Ανανέωση:

Πραγματοποιήθηκε  στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της παράταξης «Ρόδος Αξιών» του υποψηφίου δημάρχου κ. Δημήτρη Κρητικού.

Την συγκέντρωση άνοιξε η εκπρόσωπος τύπου της παράταξης κ. Β Μπογδάνου. Ακολούθησε το νεαρότερο μέλος κ. Μηνάς Ηλιακώστας .Η  παρουσία είχε και  σημειολογικό χαρακτήρα αφού η παράταξη και ο επικεφαλής δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στους νέους.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο για το ρόλο των κομμάτων και των πολιτικών που υποκύπτουν και χάνουν την ανεξαρτησία τους. Στο ίδιο βίντεο προβλήθηκε ο πολιτικός, ο αυτοδιοικητικός , ο ιατρός και πάνω απο όλα ο άνθρωπος Δημήτρης Κρητικός που μπορεί να ανεβαίνει όπως είπε στις εκλογές αλλά μπορεί να είναι και μεταξύ των πολιτών ως γνήσιος αυτοδιοικητικός και να τους ακούει .

Ο κ. Δημήτρης Κρητικός ξεκίνησε την ομιλία του περιγράφοντας την εικόνα της Ρόδου που όλοι βιώνουμε σήμερα. Τη Ρόδό με τα προβλήματα όπως είπε με την εικόνα που προβληματίζει.

Εξιστόρησε το πώς γεννήθηκε η παράταξη «Ρόδος Αξιών» και τη διάθεση όλων όσων μετέχουν στην προσφορά στον τόπο.

Μίλησε για τους προβληματισμούς που είχαν αναπτυχθεί αρχικά από τα στελέχη της παρατάξεως για την επιτυχία του εγχειρήματος, για τα εμπόδιο που με επιμονή και συνεχή προσπάθεια ξεπεράστηκαν.

«Τελικά, είμαστε πολλοί περισσότεροι από όσο πιστεύουν. Πίστεψαν, ότι δεν θα φτάσουμε στις εκλογές. Ότι δεν έχουμε κοινό. Δεν έχουμε οξυγόνο. Και διέδιδαν ότι γρήγορα θα αποσυρθούμε. Η παρουσία μας εδώ απόψε, τους διαψεύδει ολοκληρωτικά. Και τη Κυριακή στις 26 Μαίου με τη δική σας στήριξη θα αποδείξουμε ότι έχουμε τεράστια δύναμη όλοι εμείς.Ότι έχετε δύναμη. Και η φωνή σας θα φτάσει εκεί που πρέπει μέσω της δικής μας φωνής.Οι φωνές σας θα γίνουν πράξεις και έργα. Θα αλλάξουν τη Ρόδο μας», είπε ο κ. Κρητικός.

Ο επικεφαλής της «Ρόδος Αξιών» αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της παρατάξεως του που παραδόθηκε σε όσους παρακολούθησαν την ομιλία του . Είναι αποτυπωμένο στον κωδικό μιας κάρτας που άπαντες μπορούν να σκανάρουν με το κινητό τους. Ο συμβολισμός προφανής. Είναι η έμφαση που δίνει η παράταξη στην σύγχρονη τεχνολογία.
Εξήγησε ο κ. Κρητικός τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο Δήμος να λειτουργεί καλύτερα.

Από τις πρώτες κινήσεις όπως είπε θα είναι ο διαχωρισμός του ενιαίου Δήμου Ρόδου σε 4 επιμέρους δημοτικά διαμερίσματα που θα φέρουν τις ιστορικές ονομασίες Ρόδος Ιαλυσός Κάμειρος και Λίνδος.

Ο κ. Κρητικός ανέλυσε τις προτάσεις του για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Παρουσίασε τους στόχους για τον τουρισμό.

Στο πρόγραμμα της παράταξης περιλαμβάνεται και δημιουργία πάρκου πολιτισμού και φωτός .

“Μιας διαδρομής που ενώνει ανεξάρτητους χώρους σήμερα, δίνοντάς τους νέα ζωή. Στόχος είναι η ενοποίηση του παλιού νοσοκομείου δια μέσω του κήπου της Ροδιακής έπαυλης, του κήπου της τουριστικής και του πάρκου μπροστά από το γηροκομείο με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου”, όπως είπε.

Μίλησε όμως και για τους νέους που έχουν απογοητευθεί από τις πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί και τους κάλεσε να παραμείνουν ενεργοί και να στρατευθούν με την παράταξη του.

«Η ΡΟΔΟΣ Αξιών είναι ο χώρος που τους ταιριάζει. Είναι ο χώρος που τους εκφράζει.Γιατί τα δικά τους όνειρα, είναι και δικά μας.
Οι δικές τους ανησυχίες είναι και δικές μας.Και η δική τους γνώση, θέληση και ορμή, είναι και δική μας.Τους προσκαλώ λοιπόν να συστρατευθούν μαζί μας», τόνισε ο κ. Κρητικός που ολοκλήρωσε την ομιλία του παρουσιάζοντας τους υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους.

Αναλυτικά στην ομιλία του ο κ. Κρητικός τόνισε τα ακόλουθα:

Ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μας κάνετε να βρίσκεστε εδώ απόψε.
Η παρουσία σας μας γεμίζει χαρά και μας δίνει κι άλλη ώθηση να προχωρήσουμε μπροστά. Να γίνουμε πρωταγωνιστές.
Να αναδείξουμε και να αναπτύξουμε τις αξίες που πρεσβεύει η παράταξη «ΡΟΔΟΣ Αξιών».Τις αξίες που αντιπροσωπεύουν και αξίζουν στον τόπο μας.

Θέλω να ξεκινήσω τη σημερινή μας παρουσίαση, με μια σύντομη ιστορία. Μιας ιστορία, που θα μπορούσε να είναι στην καθημερινότητα καθενός από εμάς.

Είναι ένα βράδυ του φθινοπώρου που μας πέρασε. Μια άλλη τουριστική σεζόν, οδεύει προς το τέλος της. Το βράδυ εκείνο, οδηγώντας προς το γραφείο ενός καλού μου φίλου για μια συνάντηση, περνώ από τους πιο κεντρικούς και πολυσύχναστους δρόμους της πόλης μας. Η εικόνα της Ρόδου, της πόλης που ανδρώθηκα και τόσο αγαπώ, με πληγώνει. Εγκαταλελειμμένα σχεδόν πάρκα, αμυδρός φωτισμός, εκτεθειμένοι οι λίγοι πεζοί σε ανασφαλή πεζοδρόμια, κάδοι σκουπιδιών που χάσκουν ανοικτοί.Κακοσυντηρημένοι δρόμοι γεμάτοι από κινδύνους. Καμία πρόβλεψη για τα ΑΜΕΑ, καμία ειδική λωρίδα για δίτροχα.Οι πεζόδρομοι σχεδόν ανύπαρκτοι. Στο μυαλό μου περιστρέφονται πολλές σκέψεις. Με κατακλύζουν ερωτηματικά και με πιάνει μια θλίψη. Γιατί αυτή η Ρόδος; Αυτή μας αξίζει; Που είναι η αίγλη και το κύρος που είχε κάποτε; Τι φταίει για όλα αυτά;

Καθώς στο μυαλό μου έρχονται η μια μετά την άλλη οι εικόνες από τα ταξίδια που έχω κάνει σε άλλες πόλεις, σε πολλά μέρη του κόσμου, και σχεδόν θλίβομαι για την εικόνα που αντικρίζω, ένα συμβάν που γίνεται μπροστά μου, κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

Λίγα μέτρα πιο κάτω, ένα νεαρό παιδί, είναι σωριασμένο στο δρόμο.
Το μηχανάκι που οδηγούσε, γλίστρησε στη φρεσκοβρεγμένη από το ψιλόβροχο άσφαλτο.Το παλληκάρι, χτύπησε στο κράσπεδο και στρώθηκε ανάσκελα στο οδόστρωμα. Πολλοί περαστικοί, σοκαρισμένοι, έτρεξαν γύρω του. Το μηχανάκι πετάχτηκε πολλά μέτρα πιο κάτω και μια μητέρα που κρατούσε το παιδί της στο πεζοδρόμιο, μόλις που … τη γλύτωσαν. Κατέβηκα από το αυτοκίνητό μου και προσφέρθηκα σαν γιατρός να φροντίσω τον νεαρό,. Λίγα λεπτά μετά, το ασθενοφόρο έφτασε και τον παρέλαβε.

Πόσοι από εμάς που βρισκόμαστε εδώ απόψε δεν έχουμε γίνει θεατές τέτοιων εικόνων και τέτοιων θλιβερών περιστατικών στον τόπο μας;

Εγώ, συνέχισα για τον προορισμό μου με έναν κόμπο στο λαιμό, και τα ερωτηματικά μου να γίνονται ακόμα πιο έντονα: Πως μπορούν να αλλάξουν όλα αυτά; Που είναι οι άνθρωποι εκείνοι που θέλουν και μπορούν να κάνουν τον τόπο ανθρώπινο, φωτεινό, καθαρό, πολιτισμένο, ασφαλή; Ήταν 26 Σεπτεμβρίου εκείνο το βράδυ.

Θα μαζευόμασταν στο γραφείο ενός φίλου όπως σας είπα, μια ομάδα ανθρώπων που είναι αλήθεια, ότι δεν γνωριζόμασταν όλοι μεταξύ μας.
Αντικείμενο συζήτησης, θα ήταν η ανταλλαγή προβληματισμών και ιδεών για την ποιότητα ζωής στο νησί μας.
Δεν ήξερε κανένας από εμάς τι θα συναντούσε….
Μετά τις πρώτες συστάσεις, διατυπώθηκαν και οι πρώτοι προβληματισμοί, αλλά και οι πρώτες ιδέες. Κανένας από τους παρευρισκόμενους δεν βρέθηκε εκεί για να κερδίσει κάτι.
Κανένας δεν ανήκε σε κανένα κόμμα, κανέναν πολιτικό χώρο.

Δεν εκπροσωπούσε τα συμφέροντα καμιάς επιχείρησης, καμιάς οικογένειας, κανενός συνδικαλιστικού φορέα.Στην συνάντηση αυτή, ήρθαν όλοι, γιατί νοιάζονταν. Γιατί πικραίνονται για όσα βλέπουν γύρω τους και βιώνουν.Γιατί νιώθουν το ποτήρι να είναι έτοιμο να ξεχειλίσει.
Γιατί έχουν απογοητευτεί από τις αγκυλώσεις και τις στρεβλώσεις της καθημερινότητας που βιώνουμε όλοι.Γιατί έχουν αγανακτήσει από υποσχέσεις. Από τις παρεμβάσεις των κομμάτων. Από τις εξυπηρετήσεις συμφερόντων των λίγων. Από την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και τη γραφειοκρατεία. Από την αδράνεια, την απραξία και τον ωχαδερφισμό. Από τις αιτίες δηλαδή που μας έχουν οδηγήσει σήμερα, να είμαστε όλοι συνδιαχειριστές μιας μίζερης Ρόδου.
Μιας μετριότητας αντί του πλούτου που της αξίζει.
Ενός συμβιβασμού αντί μιας ακμάζουσας προόδου.
Αυτή είναι οι πάλαι ποτέ ναυαρχίδα του τουρισμού;
Αυτό είναι το πολυτραγουδισμένο στολίδι του Αιγαίου;
Ο λαμπρός, ιστορικός τόπος που γνώρισε δόξες και θαυμασμό από την αρχαιότητα μέχρι και πρόσφατα; Η ομορφιά του τόπου αυτού είναι μοναδική.
Η δυναμική του τεράστια.
Πολλοί από τους ανθρώπους της, είναι εξαιρετικοί.
Στη Ρόδο μας, αξίζει να είναι πρωταγωνίστρια. Σε όλους τους τομείς. Όχι ουραγός.

Επανέρχομαι σε εκείνη το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του 2018. Από την πρώτη κιόλας συζήτηση, φάνηκε η υψηλή ποιότητα των ανθρώπων που συναντηθήκαμε. Η αγάπη τους για το νησί. Η ανιδιοτέλειά τους. Το μεράκι τους να προσφέρουν στον τόπο. Αλλά αμέσως, εμφανίστηκαν και τα πρώτα εμπόδια που έμοιαζαν ανυπέρβλητα. Να δημιουργήσουμε μια ανεξάρτητη ενωτική παράταξη και να ανέβουμε στις Δημοτικές εκλογές; (Εμείς ξέρετε, ανεβαίνουμε στις δημοτικές εκλογές. Δεν κατεβαίνουμε. Η κάθοδος δεν μας εκφράζει. Θέλουμε να ανεβάσουμε τον τόπο. Να τον αναστήσουμε, όχι να τον αφήσουμε καθηλωμένο) Και πως θα τα βάλουμε με τους πανίσχυρους κομματικούς μηχανισμούς; Και πως θα μας ακολουθήσει ο κόσμος;
Είμαστε όλοι άνθρωποι του μόχθου. Ζούμε από την εργασία μας.
Από τις επιστήμες που υπηρετούμε, από τις επιχειρήσεις που με κόπο και προσπάθεια συντηρούμε και αναπτύσσουμε σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, από την στήριξη των συμπολιτών μας, από το φιλότιμο, την εντιμότητα, την εργατικότητά μας.

Αυτοί είμαστε ξέρετε στη ΡΟΔΟΣ Αξιών. Η ΡΟΔΟΣ Αξιών δημιουργήθηκε από εκλεκτούς πολίτες, για πολίτες. Οικοδομήθηκε από τη βάση προς την κορυφή. Δεν δημιουργήθηκε από πολιτικούς για την πολιτική.
Και που θα βρεθούν κι άλλοι άνθρωποι, με τους ίδιους προβληματισμούς, με τις ίδιες ανησυχίες και με την ίδια διάθεση να δώσουν από το έλλειμμα του χρόνου τους; Και πως θα αντιταχθούμε έναντι σε κάθε είδους συμφέροντα; Κομματικά και άλλα;
Και πόσα χρήματα θα χρειαστούν για μια τέτοια προσπάθεια;
Τα εμπόδια απέναντι στους πανίσχυρους αυτούς μηχανισμούς, φαινόντουσαν ανυπέρβλητα. Κι όμως. Αρχίσαμε τη δουλειά. Μέρα με τη μέρα, οικοδομούσαμε αυτήν την παράταξη. Όχι από το περίσσευμα του χρόνου μας, αλλά από το έλλειμμά του. Όμως από το περίσσευμα της ψυχής μας. Οι άνθρωποι, με το μεράκι, τις ανησυχίες, την αγάπη για τον τόπο, την ανιδιοτέλεια και την ακεραιότητα που θέλησαν να συστρατευθούν σε αυτήν την προσπάθεια, βρέθηκαν. Ήρθαν κοντά μας.

