Την αντίθεση του στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη μετατροπή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε κλειστού τύπου κέντρο εξέφρασε σήμερα μιλώντας στον Sky ο δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς.

Ο δήμαρχος της Κω υπογράμμισε ότι το νησί δεν μπορεί να σηκώσει άλλο το βάρος αυτό και τόνισε πως λύση είναι μόνο η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

«Έχουμε ζήσει στο πετσί μας το μεταναστευτικό και αντιλαμβανόμαστε που θα οδηγήσει αυτό που γίνεται. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 48 διαφορετικές εθνικότητες. Καταβαίνετε τι σημαίνει η συνύπαρξη ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων σε ένα κλειστό χώρο. Να τηρηθεί η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Οτιδήποτε άλλο  μετατρέπει το νησί μας σε χώρο αποθήκευσης ανθρώπινων ψυχών μας βρίσκει αντίθετους», δήλωσε στoν Sky ο δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς.

Σε ερώτηση σχετικά με το που θα δημιουργηθεί η νέα δομή ο δήμαρχος Κω δήλωσε:

«Δεν μπορούν οι άνθρωποι αυτοί  να μένουν υπό περιορισμό πέραν του τριμήνου. Χθες είχαμε την απελευθέρωση δεκάδων . Πως θα κάνουν νέες δομές όταν έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο ;Ζητούμε την αποσυμφόρηση της Κω. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η Κως δεν μπορεί να σηκώσει άλλο το βάρος. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε».

Όσο για το χρόνο λειτουργίας της νέας δομής ο κ. Νικηταράς δήλωσε:

«Θα αντιληφθούν κάποια στιγμή ότι όλο αυτό δημιουργεί ένα αδιέξοδο”

Σε ερώτηση σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ και την παράταση που δόθηκε από την κυβέρνηση ο κ. Νικηταράς δήλωσε:

«Δεν μας κάνουν καμία χάρη. Θα έπρεπε να μας δώσουν πολλά επιπλέον γιατί η Κως αποδίδει τα μέγιστα. Μας χρωστούν δεν τους χρωστούμε. Το θέμα είναι πολιτικό πάνω από όλα. Έχουμε δικαίωμα να προστατεύσουμε το νησί μας».

Χθες βράδυ συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Κω. Εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Συνεδρίασε χθες βράδυ η Εκτελεστική Επιτροπή Δήμου Κω, αμέσως μετά την επιστροφή του Δημάρχου Θεοδόση Νικηταρά από την Αθήνα και την συνάντησή του με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και συζήτησε τις εξελίξεις σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Ανοίγουν στόματα για τον γυναικολόγο με «βροχή» καταγγελίες

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης προκαλούν σοβαρό προβληματισμό στην κοινωνία μας όσον αφορά στον τρόπο, στις συνθήκες και στο αποτέλεσμα της διαχείρισης που επιχειρείται.

Από τις πρώτες ημέρες της τρέχουσας δημοτικής περιόδου ασχοληθήκαμε με αυτό το μείζον ζήτημα για το νησί μας και τους συμπατριώτες μας.
Μέλημά μας η προστασία της φήμης της Κω, ως τόπου φιλοξενίας ενός από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας και προαγωγής των ανθρωπιστικών αρχών, ως πατρίδας του Πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη.

Zητήσαμε κατ΄επανάληψη την αποσυμφόρηση του νησιού μας, στο όριο των πραγματικών δυνατοτήτων που παρέχουν οι υπάρχουσες υποδομές.

Θέσαμε ως κόκκινη γραμμή την μεταφορά στο νησί μας αφικνούμενων σε άλλα νησιά.
Η ανακοίνωση για μετατροπή του Κ.Υ.Τ. Κω σε κλειστού τύπου μας βρίσκει αντίθετους. Δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν σε κλειστό χώρο, τύπου φυλακής, αιτούντες άσυλο, ασυνόδευτα ανήλικα, οικογένειες με παιδιά, από 48 διαφορετικές χώρες, όπως είναι η σημερινή κατάσταση.

Όταν το Κ.Υ.Τ. που δημιουργήθηκε για 840 θέσεις φιλοξενίας έχει φτάσει να στηρίζει σήμερα περίπου 4.500 άτομα, τι θα συμβεί σε ένα κλειστό χώρο κατ΄ελάχιστο 2000 ατόμων σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν;

Ποιος εγγυάται ομαλές εξελίξεις, όταν η μετεγκατάσταση δικαιούχων γίνεται με απελπιστικά βραδείς ρυθμούς με ευθύνη των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι επιστροφές προς Τουρκία και τρίτες χώρες είναι ελάχιστες;

Ο Δήμος Κω δηλώνει την αντίθεσή του στη μετατροπή του Κ.Υ.Τ. σε κλειστού τύπου και ζητά:
– Άμεση αποσυμφόρηση του νησιού στο ανεκτό όριο που προβλέπουν οι υποδομές του Κ.Υ.Τ..
– Καμία μεταφορά ανθρώπων από άλλα νησιά προς Κω.
– Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους όσοι και για όσο παραμείνουν στο νησί μας.
– Στελέχωση του Κ.Υ.Τ. και της Υπηρεσίας Ασύλου.
– Ταχεία διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου.
– Πίεση στην Τουρκία για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.
– Δίκαιη κατανομή προσφύγων – μεταναστών και αλληλεγγύη των Ευρωπαϊκών χωρών προς τη χώρα μας.

 178 total views,  2 views today