Τώρα που τα εμβόλια κατά του ιού corona αρχίζουν να κυκλοφορούν παντού, πολλοί άνθρωποι μπορεί να ονειρεύονται την ημέρα που θα μπορούν να ταξιδέψουν, να ψωνίσουν και να πάνε ξανά στους κινηματογράφους. 

Αλλά για να κάνετε αυτές τις δραστηριότητες, ίσως χρειαστεί τελικά κάτι επιπλέον του εμβολίου: μια αίτηση διαβατηρίου εμβολίου.

Αρκετές εταιρείες και τεχνολογικές ομάδες έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν εφαρμογές smartphone ή συστήματα για άτομα για να ανεβάζουν λεπτομέρειες των δοκιμών και εμβολιασμών Covid-19, δημιουργώντας ψηφιακά διαπιστευτήρια που θα μπορούσαν να εμφανιστούν για να μπούνε ενδιαφερόμενοι σε χώρους συναυλιών, γήπεδα, κινηματογραφικές αίθουσες, γραφεία ή ακόμη και σε χώρες .

Το Common Trust Network , μια πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού έργου με τίτλο The Commons Project με έδρα τη Γενεύη και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, συνεργάστηκε με αρκετές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Cathay Pacific, JetBlue, Lufthansa, Swiss Airlines, United Airlines και Virgin Atlantic, καθώς και εκατοντάδες συστήματα υγείας.

Η εφαρμογή CommonPass που δημιουργήθηκε από την ομάδα, επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάζουν ιατρικά δεδομένα, όπως το αποτέλεσμα των δοκιμών Covid-19 ή, τελικά, μια απόδειξη εμβολιασμού από νοσοκομείο ή γιατρό, δημιουργώντας πιστοποιητικό υγείας ή να περάσουν με τη μορφή κωδικού QR που μπορεί να προβληθεί στις αρχές χωρίς να αποκαλυφθούν ευαίσθητες πληροφορίες.

Για ταξίδια, η εφαρμογή αναφέρει τις προϋποθέσεις υγειονομικής άδειας στα σημεία αναχώρησης και άφιξης με βάση το δρομολόγιο.

“Μπορείτε να δοκιμάζεστε κάθε φορά που διασχίζετε σύνορα. Δεν μπορείτε να εμβολιάζεστε κάθε φορά που διασχίζετε σύνορα”, δήλωσε ο Thomas Crampton, διευθύνων σύμβουλος μάρκετινγκ και επικοινωνιών του πρότζεκτ The Commons, στο CNN Business.

Τόνισε την ανάγκη για ένα απλό και εύκολα μεταβιβάσιμο σύνολο διαπιστευτηρίων, ή μια «ψηφιακή κίτρινη κάρτα», αναφερόμενη στο έντυπο έγγραφο που εκδίδεται γενικά ως απόδειξη εμβολιασμού.

Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας μπαίνουν επίσης στην πράξη. Η IBM ανέπτυξε τη δική της εφαρμογή, που ονομάζεται Digital Health Pass , η οποία επιτρέπει σε εταιρείες και χώρους να προσαρμόσουν τα κριτήρια που θα απαιτούσαν για την είσοδο, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών κοροναϊού, των ελέγχων θερμοκρασίας και των αρχείων εμβολιασμού. Στη συνέχεια, τα διαπιστευτήρια που αντιστοιχούν σε αυτές τις ενδείξεις αποθηκεύονται σε κινητό.

 1,840 total views,  4 views today