Τελικά, είμαστε πολλοί περισσότεροι από όσο πιστεύουν.
Πίστεψαν, ότι δεν θα φτάσουμε στις εκλογές. Ότι δεν έχουμε κοινό. Δεν έχουμε οξυγόνο. Και διέδιδαν ότι γρήγορα θα αποσυρθούμε.
Η παρουσία μας εδώ απόψε, τους διαψεύδει ολοκληρωτικά.
Και τη Κυριακή στις 26 Μαΐου με τη δική σας στήριξη θα αποδείξουμε ότι έχουμε τεράστια δύναμη όλοι εμείς.
Ότι έχετε δύναμη. Και η φωνή σας θα φτάσει εκεί που πρέπει μέσω της δικής μας φωνής.Η φωνές σας θα γίνουν πράξεις και έργα. Θα αλλάξουν τη Ρόδο μας. Στις 26 Μαΐου δίνουμε αξία και ουσία στην ψήφο μας. Ψηφίζουμε ΡΟΔΟΣ Αξιών.Τα εμπόδια, το ένα μετά το άλλο, τα ξεπεράσαμε.. Τα οράματά μας ήταν κοινά. Όπως και οι ανησυχίες μας.
Εργαστήκαμε σκληρά. Επισκεφθήκαμε υπηρεσίες και φορείς. Περιδιαβήκαμε στα χωριά του νησιού. Όχι για να κάνουμε την παρουσία μας. Για να ακούσουμε. Για να γίνουμε κοινωνοί των προβλημάτων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι.

Στη συνέχεια, προβληματιστήκαμε. Οραματιστήκαμε, ονειρευτήκαμε, ξενυχτήσαμε, μοχθήσαμε, αλλά κυρίως συνεργαστήκαμε. Η εργατικότητα και η συνεργασία για εμάς είναι από τις αξίες που μας διέπουν. Η σωστή και υγιής συνεργασία. Συνεργαστήκαμε, όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά και με ειδικούς για κάθε πυλώνα του προγράμματος. Εξειδικευμένους επιστήμονες, ανθρώπους που έχουν μεγάλη εμπειρία, βαθειά γνώση, υγιή άποψη. Φτιάξαμε έτσι, το πρόγραμμά μας. Με σεβασμό για τον ευλογημένο αυτόν τόπο. Με φροντίδα και επιμέλεια.

Φτιάξαμε ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, προσαρμοσμένο στα πραγματικές ανάγκες του νησιού μας. Ένα πρόγραμμα που με την εφαρμογή του, παίρνει ο τόπος μπροστά. Η εφαρμογή του, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.
Το πρόγραμμά μας, έχει δοθεί σε όλους εδώ απόψε, κατά την είσοδό σας.

Είναι στην πίσω πλευρά αυτής της μικρής καρτούλας. Το σκανάρετε με το QR reader του κινητού σας και εμφανίζεται στις οθόνες σας. Διαλέξαμε αυτό τον συμβολικό τρόπο, για να κάνουμε πράξη την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε σε όλους τους τομείς, αλλά και την οικολογική μας συνείδηση.

Έμφαση στη λειτουργία του Δήμου

Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να αναφερθώ πολύ επιγραμματικά στους βασικούς πυλώνες του προγράμματός μας, χωρίς να σας κουράσω.
Εξάλλου τα προβλήματα του τόπου είναι μεγάλα και τα ανοιχτά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η Δημοτική αρχή που θα προκύψει μετά τις εκλογές είναι πολλά. Ένα από τα κύρια ζητήματα, είναι η διοικητική λειτουργία του Δήμου. Ο Δήμος Ρόδου είναι ένας πολύ μεγάλος και συνεπώς δύσκολα διαχειρίσιμος Δήμος.

Για να υπηρετήσει αποτελεσματικά την αποστολή του, πρέπει να αναθεωρηθεί εκ βάθρων το σύστημα διοίκησης και λειτουργίας του.
● Αποκεντρώνουμε άμεσα τον Δήμο με σύστημα διοίκησης που αναβαθμίζει τον ρόλο των Τοπικών κοινοτήτων μεταφέροντας σε αυτές αρμοδιότητες και πόρους για τις καθημερινές ανάγκες τους.
● Χωρίζουμε άμεσα τον Δήμο σε 4 επιμέρους δημοτικά διαμερίσματα δίνοντάς τους και τα ιστορικά τους ονόματα (Ρόδου, Ιαλυσού, Καμείρου. Λίνδου) τοποθετώντας ταυτόχρονα χωρικό αντιδήμαρχο (επίκουρο Δημάρχου σε καθένα από αυτά.
● Εφαρμόζουμε σύγχρονο σύστημα διοίκησης και ελέγχου στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον δημότη, με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας.
● Υιοθετούμε την εκπαίδευση του προσωπικού και κινητοποιούμε τους μηχανισμούς του Δήμου με εντατική εργασία αιρετών και υπαλλήλων, χωρίς καμία εξαίρεση.

Πως όμως μπορεί να γίνει πιο εύκολη η ζωή πολιτών και εργαζομένων; Ποιες είναι οι καινοτόμες εφαρμογές που μπορούν εύκολα και γρήγορα να αλλάξουν την καθημερινότητα και τις διεκπεραιώσεις των υποθέσεων των πολιτών με το Δήμο; Αξιοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο, τις νέες τεχνολογίες και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Δεν μπορεί στην εποχή της πληροφορικής, της τεχνολογίας και των μοντέρνων εφαρμογών, εμείς, να βρισκόμαστε τόσο πίσω. Τα Τρίκαλα είναι ένας Δήμος που κατά την επίσκεψή μου και τη γνωριμία μου με τον Δήμαρχο που μας μίλησε προηγουμένως, αποτελεί ένα παράδειγμα καλών πρακτικών για εμάς. Άλλες ευρωπαϊκές και ελληνικές πόλεις που έχω επισκεφθεί, έχουν αναπτύξει ζηλευτές εφαρμογές. Είναι καιρός και η Ρόδος να υιοθετήσει σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές και να αξιοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους για τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της.

Η σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία των πολιτών

Σχεδιάσαμε να αναπτύξουμε ψηφιακές εφαρμογές που να διατρέχουν όλους τους τομείς:
● Ειδικά διαμορφωμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την ικανοποίηση των αιτημάτων των πολιτών.
● Δυνατότητα ηλεκτρονικής αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών
● Δημιουργία ηλεκτρονικών κέντρων επιχειρήσεων για την άμεση παρέμβαση και τις ενέργειες όπου απαιτούνται.
● Καθιέρωση της κάρτας Δημότη
● Εκσυγχρονισμός των Τ.Π.Ε.
● Καινοτόμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε συγκοινωνίες και μεταφορές
● Διαχείριση κυκλοφορίας με χρήση αυτόματων ηλεκτρονικών μέσων πληροφόρησης και αυτορρύθμισης.
● Δημιουργία e- ΚΕΠ.

Αυτά είναι λίγα από όσα έχουμε σχεδιάσει να κάνουμε άμεσα. Ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα. Και θέλουμε να συνεχίσουμε με εφαρμογές που θα αναπτύσσονται συνεχώς, επεκτείνοντας τη διαδικασία σε όλο και περισσότερους τομείς.

Λύσεις για το κυκλοφοριακό

Θέλω να σταθώ για λίγο σε ένα από τα μεγάλα προβλήματα του νησιού. Έχει να κάνει με την οδική ασφάλεια και το κυκλοφοριακό. Εικόνες σαν κι αυτές που σας περιέγραψα στο ξεκίνημα της παρουσίας μου, είναι θλιβερές. Να σταματήσουν επιτέλους. Να φροντίσουμε όλοι για αυτό.
Για εμάς, η οδική ασφάλεια έχει υψηλή προτεραιότητα.
Έχουμε ετοιμάσει δέσμη μέτρων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
Πλήρης εμφανής σήμανση. Επαρκής φωτισμός. Διαγραμμίσεις, Συντήρηση οδικού δικτύου, είναι εκ των ων ουκ άνευ που οφείλει κάθε δημοτική αρχή να προσέχει ιδιαίτερα.
Ωστόσο εμείς, δίνουμε έμφαση και προχωράμε:
● Στην κατασκευή ειδικών συγκοινωνιακών κυκλικών κόμβων. Κάτι που εφαρμόζεται κατά κόρον σε προηγμένες χώρες και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Οι κυκλικοί κόμβοι αν είναι σωστά κατασκευασμένοι, μειώνουν απίστευτα τον κίνδυνο ατυχημάτων. Δεν απαιτούν ηλεκτρολομηχανολογικό εξοπλισμό, έχουν μικρό κόστος κατασκευής και βελτιώνουν την αισθητική των διασταυρώσεων.
● Στην υλοποίηση του συντονισμού των φαναριών οδικής κυκλοφορίας με αυτορρύθμιση, κατόπιν αυτόματης μέτρησης του συγκοινωνιακού φόρτου.
● Στην τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων στις άκρες των πεζοδρομίων και στη δημιουργία διόδων για πεζούς μέσα από τα πάρκα. (Για πόσα ακόμα τροχαία ατυχήματα θα πρέπει να θρηνήσουμε στη λεωφόρο Δημοκρατίας, τον κεντρικότερο δρόμο της πόλης;) Το αναφέρω ενδεικτικά.
● Στην τμηματική επανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων με σεβασμό στα ΑΜΕΑ
● Στη δημιουργία κοινού συντονιστικού όργανου με συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς για την οδική ασφάλεια: Δήμος, τροχαία, ΕΥΘΥΤΑ, επαγγελματίες αυτοκινητιστές κ.α.
● Εμείς, αντιμετωπίζουμε την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης με όρους βιώσιμης κινητικότητας. Δηλαδή με σαφή προσανατολισμό προς τον περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου και την προώθηση μέσων μαζικής μεταφοράς φιλικών προς το περιβάλλον, ποδηλάτων και μετακίνησης πεζών.
● Ωστόσο, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε κυκλοφοριακή μελέτη θα πρέπει να γίνει σε συντονισμό με τον Γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό και τον καθορισμό χρήσεων γης, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη, ποιοτική και ουσιαστική λειτουργική παρέμβαση στην εικόνα και τη ζωή της πόλης.

Πολεοδομική Ανασυγκρότηση

Βρίσκω έτσι την ευκαιρία να αναφερθώ στην πολεοδομική ανασυγκρότηση και τον σχεδιασμό που είναι απαραίτητα να γίνουν.
Η Ρόδος είναι ένα νησί με μεγάλες και ιδιόρρυθμες διαφοροποιήσεις στον συνολικό πολεοδομικό του ιστό. Κάθε παρέμβαση στον πολεοδομικό σχεδιασμό, δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι αποσπασματική και να εξυπηρετεί προσωρινές ανάγκες ή ακόμα και συμφέροντα. Να γίνει με βάση εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό. Τα Γενικά πολεοδομικά σχέδια βρίσκονται σε εκκρεμότητα εκτός από δήμο Πεταλουδών. Ο σχεδιασμός είναι ώρα να ολοκληρωθεί εξασφαλίζοντας το κοινό συμφέρον με μια μακροπρόθεσμη, ποιοτική, ουσιαστική και λειτουργική παρέμβαση που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη.

Πάρκο δράσης πολιτισμού και φωτός

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, ένα από τα οράματά μας. Τη δημιουργία ενός Πάρκου δράσης, Πολιτισμού και Φωτός. Μιας διαδρομής που ενώνει ανεξάρτητους χώρους σήμερα, δίνοντάς τους νέα ζωή. Στόχος είναι η ενοποίηση του παλιού νοσοκομείου δια μέσω του κήπου της Ροδιακής έπαυλης, του κήπου της τουριστικής και του πάρκου μπροστά από το γηροκομείο με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σε όλη αυτήν την διαδρομή αναπτύσσουμε χώρους αναψυχής, περιπάτου, διαβάσματος και ψυχαγωγίας. Διαμορφώνεται έτσι το ίδιο το περιβάλλον όπου αναπτύχθηκαν πολιτισμικά στοιχεία και όχι μακριά από την ίδια την κοινωνία και την καθημερινότητά της, αλλά μέσα σε αυτήν.

Ανταγωνίσιμο τουριστικό προϊόν

Και με τον τουρισμό;. Τι μπορεί να κάνει ο Δήμος; Όλοι θέλουμε μια Ρόδο με το κύρος και την ακτινοβολία που της αξίζει.
Ο τουρισμός είναι η σημαντικότερη δραστηριότητα στον τόπο μας.
Είναι άμεσα εξαρτημένη με την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την οικονομία του τόπου.
Για εμάς, δεν νοείται μακρόπνοη τουριστική ανάπτυξη:
● Χωρίς τα αναγκαία έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, σήμανση, αεροδρόμιο, λιμάνια μαρίνες, δημόσιοι χώροι, διαχείριση λυμάτων, υδάτων απορριμμάτων).
● Χωρίς την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
● Χωρίς τον σεβασμό, την προστασία και την προβολή του περιβάλλοντος.
● Χωρίς τη συνεργασία φορέων και θεσμών που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με το τουριστικό μας προϊόν.
Για τη βελτίωση και την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος,
προτείνουμε:
● Να σχεδιαστεί το τουριστικό προϊόν, ώστε να γίνει ανταγωνίσιμο στην παγκόσμια αγορά. Να ενταχθεί στο συνολικό σχεδιασμό του νησιού ως μέρος της καθημερινότητας και να επιβληθούν κανόνες για την περεταίρω ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού.
● Να γίνει σχεδιασμός των Τουριστικών Περιοχών, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές της καθεμιάς. Μελέτη για τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών που μπορεί να δεχτεί η κάθε περιοχή, σε σχέση με τη «φέρουσα ικανότητά» της, για να μειωθεί η επιβάρυνση στους φυσικούς, περιβαλλοντικούς, αισθητικούς και κοινωνικούς παράγοντες.
● Προστασία, ανάδειξη και προβολή του κοινωνικού περιβάλλοντος της Ρόδου, της ιστορίας και του πολιτισμού της με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
● Ανάδειξη των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών διαδρομών του νησιού, ιδιαίτερα προστασία και αποκατάσταση ευαίσθητων τοπίων, δημιουργία υποδομών οικοτουρισμού και προσβασιμότητα στα πολιτιστικά και οικολογικά μνημεία του νησιού, όπως ο Προφήτης Ηλίας, η Ελεούσα, η Μονόλιθος κλπ.
● Ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων και βελτίωση υφιστάμενων. Κρίνουμε αναγκαίο να σχεδιαστούν και να λειτουργήσουν υποδομές για τουρισμό κοινωνικών εκδηλώσεων, θρησκευτικό, εκπαιδευτικό, συνεδριακό, πολιτιστικό, αθλητικό, ιατρικό (κυρίως αποκατάστασης ασθενών), σχεδιασμένο με νέα δεδομένα.
● Αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών με την αξιοποίηση τεχνολογιών. Ηλεκτρονικός τουρισμός – e-Tourism και συστήματα προβολής και διαχείρισης υποδομών.
● Θέλουμε να κάνουμε προβολή της Ρόδου στη διεθνή αγορά με σύγχρονο τουριστικό Μarketing, Internet Marketing, εκθεσιακές συμμετοχές, διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων.
● Προγράμματα ολοκληρωμένης κατάρτισης και εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς, για διαμόρφωση «τουριστικής συνείδησης» σε όλους, εκσυγχρονισμός δικτύων, και ανάπτυξη νέων και ασφαλών υποδομών.

