«Δεν θα είναι κακή η σεζόν του 2019 αλλά όχι και εύκολη. Θα υπάρχουν δυσκολίες. Οι προοπτικές του φετινού καλοκαιριού αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ άλλων στη Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ».

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον Sky σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων και Α’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΞ  κ. Μανώλης Γιαννούλης με αφορμή τη διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος πριν από λίγες ημέρες.

Αναγκαία  σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη  είναι η στοχευμένη προβολή του τουριστικού προϊόντος προκειμένου να αυξηθούν οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και θα φθάσουν τουλάχιστον στα επίπεδα του 2018.

Ωστόσο οι ελληνικοί προορισμοί θα πρέπει  να ανταγωνιστούν τουριστικά θέρετρα σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος.

«  Δεν  μπορούμε να ανταγωνιστούμε το επίπεδο των τιμών σε αυτούς τους προορισμούς. Ο βασικός λόγος δεν οφείλεται στα ξενοδοχεία τα ελληνικά. Είναι τόσο υψηλή η φορολογική επιβάρυνση. Αυτό συμβάλει στην άνοδο των τιμών. Να μην ξεχνάμε και την αύξηση του ΦΠΑ.  Είναι δύσκολο να ανταγωνιστούμε  τουριστικά θέρετρα σε άλλες χώρες», τόνισε ο κ. Γιαννούλης.

Το ενθαρρυντικό όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων είναι ότι η Ελλάδα έχει ξεχωρίσει  και θεωρείται από τους Ευρωπαίους ως τουριστικός προορισμός υψηλού επιπέδου.

«Πολύς κόσμος πλέον  θεωρεί την Ελλάδα ως προορισμό υψηλού επιπέδου που προσφέρει πολλά πράγματα. Σε έρευνα για την οποία έλαβα γνώση αναφέρεται ότι μεταξύ αυτών είναι και οι Γερμανοί τουρίστες», δήλωσε ο κ. Γιαννούλης.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αγορές που έχουν  ξεχωρίσει ως προς τις κρατήσεις ο κ. Γιαννούλης δήλωσε :

«Έχουν κάποια δυναμική η Γερμανία και η Αγγλία. Ειδικά η Αγγλία παρά το Brexit δείχνει καλύτερη δυναμική από τη Γερμανική.  Γενικότερα όμως είναι όλοι επιφυλακτικοί . Βασική αιτία είναι τα αποτελέσματα της περσινής σεζόν . ¨Όπως θυμόμαστε εξαιτίας των καιρικών συνθηκών  πολύς κόσμος έμεινε στις χώρες παραμονής . Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν έχουμε τόσες πολλές προκρατήσεις όσες ενδεχομένως να θέλαμε», είπε ο κ. Γιαννούλης.

Ωστόσο όμως η έναρξη της  τουριστική σεζόν δεν είναι μακριά και το κενό θα πρέπει να καλυφθεί.

Όπως τόνισε ο κ. Γιαννούλης υλοποιούνται διάφορες δράσεις προβολής σε επίπεδο νομών και περιφερειών για την προσέλκυση τουριστών.

«Και τη φετινή σεζόν όπως και την περσινή θα έχουμε πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Οι Ευρωπαίοι δεν κλείνουν τώρα. Δεν χρειάζεται δηλαδή πανικός αλλά ψυχραιμία» , είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων.

Ο κ Γιαννούλης αναφέρθηκε  και  στο πρόγραμμα All Inclusive που γνωρίζει άνθηση και στην Κρήτη.

« Στη Γερμανική Αγορά βλέπουμε κάποιες διαφοροποιήσεις. Οι πολίτες της συγκεκριμένης αγορές δείχνουν να στρέφονται στα παλαιότερα προγράμματα δηλαδή στην ημιδιατροφή. Όμως το πρόγραμμα all inclusive εξακολουθεί να υφίσταται γιατί  έχει ζήτηση», τόνισε ο  κ. Γιαννούλης

«Έχουν γίνει πολλά υπομνήματα και συναντήσεις με τους αρμοδίους.  Η υπερφορολόγηση έχει κάνει μη ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν. Το είδαμε πέρσι. Θα το δούμε και φέτος. Είναι άμεσης προτεραιότητας για την κυβέρνηση να μειώσει τους συντελεστές ΦΠΑ και να επανεξετάσει την κατάργηση του φόρου διανυκτέρευσης», είπε ο κ. Γιαννούλης.

Όσο για τα ζητήματα αιχμής για την Ένωση Ξενοδόχων  Χανίων όπως είπε ο κ. Γιαννούλης είναι οι δημόσιες υποδομές.

«Οι δημόσιες υποδομές πρέπει να έρθουν σε καλό επίπεδο. Δεν μπορεί να δημιουργούνται όμορφα πολυτελή ξενοδοχεία και οι δημόσιες υποδομές να χωλαίνουν», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων