Με ειδικούς «εξαμηνίτες» υπαλλήλους που θα έχουν στην αποκλειστική τους ευθύνη τον έλεγχο των πιστοποιητικών Covid των φοιτητών και φοιτητριών τους,  προγραμματίστηκε από την κυβέρνηση να  ανοίξουν τα ΑΕΙ της χώρας στις 4 Οκτωβρίου.

Ετσι, στη διάρκεια του επόμενου δεκαπενθημέρου, τα ΑΕΙ θα κληθούν να προσλάβουν κατά παρέκκλιση υπαλλήλους με ειδικές συμβάσεις έξι μηνών, οι οποίοι θα έχουν στην αποκλειστική ευθύνη τους τον έλεγχο όσων εισέρχονται στα κτίρια των ανώτατων ιδρυμάτων.

Ο χρόνος αυτός όμως δεν επαρκεί όπως δήλωσε σήμερα ο καθηγητής κ Γιάννης Σειμένης. Για το λόγο αυτό όπως τόνισε θα ζητηθεί παράταξη στην  έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατά μια ή δύο εβδομάδες.

«Η  λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαιόυ είχε προγραμματιστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου. Όμως  αυτό δεν είναι εφικτό γιατί είναι αδύνατο μέχρι τότε να έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες που προβλέπονται για τις προσλήψεις προσωπικού για τους ελέγχους των φοιτητών», δήλωσε ο κ. Σειμένης.

Να σημειωθεί πως ο πληθυσμός των πρωτοετών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου φθάνει τα 700 άτομα. Στο σύνολο της η  φοιτητική κοινότητα αριθμεί τα 3.000 μέλη μόνο στη Ρόδο.

Το υπουργείο Παιδείας, έτσι, φαίνεται ότι εφαρμόζει το μοντέλο των «τριμηνιτών» εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών στα σχολεία.

Η απόφαση αυτή (που ψηφίζεται μέσα στην εβδομάδα από τη Βουλή) κρίθηκε αναγκαία, καθώς η αρχική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που απέδιδε τη σχετική ευθύνη ελέγχων στις διοικήσεις των πανεπιστημίων δημιούργησε συνθήκες «ανταρσίας». Κι αυτό γιατί οι καθηγητές και οι καθηγήτριές τους ανέμεναν να ακούσουν ότι η ευθύνη αυτή τελικά θα μετακυλήσει στους ίδιους.

Στο 70% οι εμβολιασμένοι

Από την άλλη πλευρά, ανακουφιστική μοιάζει η σκέψη ότι σχεδόν το 70% των φοιτητών και φοιτητριών της χώρας έχει έως σήμερα εμβολιαστεί, όπως αποκάλυψαν τις προηγούμενες ημέρες τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, όπως ήδη γράφτηκε, το 68% των φοιτητών και φοιτητριών των ΑΕΙ έχει εμβολιαστεί έστω με μία δόση. Μάλιστα, αν κανείς συνυπολογίσει και όσους εξ αυτών έχουν νοσήσει (5% επί του συνόλου) με την Covid-19, το ποσοστό των φοιτητών που έχουν αναπτύξει ανοσία ανεβαίνει στο 73%.

Από την πλευρά των ΑΕΙ, βέβαια, εκπαιδευτική κοινότητα, διδάσκοντες, φοιτητές και διοικήσεις πανεπιστημίων έχουν πεισθεί ότι πρέπει να στηρίξουν όπως μπορούν τη μετάβαση στην κανονικότητα των σπουδών.

Προβληματισμοί

Οι υγειονομικές προδιαγραφές των χώρων διδασκαλίας είναι επίσης σοβαρό ζήτημα, τονίζουν, καθώς οι υπάρχουσες υποδομές σε πολλά ΑΕΙ, σε συνδυασμό με το μεγάλο μέγεθος των ακροατηρίων και τις απαιτήσεις για επαρκή αερισμό και απολύμανση, αποτελούν προβλήματα της καθημερινότητας που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα. Παράλληλα, οι διαφορές μεταξύ των ιδρυμάτων και των προγραμμάτων σπουδών του κάθε τμήματος δημιουργούν επιπλέον προβληματισμούς.

 506 total views,  2 views today