Εκδηλώσεις την Κυριακή των Βαΐων στην Κάλυμνο για την επέτειο του “Πετροπολέμου”

214

Στις 21 Απριλίου Κυριακή των Βαΐων και ώρα 10:00 αμέσως μετά το  πέρας της Θείας λειτουργίας, στο προαύλιο της Παναγίας Χώρας, θα πραγματοποιηθεί η ετήσιος εορτασμός του Πετροπολέμου.

Επιμνημόσυνη δέηση θα τελέσει και θα παραστεί στην εκδήλωση ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καλύμνου Λέρου Αστυπαλαίας κ. Παίσιος.

Τον πανηγυρικό της  ημέρας θα εκφωνήσει ο  φιλόλογος Ιστορικός κ. Θεόφιλος Τσουκαλάς.


Η επέτειος αυτή σηματοδοτεί την γενναία αντίσταση των Καλυμνίων αλλά και των Δωδεκανησίων την περίοδο της Ιταλικής κατοχής ενάντια σε κάθε μορφή βίας και καταπάτησης των ιδανικών τους.

Ο Εμμανουήλ Καζώνης όπως και άλλοι ανώνυμοι απλοί συμπολίτες μας αναδείχθηκαν ήρωες και απέδειξαν το ελεύθερο και αδούλωτο πνεύμα τους.

Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ακολουθήσει η ανάκρουση τη εθνικού ύμνου.

Τελετάρχης της εκδήλωσης είναι ο υπάλληλος του Δήμου Καλυμνίων κ. Βασίλης Διακομιχάλης.

Η επέτειος αποτελεί ανάμνηση της λαϊκής εξέγερσης του 1935, όταν οι κατακτητές των Δωδεκανήσων Ιταλοί άρχισαν να θέτουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για εξιταλισμό των νησιών, με την υποχρεωτική διδασκαλία της Ιταλικής γλώσσας και τον περιορισμό της Ελληνικής.

Ο Πετροπόλεμος του ‘35 ήταν  στην ουσία η επανάσταση  των γυναικών της Καλύμνου.

Ξεκίνησε από τις γυναίκες της Χώρας και απλώθηκε σε όλη την Κάλυμνο, με τις καλόγριες της ι. μονής Αργους να τρέχουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Η σύρραξη κατέληξε σε πετροπόλεμο. Κατάληξη της μάχης, η κορυφή της σκάλας του Αγ. Νικολάου, στο Μαράσι. Στόχος  οι Ιταλοί στρατιώτες που βρίσκονταν στο Λιμεναρχείο.

Περαστικός από το μετερίζι των ηρωικών γυναικών βρέθηκε ο νεαρός βοσκός Μανόλης Καζώνης, ο οποίος εντάχτηκε αμέσως σ’ αυτόν το ιδιόμορφο πόλεμο και σημείωνε εντυπωσιακές επιδόσεις. Αλλά μια σφαίρα Ιταλού στρατιώτη, απ’ το παράθυρο του Λιμεναρχείου, τον βρήκε στο μέτωπο και έπεσε νεκρός. Το τραγικό αυτό συμβάν έδωσε τέλος στον ηρωικό αγώνα των γυναικών της Καλύμνου.

Η  εξέγερση   συνέπεσε με την  Κυριακή των Βαΐων. Οι κάτοικοι και οι αρχές της Καλύμνου έχουν επιλέξει να τιμούν την ημέρα πάντα την Κυριακή των Βαΐων και όχι στις 7 Απριλίου.