Δεν λειτούργησε η προειδοποιητική πινακίδα για τσουνάμι στην Κω

471

Δεν λειτούργησε η πινακίδα για τσουνάμι “Tsunami Alert” που βρίσκεται στα Δελφίνια της Κω. Παρά το γεγονός ότι λίγη ώρα μετά τον ισχυρό σεισμό της Σάμου το μεσημέρι της Παρασκευής ελήφθησαν προειδοποιητικά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα όσων βρίσκονταν στο νησί μας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που ανέφερε ότι και για την Κω υπήρχε κίνδυνος για τσουνάμι, η σειρήνα της πινακίδας δεν ήχησε.

Όπως μας μετέφεραν περίοικοι, η πινακίδα δεν λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες και παραμένει ανενεργή για άγνωστους λόγους. Έτσι σήμερα μετά τον σεισμό που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κω, ούτε ήχησε η σειρήνα  λόγω αυξημένης επικινδυνότητας εκδήλωσης τσουνάμι, ούτε μεταδοθηκε  κάποιο γραπτό μήνυμα στα ελληνικά και αγγλικά στην οθόνη.

Η μόνη ενημέρωση που υπήρχε ήταν το προειδοποιητικό μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα που έστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα το smd που συνοδευόταν και από σπικάζ, εστάλη και στα κινητά τηλέφωνα των τουριστών.

Σχετικά με τις προειδοποιητικές πινακίδες για τσουνάμι, είχαν τοποθετηθεί μετά τον σεισμό του 2017  ως μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο συμμετείχε και ο δήμος Κω. Σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Οργανισμό Σχεδιασμού και Προστασίας, η Κως και δυο ακόμα Ευρωπαϊκές πόλεις συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα μετά το 2017, όταν ο σεισμός προκάλεσε κύματα ύψους 1,5 μέτρου. Υπεύθυνος του προγράμματος για την Ελλάδα ήταν ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σε ότι αφορά την πινακίδα στο λιμάνι της Κω , απομακρύνθηκε με την έναρξη των εργασιών αναμόρφωσης του ευρύτερου χώρου και δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι σήμερα σε νέο σημείο. Κλείνοντας, να θυμίσουμε ότι ο γνωστός σεισμολόγος στην παρουσίαση του συστήματος στην Κω είχε τονίσει, ότι είναι πολύ σημαντική η συντήρηση του συστήματος προειδοποίησης ώστε να τεθεί σε λειτουργία, όταν χρειαστεί για την ασφαλή κα έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών.