Στριμπής τόνισε πως οι έξωθεν παρεμβάσεις καταφέρνουν να μειώνουν την ένταση του πολέμου αλλά δεν οδηγούν σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός

«Το ζήτημα είναι αν θα είναι η μακρόβια της συμφωνία μεταξύ των κκ. Χαφτάρ . Οι έξωθεν παρεμβάσεις καταφέρνουν να μειώνουν την ένταση του πολέμου αλλά δεν οδηγούν σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Δεν είμαι βεβαίως ότι θα οδηγηθούμε σε μόνιμη ειρήνη στη Λιβύη», τόνισε.

Όσο για την παρουσία της Τουρκίας στη διάσκεψη αλλά και τις ανακοινώσεις στις οποίες προέβη ο κ. Ερντογάν ο κ. Στριμπής τόνισε:

«Η παρουσία της Τουρκίας δείχνει αναβάθμιση του ρόλου της. Η γειτονική χώρα συνεχίζει να αμφισβητεί το γεγονός ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Δεν θα έχει όμως ιδιαίτερη επιτυχία στις αξιώσεις της. Τα επιχειρήματα αυτά επαναλαμβάνονται εδώ και αρκετά χρόνια».

Για την αναφορά περί των αξιώσεων για την Κρήτη και τα 14 νησιά που την περιβάλλουν ο κ. Στριμπής δήλωσε:

«Η Τουρκία προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις αξιώσεις της. Η πολιτική της Τουρκίας είναι πολιτική διεκδικήσεων. Η γειτονική χώρα θέλει να σύρει την Ελλάδα σε μια συνολική διαπραγμάτευση για να εκβιάσει με στόχο παραχωρήσεις. Αυτό το στόχο έχουν οι κινήσεις της» .

Σε ερώτηση αν η Τουρκία στείλει γεωτρητικό ή ερευνητικό σκάφος νοτίως της Κρήτης ο κ. Στριμπής είπε:

«Θεωρώ πιθανή την αποστολή γεωτρητικού σκάφους στην περιοχή. Μέχρι τώρα η Τουρκία ότι λέει το κάνει συνήθως. Eίναι ένα σενάριο που πρέπει η ελληνική πολιτεία να αντιμετωπίσει»

Όσο για τις νομικές ενέργειες στις οποίες θα μπορούσε να προβεί η Ελλάδα για να αποφύγει τετελεσμένα ο κ. Στριμπής δήλωσε:

« Εάν γίνει προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων από την Τουρκία θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από διαβήματα και διμερώς προς την γειτονική χώρα και πολυμερώς προς τα άλλα κράτη για να φανεί πως γίνεται απόπειρα παραβίασης της υφαλοκρηπίδας της χώρας».

Ο κ. Στριμπής αναφέρθηκε και στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και τόνισε πως δεν πρόκειται για μια διαδικασία αυτόματη.
«Δεν είναι αυτόματη η διαδικασία. Για να γίνει προσφυγή θα πρέπει να πάψει η ένταση και οι δύο χώρες να συμφωνήσουν για την προσφυγή», είπε.

 6 total views,  2 views today