Στον διεθνή διαγωνισμό  του Δήμου Ρόδου με αντικείμενο την καθημερινότητα  που θα έχει κόστος 15 εκατομμύρια ευρώ και εγκρίθηκε από τα  μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky σήμερα ο πρώην δήμαρχος Αφάντου και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης μείζονος μειοψηφίας κ. Σάββας Διακοσταματίου.

Όπως τόνισε το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο καθώς έχουν προκύψει σοβαρά ερωτηματικά που αφορούν το κόστος αλλά και το προσωπικό της Διεύθυνσης Καθαριότητας.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα διεθνή διαγωνισμό που θα έπρεπε να γίνει εδώ και δυο χρόνια. Έρχεται δηλαδή με χρονοκαθυστέρηση. Αφορά και την καθαριότητα και την ανακύκλωση. Η βασική διαφορά είναι πως υπήρχε ποιότητα καθαριότητας με μια σύμβαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής που έπρεπε να βελτιώσουν και να συνεχίσουν. Αντιθέτως το νησί μπήκε σε  μια δύσκολη κατάσταση. Αυτό θα συνεχιστεί και το 2022 γιατί αν πάνε όλα καλά ο  διαγωνισμός  θα ενεργοποιηθεί στο τέλος του νέου έτους. Αυτός είναι ο λόγος που στην αυριανή συνεδρίαση έχει κατατεθεί προς έγκριση μια άλλη σειρά διαγωνισμών που αφορούν και πάλι την καθαριότητα», δήλωσε ο κ. Διακοσταματίου.

Όπως είπε ο κ. Διακοσταματίου το  θέμα της καθαριότητας είναι πολυεπίπεδο και πολύπλοκο.

«Για να αντιμετωπιστεί χρειάζονται και οι αντίθετες απόψεις.  Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε φέρει τον τομέα της καθαριότητας σε ένα πολύ καλό σημείο και δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς σε αυτό. Έπρεπε να βελτιωθεί η σύμβαση που είχε συναφθεί τότε. Το κόστος ήταν 4 εκατομμύρια ευρώ  και ο λόγος ήταν ότι έδινε το 50% της καθαριότητας σε ιδιώτη. Τώρα όμως δίνεται το 100%. Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει πως απενεργοποιείται η δημοτική υπηρεσία καθαριότητας  και μεγαλύτερη επιβάρυνση οικονομική για το Δήμο Ρόδου. Αμφισβητείται η εργασία του προσωπικού της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου . Η υπηρεσία αυτή είναι αυτόνομη και πληρώνεται από τα ανταποδοτικά τέλη. Ο δήμος εισπράτει από αυτά 16 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτό που επέλεξε η δημοτική αρχή όλα αυτά τα χρήματα θα δίνονται σε ιδιώτες στα πλαίσια των εκτελεστικών συμβάσεων που θα συνάπτονται και επιπλέον θα πληρώνει και τη μισθοδοσία του προσωπικού της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Άρα μεγαλύτερο  κόστος αφού φθάνουμε στα 22,5 εκατομμύρια ευρώ.  Τα επιπλέον έξι εκατομμύρια ευρώ ή θα τα βρούν αυξάνοντας τα ανταποδοτικά τέλη θα δημιουργηθεί θέμα με το προσωπικό της Διεύθυνσης Καθαριότητας», είπε ο κ. Διακοσταματίου.

Αναφορά έκανε και στις εκτελεστικές συμβάσεις που θα συνάπτονται.

Η παράταξη του κ. Χατζηδιάκου όπως τόνισε ζήτησε την παραπομπή του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου γιατί υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά που θα πρέπει να απαντηθούν.

 

 1,043 total views,  4 views today