Βελτίωση του περιβάλλοντος

Φίλες και φίλοι, θα ήθελα να σας μιλήσω τώρα για την ευασθησία μας για το περιβάλλον. Τα έργα υποδομής, την υδροδότηση, το αποχετευτικό, την καθαριότητα, το πράσινο, την αειφόρος ανάπτυξη, Είναι από τα ζητήματα στα οποία σταθήκαμε με ιδιαίτερη προσοχή. Δεν σας κρύβω, ότι δυσκολεύτηκα να πιστέψω όσα αυτό το διάστημα άκουσα τόσο από τους κατοίκους των χωριών μας, όσο και από τους ειδικούς με τους οποίους ήρθαμε σε επικοινωνία.
Από την θητεία μου ως Δήμαρχος στον Δήμο Καμείρου, (στο διάστημα από… έως…..)είχα προχωρήσει στην κατασκευή πολλών έργων, χωρίς καθυστερήσεις και χρονοτριβές

Η πρώτη μας δουλειά θα είναι η άμεση εφαρμογή σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων Απολλώνων και Λαέρμων, λόγω γειτνίασής του με το φράγμα Γαδουρά. Ακολουθεί κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Άμεση και πλήρης καταγραφή των οικιών, των επιχειρήσεων, που είναι διασυνδεδεμένες ή όχι με αποχετευτικό. Καταγραφή όλων των ΒΙΟΚΑ και αποτίμηση της ποιότητας λειτουργείας τους. Αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτού τρόπου διασύνδεσης όσων νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν είναι συνδεδεμένες με αποχετευτικό.

Σε ό,τι αφορά την υδροδότηση, είμαστε υπερ της κατασκευής και εκμετάλλευσης μονάδων αφαλάτωσης, λύση που εξασφαλίζει καλής ποιότητας νερό, χαμηλό κόστος κατασκευής και χαμηλό κόστος διάθεσης του νερού, κατόπιν σύμπραξης του Δήμου με ιδιωτικούς φορείς, και με συμφωνίες προς όφελος των συμφερόντων του Δήμου.

Διαχείριση απορριμμάτων

Τι γίνεται με τη διαχείριση των απορριμμάτων;
Κρίνουμε αναγκαία την πλήρη αναθεώρηση του σημερινού μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω της σταδιακής απεξάρτησης από τους πλαστικούς κάδους. Θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος.
Εγκαθιστούμε υπογειοποιμένους κάδους συλλογής απορριμμάτων.
Προωθούμε την ανακύκλωση με κατάλληλες υποδομές και προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού.
Προωθούμε την κομποστοποίηση απορριμμάτων για ελάττωση του όγκου τους και αξιοποίηση του οργανικού προϊόντος.

Φίλες και φίλοι, όπως σας είπα και στο ξεκίνημα, τα προβλήματα είναι πολλά και τα ανοικτά μέτωπα μοιάζουν να μην έχουν τέλος.
Η διαχείριση του αστικού πρασίνου
Οι κοινωνικές υποδομές και οι υπηρεσίες πρόνοιας του Δήμου.
Η ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας.
Η Παιδεία
Η ενθάρρυνση και υποστήριξη των νέων μας.
Των νέων, που η κρίση των τελευταίων ετών, τους έχει απογοητεύσει ή περιθωριοποιήσει.
Η ανάπτυξη του αθλητισμού
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων με τους Ρομά.
Η ανάπτυξη και ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα
Η οικονομικήανάπτυξη
Η ενίσχυση της επιχερηματικότητας και της καινοτομίας
Οι υπηρεσίες Υγείας
Τα έργα υποδομής στις παραλίες, στις γειτονιές, στα χωριά

Να είναι ενεργοί πολίτες οι νέοι

Στο αναλυτικό μας πρόγραμμα, μπορείτε να βρείτε τις λεπτομέρειες των σχεδιασμών μας. Να επαναλάβω, ότι κρατάτε το πρόγραμμά μας στα χέρια σας. Θέλω πριν κλείσω την παρουσίαση αυτή, να αναφερθώ στα νέα παιδιά. Θέλω να τους κάνω μια προτροπή.
Να γίνουν και να παραμείνουν ενεργοί πολίτες.
Να μην αφήσουν να αποφασίζουν για αυτούς, χωρίς αυτούς.
Θέλω να τους πω ότι εμείς, στη ΡΟΔΟΣ Αξιών τους καταλαβαίνουμε.

