Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δωδεκανήσου της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και σε συνεργασία με το 6o Γυμνάσιο Ρόδου, διοργάνωσε δράση με προβολή ταινίας και μικρής διάρκειας βίντεο, με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αλλά και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε,στη συζήτηση που ακολούθησε, στη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα ΈρνμανΤούνμπεργκ που εργάζεται για να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Η συγκεκριμένη δεκαεξάχρονη προβάλλεται ως υπόδειγμα ενός παγκόσμιου ακτιβισμού των νέων.

Η Τούνμπεργκ έχει λάβει διάφορα βραβεία και τιμές για τον ακτιβισμό της, ενώ τρία μέλη της Νορβηγικής βουλής την πρότειναν για το Νόμπελ Ειρήνης για το έτος 2019.
Στη συνέχεια ακολούθησε ένα workshopόπου ζητήθηκε από τους μαθητές να «αρθρογραφήσουν».

Η κεντρική ιδέα ήταν ότι έπρεπε να γράψουν ένα άρθρο σε κάποιο τοπικό μέσο ενημέρωσης όπου θα καταθέτουν τις προσωπικές σκέψεις, συναισθήματα, απόψεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή.

Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα:
«Αγαπητέ αναγνώστη,
Έχεις να κάνεις μια επιλογή, ίσως να τη θεωρήσεις σημαντική, μπορεί και όχι. Άλλωστε, αυτό έκανες τόσο καιρό, την θεωρούσες ασήμαντη και έδειχνες αδιάφορος. Δεν έχω σκοπό να σου κάνω προσωπική επίθεση, απλά θέλω να σε ταρακουνήσω λίγο. Έχω όμως να σου θέσω και κάποια ερωτήματα: Γιατί τόσο καιρό δεν πρόσεχες το σπίτι σου; Όχι το κτίριο, αλλά τον πλανήτη σου. Έχεις δει που έχει καταντήσει; Γιατί σκοτώνεις τους συγκατοίκους σου τα ζώα; Πόσα είδη έχεις δει να εξαφανίζονται; Πόσα απειλείς ακόμη; Τι σου έκαναν για να το αξίζουν;»

Για να καταλήξει κλείνοντας το άρθρο:

«Αγαπητέ μου αναγνώστη ετοιμάσου! Θέλω όμως μια χάρη. Όσο εγώ προσπαθώ να εκπαιδευτώ και να βγω καλός πολίτης στην κοινωνία, θέλω εσύ να νοιαστείς. Άμεσα. Σου κρούω τον κώδωνα. Είμαστε σε κατάσταση SOSαλλά εγώ θέλω λίγο ακόμη χρόνο για να μπορέσω να το διαχειριστώ. Είσαι ευπρόσδεκτος να με βοηθήσεις όσο θα είμαι απούσα. Η επιλογή είναι δική σου αγαπημένε μου αναγνώστη. Θα βοηθήσεις;»

Σε άλλο άρθρο αναφέρεται:

«Όπως όλοι μας θα φροντίσουμε το σπίτι μας να είναι καθαρό, έτσι έχουμε και την υποχρέωση να φροντίσουμε και τον πλανήτη μας. Τα τελευταία 30 χρόνια ο πλανήτης μας πεθαίνει. Το σπίτι μας πεθαίνει. Το φαινόμενο που σκοτώνει τη γη ονομάζεται « Κλιματική Αλλαγή»……………………. Σε κάθε δράση που έχουν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με την κλιματική αλλαγή μας παρουσιάζουν το θέμα τελείως απλοϊκά. Στο τέλος της κάθε ομιλίας ακολουθεί η φράση: «Θέλουμε να ελπίζετε». ΟΧΙ. Η σωστή φράση είναι “θέλουμε να πανικοβληθείτε”. Θέλουμε να φερθείτε σαν το σπίτι σας να καταστρέφεται. Γι’ αυτό ας δράσουμε όσο υπάρχει χρόνος.»

Κλείνοντας να αναφερθούμε στην ιδέα μιας “μικρής αρθρογράφου” όπου μας μεταφέρει
στο μέλλον 55 χρόνια μετά:
«Τι μέρα και αυτή! Σήμερα γιορτάζουμε 55 χρόνια Γης χωρίς ίχνος πλαστικού. Βλέπεις, μετά το 2034 όπου η Γη βρισκόταν σε τραγική κατάσταση αποφασίστηκε η κατάργηση του πλαστικού, των εργοστασίων και γενικά ότι επηρέαζε και πλήγωνε τη Γη…………………….. Σήμερα προσπάθησα να εξηγήσω στον εγγονό μου το πώς ήταν τα δέντρα και γενικά η ΓΗ τότε. Προσπάθησα να του ζωγραφίσω και να του χαρακτηρίσω πως ήταν ο Αμαζόνιος. Αφού μάλιστα του έδωσα και παράδειγμα τα καρτούν που βλέπει για να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του. Εύχομαι να μη γινόταν κάτι τέτοιο. Εύχομαι ο κόσμος να καταλάβαινε και να καταλάβει τη σημασία της Γης. Εύχομαι σε ένα καλύτερο μέλλον και όχι μόνο για μας αλλά και για τα παιδιά μας.»

Και όπως τόνισε και ο στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτή είναι η μάχη της ζωής μας!»

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

H 5η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Το θέμα για το 2019 εστίαζε στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Εννέα στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως εκτίθενται σε επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων που υπερβαίνουν τα ασφαλή επίπεδα που ορίζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2019 «Καταπολεμήστε την ατμοσφαιρική ρύπανση» επιλέχθηκε από τη χώρα υποδοχής, η οποία γι’ αυτό το χρόνο είναι η Κίνα, ο κυριότερος ρυπαντής του κόσμου. Μας καλεί να εξετάσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας για να μειώσουμε την ποσότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παράγουμε και να σταματήσουμε τη συμβολή της στην παγκόσμια υπερθέρμανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία μας.