Τριτοκοσμικές είναι οι εικόνες  συχνά  πυκνά στο Κέντρο Υγείας Ρόδου όπου συγκεντρώνονται καθημερινά πολλοί πολίτες.

Η δομή που δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες για  την πρωτοβάθμια φροντίδα επιβαρύνθηκε και με τους εμβολιασμούς.

Αποτέλεσμα είναι καθημερινά να δημιουργείται συνωστισμός.  Πολίτες που σπεύδουν εκεί για να κάνουν την πρώτη δεύτερη ή και την τρίτη δόση στριμώχνονται σε ουρές στην είσοδο  ή στον εξωτερικό χώρο όταν οι καιρικές το επιτρέπουν. Μαζί τους ταλαιπωρούνται στις ουρές και άνθρωποι, που σπεύδουν στη δομή για άλλα προβλήματα υγείας.

Να σημειωθεί πως την περίοδο αιχμής γίνονταν 700 με 800 εμβολιασμοί την ημέρα .

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων  μιλώντας στον Sky ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλίας  Τσέρκης

«Ο  κύριος όγκος των εμβολιασμών θα μεταφερθεί πλέον στο νοσοκομείο της Ρόδου καθώς το Κέντρο Υγείας δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες», δήλωσε με αφορμή το θέμα που έχει ανακύψει στο Κέντρο Υγείας Ρόδου  και το συνωστισμό των πολιτών.

«Αν συνυπολογίσουμε που ήταν  το κέντρο υγείας πριν να εγκατασταθεί στο κτίριο που είναι τώρα  από τις 17 Αυγούστου καταλαβαίνουμε πως υπάρχει μια διαφορά. Το κτίριο είναι  για να καλύψει την πρωτοβάθμια φροντίδα αλλά όχι το μεγάλο φόρτο των εμβολιασμών . Ειδικά όταν δεν υπάρχουν επαρκείς  εσωτερικοί χώροι διαθέσιμοι  και ο κόσμος συνωστίζεται στην είσοδο του κτιρίου ή στον εξωτερικό χώρο. Τώρα που οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες ελήφθη απόφαση για να αποσυμφορηθεί ο χώρος», τόνισε ο κ. Τσέρκης.

Ο πρόεδρος του ΙΣΡ αναφέρθηκε και στους κατ οίκον εμβολιασμούς που γίνονται από ιδιώτες γιατρούς  σε ανθρώπους που δεν μπορούν να  μετακινηθούν και να πάνε σε δομή υγείας για να κάνουν το εμβόλιο.

«Οι ελευθεροπαγγελματίες γιατροί δεν είναι εύκολο να κάνουν το εμβόλιο.Παρόλα αυτά όμως επειδή υπάρχει κοινωνική ανάγκη βοηθούν με τους εμβολιασμούς . Τώρα 13  ιατροί θα συνδράμουν», τόνισε.

Ο κ. Τσέρκης εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί τα ποσοστά των εμβολιασμών στη Ρόδο είναι στο 75,8%.

«Τα ποσοστά της Ρόδου αγγίζουν αυτά ευρωπαϊκών χωρών . Για να είμαστε αισιόδοξοι για την αντιμετώπιση της  πανδημίας  θα πρέπει να φθάσουμε στο 85%. Το κυρίαρχο στέλεχος που δημιουργεί την πανδημία είναι η μετάλλαξη Δελτα.  Θα επικρατήσει  όμως και η ΄Ομικρον.  Για να αντιμετωπιστεί  η κατάσταση χρειάζεται να γίνουν τα εμβόλια. Για το  λόγο αυτό παλεύουμε να αυξηθούν οι εμβολιαστικές γραμμές»,  είπε.

Διευκρίνισε ακόμη ότι όσοι επιθυμούν να κάνουν την α  και την β δόση μπορούν  να εξυπηρετηθούν στα ιατρεία των ιδιωτών γιατρών.

 

 557 total views,  2 views today