Η κρίση των τελευταίων χρόνων, τους έχει κόψει τα φτερά. Και οι περισσότεροι, είναι έτοιμοι να ανοίξουν τα φτερά τους για αλλού.
Η πολιτική τους έχει απογοητεύσει. Τα κόμματα και τα συμφέροντα τους έχουν δημιουργήσει αποστροφή για τα κοινά. Ωστόσο θέλω να τους επισημάνω, ότι η κρίση αυτή, τους έχει διαμορφώσει και σε μια γενιά με περισσότερες ευαισθησίες, με υψηλές ικανότητες, με φρέσκες ιδέες, με δυνατότητες και με αντοχές.
Είναι αυτοί που μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τα πράγματα. Αναζητούν διέξοδο, και λύση. Αναζητούν το φορέα εκείνο που έχει τα υγιή χαρακτηριστικά. Που έχει τους ανθρώπους που μπορούν να συνεννοηθούν.Που μιλούν την ίδια γλώσσα μαζί τους.
Που μπορούν να τους καταλάβουν και να στηρίξουν τις επιλογές τους. Που έχουν τα ίδια οράματα. Που θα βρουν όχι μόνο κατανόηση, αλλά και πρόσφορο έδαφος να δραστηριοποιηθούν. Να προσφέρουν στον τόπο τους.

Η ΡΟΔΟΣ ΑΞΙΩΝ  είναι ο χώρος που τους ταιριάζει. Είναι ο χώρος που τους εκφράζει.Γιατί τα δικά τους όνειρα, είναι και δικά μας.
Οι δικές τους ανησυχίες είναι και δικές μας.
Και η δική τους γνώση, θέληση και ορμή, είναι και δική μας.
Τους προσκαλώ λοιπόν να συστρατευθούν μαζί μας.

Με την υγιή ενωτική παράταξη που μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα σε αυτό τον τόπο.
Που θέλει, ξέρει και μπορεί. Που οι άνθρωποί της είναι ξεχωριστοί. Πεισματάρηδες, εργατικοί, ανιδιοτελείς, άφθαρτοι, και πετυχημένοι.
Αυτούς τους ανθρώπους, νιώθω τυχερός που τους συνάντησα και φτιάξαμε τη ΡΟΔΟΣ Αξιών . Με την παρουσία μας, δίνουμε μια μοναδική ευκαιρία στον τόπο. Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Είναι αμφίβολο αν θα ξαναπαρουσιαστεί τέτοια πρωτοβουλία σαν τη δική σας. Για αυτό απόψε ζητάμε κι από εδώ την στήριξη όλων σας.
Γιατί είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι.
Γιατί είναι η παράταξη που πιστεύει στις δυνατότητες των ανθρώπων, στην αξιοκρατία, στη συνεργασία, στη διαύγεια, στη σύγχρονη διακυβέρνηση.
Γιατί έχουμε όραμα για τον τόπο
Γιατί έχουμε διάθεση και μεράκι
Γιατί εμείς ενώνουμε τους ανθρώπους. Δεν τους διχάζουμε
Γιατί είναι καιρός να φυσήξει νέος, δροσερός αέρας και στον τόπο μας
Γιατί ό τόπος μας παρακαλεί, Μας εκλιπαρεί για βοήθεια, δράση, ενότητα, δουλειά και εμείς είμαστε έτοιμοι να τα προσφέρουμε.
Γιατί οι νέες πόλεις δεν μπορούν να φτιαχτούν με παλιά υλικά.

Φίλες και φίλοι, θέλω να μου επιτρέψετε να προσκαλέσω έναν έναν τους συνοδοιπόρους και συνεργάτες μου. Θέλω να τους ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου. Για τη συμμετοχή τους, για την σκληρή δουλειά τους, για την προθυμία και το μεράκι τους. Για όλα όσα μαζί ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε.
Αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν το χειροκρότημα και τη στήριξή σας.

Σας ευχαριστούσε όλους θερμά.
Ευχαριστούμε για την παρουσία σας.
Δεσμευόμαστε. Απόψε υπογράφουμε μαζί σας συμβόλαιο.
Δεσμευόμαστε απόψε, ότι δεν θα απογοητεύσουμε κανέναν από εσάς.
Δεσμευόμαστε ότι η ΡΟΔΟΣ Αξιών θα δώσει στη ΡΟΔΟ μας την αξία που της αξίζει.

 

 

 

 

 82 total views,  2 views today