Δεν έχουν τέλος οι ροές των παράτυπων μεταναστών στα νησιά και ειδικά στο βόρειο συγκρότημα της Δωδεκανήσου.

Όπως προκύπτει απο τις ανακοινώσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα απο το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες “αφίχθησαν” περισσότεροι από εκατό παράτυποι μετανάστες.

Η αρχή έγινε χθες Παρασκευή με τον εντοπισμό 79 ατόμων κοντά στο Φαρμακονήσι. Ωστόσο στη λέμβο τους επέβαινε ακόμη ένα άτομο που δηλώθηκε ότι αγνοούνταν. Μετά τις έρευνες από το Λιμενικό εντοπίστηκε η σορός του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κω για να γίνει νεκροψία -νεκροτομή.

Σήμερα Σάββατο εντοπίστηκαν και πάλι κοντά στο Φαρμακονήσι 24 παράτυποι μετανάστες που μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής στη Λέρο για να γίνει η ταυτοποίηση τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τα 104 άτομα συνέβαλαν στο να αυξηθεί πάλι ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών στη Λέρο. Όπως δήλωσε στο skyrodos.gr ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας οι παράτυποι μετανάστες φθάνουν τα 1.200 άτομα.

” Είναι αδύνατο να χωρέσουν στις προκάτ κατασκευές όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Οι 104 που ήρθαν τις τελευταίες δύο ημέρες θα μείνουν σε σκηνές. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο”, τόνισε ο δήμαρχος.

Ο κ. Κόλλιας φοβάται ότι η κατάσταση θα ξεφύγει αφού δεν είναι εύκολο να σταματήσουν οι ροες των παράτυπων μεταναστών.

” Η Λέρος δεν θα αντέξει άλλο. Πριν λίγες ημέρες έφυγαν 100 άτομα και μέσα σε λίγο καιρό το κενό καλύφθηκε. Πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να φεύγουν αμέσως από το νησί”, είπε.

Για να βρεθεί λύση ο δήμαρχος Λέρου θα επιδιώξει τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου να έχει συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα.

” Για άλλη μια φορά θα ζητήσω επίσπευση των διαδικασιών. Δεν γίνεται στη Λέρο των 8000 κατοίκων να έχουμε 1.200 παράτυπους μετανάστες”, τόνισε ο δήμαρχος Λέρου.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναλυτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

Στον εντοπισμό εβδομήντα εννέα (79) αλλοδαπών και μιας σορού 23χρονου αλλοδαπού ανδρός προέβησαν, πρωινές ώρες χθες Παρασκευή 18 Ιανουαρίου , στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, ενημερώθηκε, η Λιμενική Αρχή Λέρου, για την ύπαρξη λέμβου με ικανό αριθμό αλλοδαπών, στην περιοχή νοτιοανατολικά ν. Φαρμακονησίου.

Άμεσα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετέβη στην περιοχή και εντόπισε μία (01) λέμβο και ικανό αριθμό αλλοδαπών επί των ακτών ν. Φαρμακονησίου καθώς και μία (01) λέμβο με αλλοδαπούς τετρακόσια (400) μέτρα από νοτιοανατολικές ακτές της νήσου, όπου και οδηγήθηκε με ασφάλεια στην προβλήτα ν. Φαρμακονησίου. Διασώθηκαν συνολικά εβδομήντα εννέα (79) αλλοδαποί, ενώ η Λιμενική Αρχή ενημερώθηκε για έναν αγνοούμενο άνδρα, ο οποίος επέβαινε στην πρώτη λέμβο.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, απέπλευσαν άμεσα τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για τον εντοπισμό του αγνοούμενου άνδρα, ενώ λίγο αργότερα με τη συνδρομή τριών (03) ιδιωτών δυτών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε η σορός του 23χρονου.

Οι ανωτέρω αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στη ν. Λέρο, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Γ.Ν. -Κ.Υ. Κω για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λέρου.

Επίσης, στον εντοπισμό και τη διάσωση είκοσι τεσσάρων (24) αλλοδαπών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.–ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά ν. Φαρμακονησίου, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Φαρμακονησίου.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λέρου.

 408 total views,  2 views today